nlc.hu
Aktuális
Mi a teendő, ha rossz bankszámlára utaltam?

Téves átutalás: így kaphatod vissza a rossz bankszámlaszámra küldött pénzt

Véletlenül téves számlára utaltál? Nem kell pánikolni, visszakaphathatod a pénzedet. De az is előfordulhat, hogy a te számládra érkezik egy váratlan összeg.

Múlt héten az Apple rengeteg olyan magyar felhasználótól vont le tévesen különböző összegeket, akiknek az App Store-ban regisztrált bankkártyájuk volt. A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint egy technikai hiba okozta a jóvá nem hagyott kártyás fizetéseket, összesen 780 ezer tranzakció történt mintegy kétmilliárd forint értékben. A jegybank szerint keddre a legtöbb érintett ügyfél visszakapta a jogosulatlanul terhelt összegeket, akinél mégsem teljesült a visszatérítés, annak azt tanácsolják, hogy jelezze a problémát a számlavezető bankjának.

A téves levonások után viszont hiba csúszott a kártalanításba is: egy magyar felhasználónak csaknem 254 millió forintot utalt vissza az Apple, holott más érintettekhez hasonlóan tőle is csak néhány ezer forintos összeget, összesen 7169 forintot vontak le korábban – számolt be a hvg.hu. A véletlenül utalt negyedmilliárdot aztán egy óra elteltével zárolták, majd levonták a számláról, és végül a felhasználónál csak a jogosan járó visszatérítés maradt.

Ezerszer több lett! Maradhat?

A fenti esetben gyorsan eldőlt a tévedésből megkapott összeg sorsa, de előfordul, hogy a számla tulajdonosa úgy gondolja, megütötte a főnyereményt, és nem hajlandó visszaadni a pénzt. Pár évvel ezelőtt egy Németországban élő magyar nőnek a korábbi munkáltatója tévedésből – az egyébként neki rendszeresen járó – 267,81 euró helyett az összeg ezerszeresét, azaz 267 810,5 eurót utalt át (akkoriban ez körülbelül 81 millió forint volt).

A Szekszárdi Törvényszék akkori közleménye szerint a nő három egymást követő napon felvette a pénzt a bankban, majd elköltötte, illetve hozzátartozóinak adta. Mindezt úgy, hogy a cég könyvelője a második napon felhívta, hogy téves volt az utalás, és kérte a pénz visszafizetését. Később írásban is erre szólította fel a vállalat, de a nő nem foglalkozott a kéréssel, valamint megtagadta a bankon keresztül a visszautaláshoz szükséges számlatulajdonosi jóváhagyást is.

Szekszárdi Törvényszék másodfokon megállapította, hogy nemcsak jogtalan elsajátítás, hanem sikkasztás is történt, mivel a második napon a nő már biztosan tudta, hogy téves volt az utalás. Végül két év börtönre ítélték az asszonyt három évre felfüggesztve, továbbá 17 millió forint megtérítésére kötelezték (a kár fennmaradó része lefoglalások révén térült meg.)

Ha valaki megtartja a tévedésből neki utalt pénzt, az jogalap nélküli gazdagodásnak számít, és ahogy a fenti példa is mutatja, előbb-utóbb úgyis vissza kell adnia az összeget; ha önszántából nem teszi meg, akkor polgári peres eljárásban kötelezik erre.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Nekem utalták a kolléga év végi jutalmát is

Nincs könnyű dolga annak sem, aki észreveszi, hogy ismeretlen személytől, valószínűleg tévesen utalt pénz landolt a számláján, és becsületes módon szeretne eljárni. A Redditen több olyan történetet is megosztottak, hogy téves utalást kaptak, és jóhiszeműen jártak el, bár nem mindig visszautalás lett az ügy vége.

  • „Nekem volt ilyen. Megnéztem az utaló nevét, kiderült, hogy egy két évvel korábbi Marketplace-vásárló tévesen félrenyomott, és nekem utalta el a kifizetni kívánt számláját. Én jeleztem neki ugyanúgy Messengeren a hibát, és visszautaltam, megköszönte. Szerintem ez így korrekt, én nyugodtan alszom!”
  • „Tavaly kaptam két nagyobb összeget egy ismeretlen nőtől. Felhívtam a bankomat, küldtem egy levelet a netbankon keresztül, hogy én az utaló felet nem ismerem, tőle nagyobb összeget nem vártam. Egy óra múlva jött a válasz, hogy náluk volt adminisztrációs probléma, és köszönik, hogy jeleztem. A telefonban az ügyintéző elmondta, hogy ha felhasználom, bűncselekményt követek el.”
  • „Egyszer tizenéve, a virtuális külföldi számlánkra tévedésből érkezett 2500 USD. Lenyomoztuk a feladó nevét, egy gyémántkereskedő cég volt. Felvettük a kapcsolatot a virtuális bankkal (már ez sem volt egyszerű), ahol elmondtuk, van ez a téves utalás, ettől a cégtől, visszaküldenénk. Azt mondták nem adhatnak ki semmilyen adatot, és ezzel részükről vége volt a történetnek. Egy ideig még vártunk vele, aztán elutaztunk belőle Új-Skóciába.”
  • „Én egyszer megkaptam a saját év végi jutalmamat és az egyik kollégámét is. Mivel éppen hátizsákos túrán voltam három hétig a világ végén, nem is foglalkoztam a számlámmal. A melóhely sem vette észre, mivel kb. már mindenki a karácsonyi szabiján volt. Mikor hazaértem, nagyon örültem, hogy ilyen jól gazdálkodtam a pénzemmel, és alig fogyott. Aztán januárban szólt a pénzügyi igazgató személyesen, hogy megtenném, hogy visszautalom, mert a téves utalás óta eltelt 30 nap, és mivel ők nem vették észre a hibát, hivatalosan nem kellene visszaadnom. De akkor még hosszú távú terveim voltak annál a cégnél, és visszaadtam.”
  • „A munkahelytől kaptam a munkabér mellett egy második utalást, jutalom címszóval. Azonnal jeleztem a csoportvezetőmnek, aki a HR- és bérszámfejtős csapatokkal egyeztetett, és kiderült, hogy téves utalás volt. Mivel én szóltam, ezért azonnal bérszámfejtettek egy pontosan ugyanakkora jutalmat. Úgyhogy megtarthattam.”
  • „Egyik ismerősnek utaltak tévedésből 800 ezret, persze elköltötte. Akkor fizette vissza, amikor már ott tartott az ügy, hogy börtönbe vonul. Tehát végül valószínű, vissza fogod utalni, csak az a kérdés, hogy magadtól, vagy némi kényszer hatására.”

A legfontosabb, hogy ha tisztázatlan eredetű pénz érkezik a számládra, ne kezdj önfeledt költekezésbe, és jelezd a számlavezető bankodnak a problémát. Járj utána, hogy mi történt, és ha a pénz mást illet, akkor utald vissza, ellenkező esetben bűncselekményt, jogtalan elsajátítás vétséget követsz el.

Algoritmus véd az elírt számlaszámok ellen

Tavaly szeptember óta a duplájára, 20 millió forintra nőtt az azonnali átutalás legnagyobb összege. Így ha valamit elrontunk, akár ilyen sok pénzt is rossz számlára küldhetünk, a tranzakció pedig néhány másodperc alatt teljesül, nem lehet visszavonni. 

Ha elírjuk a számokat, és nem létező bankszámlára próbálunk utalni, akkor a rendszer észreveszi a hibát, és nem engedi az utalást. Anélkül, hogy részletesen belemennénk a bankszámlaszámok felépítésébe, a 16 vagy 24 számból álló sorozat minden nyolcadik száma egy ellenőrző szám, amelyek éppen a hibás utalásokat hivatottak kivédeni. Ezt azt jelenti, hogy ha rosszul írtuk fel valakinek a számlaszámát, vagy a begépeléskor rontottunk, valószínűleg hibaüzenetet kapunk. Igaz, némi esélye annak is van, hogy az elírt számlaszám is rendben lesz az ellenőrző algoritmus szerint. 

Fontos tisztázni, hogy a banki rendszerek csak azt nézik, hogy a kedvezményezett számlaszáma formailag megfelel-e az előírásoknak, azt nem ellenőrzik, hogy a név stimmel-e, és valóban övé-e a számla.

Nem is tudják ellenőrizni, kihez tartozik a számla, mert ezzel az információval csak a kedvezményezett bankszámláját vezető hitelintézet rendelkezik – kivéve persze, ha bankon belüli az utalás. 

Az is megtörténhet, hogy megszűnt számlára utalunk, de a bank ilyenkor automatikusan visszautasítja a tranzakciót.

Rossz számlára utaltam, mit tegyek?

Előfordulhat, hogy annyira pechesek vagyunk, hogy tévedésből egy létező bankszámlaszámot adunk meg, és nem oda megy a pénz, ahová szerettük volna. Leginkább figyelmetlenségből összekeverjük a számlaszámokat, rosszat írunk fel vagy másolunk ki. Jobb esetben nem egy totál ismeretlennél, hanem egy olyan embernél landol az összeg, akit ismerünk, esetleg korábban utaltunk neki, így valószínűleg tudunk szólni neki, hogy mi történt.

Bonyolultabb a helyzet, ha fogalmunk sincs, kinek küldtünk kisebb-nagyobb összeget. Ilyenkor a banknak nincs felelőssége, sőt még vizsgálati jogosultsága sem, ők csak teljesítették az ügyfél által megadott – téves – megbízást. Ha megtörtént az átutalás, a bank nem tudja automatikus „visszavenni” vagy „visszautalni” a pénzt, hiszen ilyen tranzakciót csak a számla birtokosa kezdeményezhet (kivéve a bírósági és hatósági ügyeket).

Mégis, ha rájöttünk, hogy figyelmetlenek voltunk, minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal, segíteni fognak. Amennyiben bankon belüli volt a tranzakció, felveszik a kapcsolatot a számla tulajdonosával, bankon kívüli utalás esetén pedig az illető számlavezető bankjával (utóbbit közvetlenül megtehetjük mi is).

Innentől viszont a másik fél jóindulatán, becsületén múlik, hogy hamar visszakapjuk-e a pénzünket. A bank értesíti, hogy téves utalást kapott, és küldje vissza pénzt, viszont ez nem kötelezi a számlatulajdonost.

Amennyiben békés úton nem sikerül visszaszerezni a tévesen utalt összeget, akkor polgári peres eljárásban, illetve közjegyzői fizetési meghagyás útján lehet visszakövetelni. Ahogy azt fentebb írtuk, a téves utalás jogalap nélküli gazdagodást okoz a számla tulajdonosánál, ezért köteles visszafizetni a pénzt az utalást indító félnek.

Benyelte a NAV a tévesen utalt összeget

Jogilag vitatható és a laikus igazságérzetet nagyon bántó téves utalásról számolt be az Economx. Egy kft. két számláját akarta rendezni mintegy ötmillió forint értékben, de rossz cég bankszámlájára utalta a pénzt. Az a csavar a történetben, hogy a vállalat, amelyik megkapta az összeget, adóhatósági végrehajtás alatt állt, emiatt a NAV inkasszót bocsátott ki a számlájára. Amint beérkezett az ötmillió forint, a bank továbbította a NAV-nak a pénzt. A téves utalást indító kft. többször kérte az adóhatóságtól az összeg visszautalását, mondván a pénz sem az adós céget, sem a NAV-ot nem illeti meg, de hiába. Az adóhatóság elutasította a kérelmeket, mert szerinte az adós cég gazdagodott jogalap nélkül, ezért ellene kellene polgári pert indítani (aminek eredménye borítékolható kudarc).

(További források: K&H, 24.hu, Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top