nlc.hu
Család kedvencei

Ország karácsonyfája 2023

40 évig gondozta Zsuzsa asszony, most az Országház előtt áll – idén minden eddiginél magasabb az ország karácsonyfája

Kilenc óra alatt szállították Hajdúszoboszlóról Budapestre.

Hétfőn – a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével – megérkezett a Parlament elé az ország karácsonyfája, és fel is állították. A fenyő 40 éven át mostanáig egy hajdúszoboszlói családi ház kertjét díszítette.

 ország karácsonyfája,

Daruval állították fel a tűzoltók az Országház előtt az ország karácsonyfáját – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Borzasztó látni a helyét. Nem tudom, hogy fogom tudni kibírni, hogy mindig azt nézem, hogy üres. 40-50 centi volt egykor, állandóan locsoltam, nem is tudtam, hogy megmarad, és ekkora lett. Egészséges, gyönyörű lett. Nehezen, de meg fogom szokni, de egyelőre bele fogok betegedni, ha kinézek az udvarra. Nem tudtam mit csinálni, nem volt más választásom, mert előbb-utóbb kivágattam volna” – mesélte a Tények Plusznak Hegedűsné Agárdi Zsuzsa, aki 40 éven át gondozta a fenyőt. A tulajdonos maga locsolta és nevelte az egykoron apró csemetét, amelyből végül egy 24 méter magas, 80 centiméteres törzsátmérőjű és 5 tonnás gigafa lett.

Már veszélyeztette az ott élők biztonságát, a viharok idején Zsuzsáék már aggódtak a fenyő kilengése miatt, emiatt döntötték el, hogy megválnak tőle.

 ország karácsonyfája,

Így emelték ki a hajdúszoboszlói családi ház kertjéből a hatalmas fenyőt – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tizenhét fából választották ki idén az ország karácsonyfáját. A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és az arányos forma, a kellően dús lombozat számít, de olyan technikai szempontokat is figyelembe vettek, minthogy a fát a hatalmas járművekkel meg tudják-e közelíteni.

A hajdúszoboszlói fenyő kivágásán és behálózásán 7 órán át dolgoztak a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársai, majd a mintegy 260 km-s utat (Hajdúszoboszlóról Budapestre) 9 óra alatt tették meg. A Kossuth téren már várta 15 tűzoltó és 5 tűzoltó-gépjármű. Első részben a fának a törzsén igazítottak, hogy pontosan illeszkedjen a korábban erre kialakított talpazatba. Ez a művelet pár órát vett igénybe.

1989-ben egyszer már helyeztek el fenyőfát a Parlament elé, de eredetileg 1995 óta áll itt minden évben az ország karácsonyfája. Előtte az Országház kupolacsarnokában volt.

 ország karácsonyfája,

A Kossuth téren felállított 24 méter magas fenyő – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az idei fa minden eddiginél magasabb, éppen ezért az eddig használt 2 és fél km hosszú fényfüzért idén meg kellett toldani. Kedden kezdte el feldíszíteni az Országgyűlés Hivatala, a díszkivilágítást először december 3-án kapcsolják fel rajta.

A karácsonyfát a lebontását követően ledarálják, tüzelőanyag lesz belőle, rászoruló családok kapnak belőle.

Tavaly egyébként a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjéből érkezett a Kossuth térre az ország karácsonyfája, amit Mihály bácsi és a felesége 42 éven át gondozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top