nlc.hu
Aktuális
Illegális e-cigi miatt élet-halál között volt egy hétig egy 17 éves

Illegális e-cigi miatt élet-halál között volt egy hétig egy 17 éves

Egy hónapja van az intenzíven.

Csaknem egy hétig volt élet-halál között egy 17 éves fiatal az illegális elektromos cigaretta túladagolása miatt. Egy hónapja kezelik a Heim Pál kórházban, ahová súlyos légzési nehézségekkel vitte a mentő – értesült a Tények. Egy hétig volt műtüdőn az életveszélyes állapotban lévő fiatal.

“Nehézlégzés tüneteivel került be a kórházba, és első körben olyan tünetei voltak, mint akinek súlyos tüdőgyulladása van. Aztán időközben kiderült, hogy ez nem tüdőgyulladás, hanem egy toxikus tüdőkárosodás” – mondta el az esetről a Tények riportjában Dr. Vajda Zsolt, a Heim Pál kórház toxikológiai osztályának főorvosa.

Az orvosok szerint az egyszer használatos, új típusú elektromos cigaretták okozhatnak ilyen életveszélyes állapotot. Magyarországon illegális, de interneten könnyen beszerezhető. Van olyan, amelyik körülbelül 20 doboz ciginek felel meg, amit a fiatalok akár egy éjszaka alatt is elszívhatnak. Rengetegen szívják, sokan a kellemes ízesítése miatt. Egy tüdőgyógyász szerint azonban az erős aromája miatt nem lehet érezni a benne lévő nikotint. 

“A nikotin adja a hozzászokást, de az égéstermékek okozzák a tüdőkárosodást” – figyelmeztet Hidvégi Edit. Ezzel pedig az a legnagyobb probléma a szakemberek szerint, hogy a bennük lévő adalékanyagokról alig lehet tudni valamit, aminek a hatására a tüdő váladékot termel. “Ezek a hozzáadott adalékanyagok és azok az égéstermékek tudnak olyan tüneteket kiváltani, mint amilyeneket a covid legrosszabb korszakában láttunk a tüdőkön” – jegyezte meg Hidvégi Edit.

A 17 éves fiatal már lekerült a műtüdőről, de az orvosok szerint kérdéses, hogy roncsolt tüdővel mennyire tud majd teljes életet élni.

Amúgy nemcsak a tüdőgyógyászok figyelmeztetnek az e-cigi súlyos veszélyeire, hanem a fogorvosok is. Fogszuvasodást és ínybetegséget kialakulását kockáztatják a használók, sőt akár az ízlelésüket is elveszíthetik. “Az eszközből áramló gőz számos potenciális veszélyt jelent a száj egészségére. Először is, az e-folyadékokban lévő hő és vegyszerek szájszárazságot okozhatnak. Másrészt a készülék használata megnöveli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát” – magyarázták. Ráadásul az e-cigarettában lévő nikotin összehúzhatja az ereket, rontva az íny egészségét, és potenciálisan fogak elvesztéséhez vezethet. Emellett az e-liquidekben található vegyi anyagok, (beleértve az ízesítőanyagokat is) irritálhatják a száj szöveteit, kellemetlen érzést és gyulladást okozva. A porlasztás szintén hozzájárulhat a fogak elszíneződéséhez és kopásához, míg a nikotinstimuláció miatti fokozott fogcsikorgatás fogászati problémákhoz vezethet.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top