nlc.hu
Aktuális
Hónapok óta hiánycikk egy fontos gyógyszer

Hiánycikk egy fontos gyógyszer az ADHS-s gyerekeknek, hónapok óta nem elérhető

Reagált a gyógyszerhiányra a Gyógyszerészeti Központ.

Nem kapható az egyik fontos gyógyszer, amivel ADHD-s (azaz figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedő) gyerekeket kezelnek. Egy ADHD-s kisfiú édesanya azzal kereste meg az RTL Híradót, hogy hiába próbálják, nem tudják beszerezni a gyerek gyógyszerét. “7 éves a kisfiam, ő ADHS-s, ezen belül pedig beilleszkedési, tanulási nehézséggel küzd. Májusban még elérhető volt ez a gyógyszer vidéki patikából, mert Budapesten már akkor sem” – mondta el, hozzátéve: gyógyszer nélkül nehezen tudják kezelni a gyerek tüneteit. “Nem tudjuk, hogy mi lesz. Ezzel csak az a probléma igazából, hogy szeptemberben kezdődik az iskola, és a gyártó jelen pillanatban szeptember végére ígért. De ígérték már július végére is” – panaszolta.

Érintett szülők azt írják online fórumokon, hogy a gyógyszer hónapok óta nem, vagy csak nehezen elérhető.

Gyógyszertáraknál érdeklődött az RTL Híradó, de mindenhol azt mondták, hogy egyik kiszerelést sem tudják megrendelni, sőt helyettesíteni sem lehet semmivel.

A Nemzeti Gyógyszerészeti Központnál azt nyilatkozták, hogy az ominózus gyógyszer 10 mg-os kiszerelésének tételét kivonták a forgalomból, mert gond volt a kapszulák minőségével, a többi hatáserősséget ez nem érinti. A 18, 25 és 60 mg-os hatáserősségű kapszulák elérhetőek lesznek a jövő héttől.

A felmérések szerint egyébként a 18 év alattiak közül minden 10. szenved ADHD-ban.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top