nlc.hu
Aktuális
Claudia Sheinbaum, Mexikó első női elnöke

Claudia Sheinbaum erős és okos nő, aki történelmet írt: ismerd meg Mexikó első női elnökét

Claudia Sheinbaum nemcsak azzal írt történelmet, hogy Mexikó első női elnökévé választották, hanem azzal is, hogy ő lesz az első zsidó elnök a világ egyik legnagyobb katolikus lakosságú országában.

Claudia Sheinbaum lesz Mexikó első női vezetője az ország 200 éves függetlensége óta, ám a 61 éves, baloldali politikus duplán is történelmet írt a győzelemmel: ő az első női és első zsidó elnök a túlnyomórészt katolikus Mexikóban. 

Előbb tudós, aztán politikus

Sheinbaum a politikusi pályája mellett az energiahatékonysággal, fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatásairól és politikai érdekérvényesítéséről is ismert: fizikus és klímakutató volt, mielőtt politikussá vált; apja vegyészmérnök, anyja pedig sejtbiológus. Sheinbaum egyike volt azoknak a tudósoknak és politikusoknak, akik az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületében (IPCC) végzett munkájukért megosztva kapták meg a 2007-es Nobel-békedíjat. A beceneve tehát nem véletlenül lett „la Doctora”.

Tanulmányok

Miután gyermekkorát Mexikóvárosban töltötte, Sheinbaum a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemre (UNAM) iratkozott be fizika szakra. Mester- és doktori diplomáját (szintén az UNAM-on) energetikai mérnöki tanulmányokkal szerezte, doktori kutatásait pedig az amerikai Berkeley-n, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban végezte. Sheinbaum 1995-ben tért vissza az UNAM-hoz a mérnöki kar tagjaként.

Már egyetemistaként aktív volt politikailag, 1998-ban segített megalapítani a diákok által vezetett Forradalmi Demokrata Pártot, bár ekkor még tisztséget nem vállalt. Először 2000-ben került politikai pozícióba, amikor mentora, és a kormányfői székben elődje Andrés Manuel López Obrador kinevezte Mexikóváros környezetvédelmi miniszterévé. Ebben a szerepkörben Sheinbaum felügyelte a városi buszrendszer, a Metrobus bevezetését, és a Periférico, a Mexikóváros városi övezetét körbeölelő körgyűrű megépítését.

A következő lépcső számára az volt a politikában, amikor 2015-ben Mexikóváros Tlalpan kerületének polgármesterévé választották, majd 2018-ban a város polgármestere lett elsöprő sikerrel: a szavazatok 50 százalékát kapta a hét jelöltből álló mezőnyben. Sheinbaum volt az első nő és az első zsidó, aki ezt a tisztséget betöltötte, ahogy most is elsőként szerepel elnökként.

Claudia Sheinbaum a győzelem után 2024.06.03-án (Forrás: Getty Images)

Claudia Sheinbaum a győzelem után 2024.06.03-án (Forrás: Getty Images)

A zsidó örökség

Bár nem vallásos, Sheinbaum kulturálisan zsidónak vallja magát, régebben már beszélt erről az örökségéről. „Vallás nélkül nőttem fel. A szüleim így neveltek – mondta el Sheinbaum 2018-ban egy mexikóvárosi zsidó szervezet által rendezett összejövetelen. – De nyilvánvalóan a kultúra a véremben van.”

A kormányfő anyai nagyszülei zsidók voltak, akik a holokauszt előtt Bulgáriából vándoroltak Mexikóba, míg apai nagyszülei az 1920-as években Litvániából menekültek el. Sheinbaum szülei már Mexikóban születtek. A kampány során Sheinbaum nyíltan beszélt a hitéről, hogy hívő nőnek tartja magát, de vallási kötődése nincs; talán ezért is volt viszonylag kevés szó arról, hogy ő lenne Mexikó első zsidó elnöke, és ezért sem foglalkoztak ezzel kiemelten a túlnyomórészt katolikus vallású szavazók sem. Még a mexikói zsidó újságok is leginkább arra a történelmi győzelmére összpontosítottak, hogy ő az első nő az ország élén, és alig említették zsidó származását.

Magánélet

Sheinbaumnak két gyermeke és egy unokája van. Élettársa, Jesús María Tarriba, akivel még az egyetemen ismerkedett meg, amikor mindketten fizikát tanultak, pénzügyi kockázati szakértő a Mexikói Banknál.

Egy erős és okos nő, aki történelmet írt: ismerd meg Mexikó első női zsidó elnökét

Claudia Sheinbaum a párjával együtt érkezett szavazni 06.02-án (Forrás: Getty Images)

Az elemzők szerint a női politikus október elsejei hivatalba lépése után az országszerte jelenlévő szervezett bűnözés jelenti majd az egyik legnagyobb kihívást Sheinbaum számára. Mexikó gyilkossági rátája az egyik legmagasabb a világon, és több mint 100 ezer embert eltűntként tartanak nyilván az országban. Mexikóban nőnek lenni is veszélyes: a nőgyilkosságok aránya a régióban az egekbe szökött – az adatok szerint naponta körülbelül 10 nőt gyilkolnak meg. Az erőszakos cselekmények nagy szerepet játszottak ezen a választáson is, amely Mexikó történelmének legvéresebb választásának mondanak: tucatnyi jelöltet öltek meg a hatalmat befolyásolni próbáló bűnszervezetek.

Sheinbaum a kampányában annyit ígért, hogy kibővíti a López Obrador által létrehozott Nemzeti Gárdát, és folytatja a szociális problémák felszámolását, amelyek miatt a mexikói fiatalok közül sokan könnyű célpontjai a kartellek toborzásának. „Ez nem vasököl, háború vagy tekintélyelvűség – mondta Sheinbaum a bűnbandák elleni küzdelemmel kapcsolatban az utolsó kampányrendezvényén. – Olyan stratégiát fogunk támogatni, amely az okok kezelését célozza. Megmentjük a fiatalokat a bűnbandák karmai közül, és támogatást nyújtunk nekik.”

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top