nlc.hu
Sztárok

Sztárbox-bírság

Újabb 10 milliós bírságot kapott az RTL a Sztárbox miatt

Helytelen volt a műsor korhatár-besorolása.

Újabb Sztárbox-epizódról határozott a Médiatanács a helytelen korhatár-besorolás miatt: a rosszul megválasztott korhatári kategória miatt 10 millió forint bírságot róttak ki az RTL-re – értesült az MTI. A november 19-én vetített Sztárbox-epizód éppúgy tartalmazott erőszakos jeleneteket, mint a sorozat korábban vizsgált műsorszáma, amely miatt a testület idén januárban már elmarasztalta az RTL-t.

Sztárbox,

Józan László (b) és Kállay-Saunders András (j) mérkőzése a Sztárboxban – Fotó: Sajtóklub

A most lezárult eljárás egy nézői bejelentés nyomán indult, ennek kapcsán vizsgálta meg a testület az ominózus epizódot klasszifikációs rendelkezések érvényesülése szempontjából. Az eljárás során arra jutott a Médiatanács, hogy a műsorszám negatívan befolyásolhatta a kiskorúak személyiségfejlődését, így nem felelt meg a választott III. kategória (12 éven aluliaknak nem ajánlott) szempontjainak. A vizsgált epizódot a benne halmozottan előforduló erőszak bemutatására tekintettel ugyancsak a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

Mivel nem ez volt az első Sztárbox-szankció, a jogsértés ismétlődő jellege miatt a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét is 50 ezer forint bírsággal sújtotta a testület.

A Médiatanács amúgy korábban arra hivatkozva büntetett a műsor miatt, hogy a Sztárbox nem sportműsor, hanem szórakoztató jellegű tévéprogram, ugyanis abban nem profi, hanem amatőr sportolók voltak láthatók. Emiatt más szabályok vonatkoznak rá, és a műsor nem lett volna sugározható úgy, ahogy az történt. A hatóság azzal is érvelt, hogy a Sztárbox durva műsor, hiszen a bokszolók közül volt, akinek már a felkészüléskor eltört a hüvelykujja, volt, akinek bokaszalag-szakadása vagy bordarepedése lett. A Médiatanács akkor arra a megállapításra jutott, hogy az RTL hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket, a gyermekkorú nézői pedig akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top