nlc.hu
Aktuális
Egy gólya okozott áramszünetet Sándorfalván

Egy gólya okozott áramszünetet Sándorfalván

Betett a kábeleknek a madár landolása.

Áramszünetet és tüzet okozott egy gólya a Csongrád-Csanád vármegyei Sándorfalván – számolt be közösségi oldalán a helyi önkéntes tűzoltó egyesület.

Azután riasztották őket, hogy a Pozsonyi utcában két helyen is tarlótűz kezdett pusztítani. Kistelekről és Sándorfalváról érkeztek tűzoltóegységek, és miután megfékezték a lángokat, akkor derült csak ki, mi áll a tűzeset mögött.

Egy gólyához vezettek a szálak: a madár rászállt a magasfeszültségű trafóra, és ez okozta tüzet és az áramszünetet.

Amúgy korábban előfordult már olyan eset, hogy egy mókus miatt maradt áram nélkül 10 ezer ember. Befészkelte magát egy mellékállomás trafójához, és mivel rossz vezetéket kezdett el rágcsálni, áramszünetet okozott Virginia Beachen, az Egyesült Államok keleti partján. Zala vármegyében 2 évvel ezelőtt az elszaporodott hódok miatt nem volt áram több órán át, mivel az általuk megrágott fák az elektromos hálózatra dőltek. Ám arra is volt már példa, hogy egy macska okozott zárlatot a kispesti erőműben. Rossz helyen mászott be az állat, emiatt meghibásodott egy kábelfejet védő porcelánburkolat, mindez pedig egy 40 perces üzemzavart eredményezett Budapesten, a 18. kerületben.

Ami pedig a hazai gólyaállományt illeti, érdekesség, hogy idén rekordszámú gólya nevelkedik Békésben (320 fehér gólya pár 1102 fiókát nevel), ezzel pedig egy 35 éves rekord dőlt meg a vármegyében – jelentette be a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park. Tavasszal 366 pár kezdett költésbe, 46 páré meghiúsult. A költőpárok számát tekintve az idei a második, a fiókaszámot nézve pedig a legjobb esztendő az elmúlt 35 évből. A legtöbb gólyapár (33) Békéscsabán költött, ők 76 fiókát nevelnek. A makói tájegységében egy hatfiókás fészekaljat is találtak a természetvédelmi szakemberek, ami kimagaslónak számít. A Dévaványai-Ecsegi-pusztákon több ötfiókás fészekalj is van. Körösladányban egy pár fán kezdett fészeképítésbe, amire másutt nem volt példa Magyarországon. Tojást viszont nem raktak. Békés vármegyében a Körösök köze, a Berettyó és a Kettős-Körös által határolt térség a legjobb gólyás terület. A 2014-es rekordév után drasztikus visszaesés volt, majd 2020 óta ismét emelkedik a költésszám.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top