nlc.hu
Aktuális

Újabb Sztárbox-bírság

Újabb bírság a Sztárbox miatt, ezúttal 30 millióra büntették az RTL-t

Harmadszor szabott ki komoly bírságot a Médiatanács a műsor miatt.

A Sztárbox című műsor újabb 5 epizódját találta jogsértőnek, és emiatt szankciókat alkalmazott az RTL-lel szemben a Médiatanács – erről a honlapján számolt be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Öt Sztárbox-epizód miatt 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az RTL-t a Médiatanács. A testület az idén két korábbi (januárban, illetve februárban meghozott) határozatában már elmarasztalta a médiaszolgáltatót azért, mert két Sztárbox-epizód közzétételével megsértette a műsorszámok korhatári kategóriába sorolására és sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat. 

A testület álláspontja szerint a showműsor további 5 epizódja esetében is téves volt az RTL által választott, 12+ korhatári kategória.

Árpa Attila (b) és Brasch Bence (j) összecsapás a Sztárboxban - Fotó: Sajtóklub

Árpa Attila (b) és Brasch Bence (j) összecsapás a Sztárboxban – Fotó: Sajtóklub

A Médiatanács szerint a műsorsorozat kifogásolt részei az erőszakos jelenetek és az erőszak következményeinek reflexió nélküli bemutatása miatt a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatták, ezért azokat 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelzéssel kellett volna műsorra tűzni a IV. korhatári kategóriának megfelelő időpontban, azaz 21 óra után.

Balázsék sem úszták meg

A Médiatanács a Balázsék című műsorszám tavaly november 29-i adása ügyében is döntött, amelyben az Ország Karácsonyfájának adományozóján gúnyolódtak. A műsorvezetők azzal, hogy megszégyenítették az idős asszonyt, negatív magatartásmintát közvetítettek a 12-16 éves korosztálynak. A vizsgált műsorrészben a műsorvezetők semmit nem tettek azért, hogy ellensúlyozzák a betelefonáló hallgatók által előadottakat.

A műsorvezetők azzal vezették fel a kifogásolt adásrészt, hogy az említett idős hölgy („Zsuzsa néni”) talán azért ajánlotta fel a fenyőt, mert meg akart szabadulni tőle, és így legalább nem kellett fizetnie a fa kivágásáért. Mivel a felajánló nem kívánt megszólalni a műsorban, Balázsék – nyereményjátékot hirdetve – arra biztatták a hallgatókat, hogy figurázzák ki az érintettet, jutalmat ígértek a leghitelesebb „Zsuzsa néni-imitátornak”. 

A médiatanács szerint a műsorszámot az abban taglalt témák problematikus bemutatásmódja és a műsorrész egészének nyers, közönséges volta miatt a 16+, azaz a IV. korhatári kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A testület emiatt 7 millió 150 ezer forint bírságot rótt ki a Rádió 1-re.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top