nlc.hu
Tuti Tippek

Fenyőfaárak 2023

Kiderült, mennyibe kerül idén a nordmann fenyő

Az őstermelők szerint 20 százalékot kellene emelniük, de azt nem bírnák el a vevők.
fenyő

A napokban kezdődött az eladásra szánt fák kitermelése Surdon. „A nordmannokat szedjük még, mivel, hogy ez jól bírja, tulajdonképpen nem hullik le olyan hamar. A lucot és az ezüstöt jövő héten már vágják” – mondta az RTL Híradónak Kanász János, őstermelő, Surd polgármestere.

Somogy és Zala megyéből több százezer fenyőfa kerül a piacra. A tavalyihoz hasonló áron kínálják a fenyőfákat az őstermelők. Azt mondják, nőttek a költségeik, ezért legalább 20 százalékot kellene emelni az árakon, de nem tehetik meg, mert nem bírná el a piac, kevesebb lenne a vevő.

Az őstermelők szerint a nordmann métere 6-8 ezer forint körül lesz, akárcsak tavaly, és a többi sem drágul. „Az ezüst 5 ezer forint körül lesz, a luc is 4-5 ezer forint között” – vázolta fel az árakat Kanász János.

A következő hetekben több százezer fát vágnak ki Zalában és Somogyban, ahonnan az ország nagy részét ellátják. A termelők szerint Magyarországon nem lesz hiány egyik fenyőfajtából sem, de a jó minőségű fa kiválasztását nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Kétmillió karácsonyfa cserél gazdát itthon évente, ennek csupán 10 százaléka, 200-250 ezer darab származik importból, a többi a hazai termelőktől kerül otthonokba az ünnepek táján. Ezenfelül 100-150 ezer darab fát külföldön értékesítenek a magyar termelők.

Kiemelt fotó: MTI/Varga György

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top