nlc.hu
Aktuális

Óraátállítás 2024

Készülj, hamarosan óraátállítás jön! Akár egy hétig is szenvedhetünk miatta

Kezdődik a nyári időszámítás.
óraátállítás

A 2024-es tavaszi óraátállítás március 31-én (húsvétvasárnap) lesz. Ez azt jelenti, hogy hajnalban 2 órakor 3 órára kell előretekerni az órát, azaz egy órával kevesebbet alhatunk. Az óraátállítás miatt akár egy hétig is szenvedhetünk, a kevesebb alvás ugyanis nemcsak vasárnapra, hanem az azt követő napokra is kihatással lesz.

A legújabb felmérések szerint a következő nap, tehát hétfőre virradó éjszaka átlagban az emberek 40 perccel kevesebbet alszanak, és mire ezt az alvásadósságot behozzuk, el kell, hogy teljen nem kevés idő. Van, akinél egy-két nap, van akinél néhány hét. A gond az, hogy ez a fajta kevesebb alvás következményekkel jár: hatással van az aznapi közlekedési viszonyokra és a mindennapi hangulatra is” – hangsúlyozta korábban G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Az óraátállítás után nem csak fáradtságot érezhetünk, a keringési rendszerre is vannak különböző hatásai (ilyenkor megnőhet a sztrókok és a szívinfarktusok száma is), akár a reflexünk és a figyelmünk is csökkenhet. Nem véletlenül esik mindig hétvégére az óraátállítás.

A nyári időszámítás amúgy október utolsó vasárnapjáig tart, így idén október 27-én hajnalban kell majd visszaállítani az órát.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top