nlc.hu
Aktuális

A rekordmeleg és az óraátállítás hatása a szervezetre

A nyárias meleg mellett még az óraátállítás is megviseli a szervezetünket

A legrosszabbkor érkezik az óraátállítás.
fáradt

Még az 1911-ben ezen a napon mért 26, 9 fokos melegrekord is megdőlt, ugyanis már kora délután 27 fokos csúcshőmérsékletet mértek több helyen a Dél-Alföldön. “Nagyjából két hónappal járunk előbbre a naptárban. Május végén szoktak ilyen csúcshőmérsékletek előfordulni”mondta az RTL Híradónak Kókai Ádám, meteorológus.

Húsvéthétfőig kitart a jó idő, ennek sokan örülnek, ám üröm az örömben, hogy a közelgő óraátállítás árnyalja a képet. Éjjel ugyanis egy órával kevesebbet alhatunk, ugyanis a nyári időszámítás miatt hajnali 2-kor 3-ra kell átállítani az órákat. Így nem csak a hirtelen jött nyárias meleg viselheti meg sokak szervezetét, hanem az óraátállítás is. Különösen az idősek és a krónikus betegek fogják ezt jobban megérezni.

“A pihent, ha nem is kifejezetten mélyalvó szervezet könnyebben viseli. Azt javaslom, hogy holnap úgyis még ünnepek következnek, tehát ez meg fogja könnyíteni az átállást” – mutatott rá Dr. Stánitz Éva, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.

Mint arról már többször írtunk, az óraátállítás után nem csak fáradtságot érezhetünk, a keringési rendszerre is vannak különböző hatásai (ilyenkor megnőhet a sztrókok és a szívinfarktusok száma is), akár a reflexünk és a figyelmünk is csökkenhet. Akár egy hétig is szenvedhetünk miatta. “A legújabb felmérések szerint a következő nap, tehát hétfőre virradó éjszaka átlagban az emberek 40 perccel kevesebbet alszanak, és mire ezt az alvásadósságot behozzuk, el kell, hogy teljen nem kevés idő. Van, akinél egy-két nap, van akinél néhány hét. A gond az, hogy ez a fajta kevesebb alvás következményekkel jár: hatással van az aznapi közlekedési viszonyokra és a mindennapi hangulatra is”figyelmeztetett korábban G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top