nlc.hu
Aktuális
Nincs iskolabusz, naponta 1,5 órát gyalogolnak a diákok

Megszűnt az iskolabusz, naponta másfél órát gyalogolnak a délegyházi diákok

Számos családnak megkönnyítette az életét a szolgáltatás.
iskolabusz

Augusztus 13-án a Facebookon és levélben is tájékoztatta a Délegyházi Hunyadi János Általános Iskola igazgatója az odajáró diákok szüleit, hogy megszűnik az iskolabusz-szolgáltatás. A délegyházi önkormányzat 2012-ben azért hívta életre az iskolabuszt, hogy sok gyereknek ne kelljen hóban, sárban, fagyban, a sötétben gyalogolnia reggel az iskoláig, majd délután haza.

Mint a 24.hu megtudta, a tankerület váratlanul megvonta a támogatást. A hivatalos indoklás szerint az intézményt fenntartó Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ más, kötelező feladat ellátására fordítja a 2024–2025-ös tanévben azt a forrást, amivel eddig a busz működését biztosította, az önkormányzat pedig nem tudja a továbbiakban saját erőből üzemeltetni a járatot.

Ez azt jelenti, hogy sok gyereknek összesen másfél órát kell sétálnia az otthonától az iskoláig, majd onnan vissza. A településen sok az erdős rész, a közvilágítás nincs kiépítve, sőt sok helyen járda sincs, tehát a gyerekeknek télen sötétben, közúton kellene gyalogolniuk, biciklizniük.

A szülők akár anyagilag is támogatnák az iskolabusz újraindítását, ám az évi 35 millió forintos költséget nem tudják összedobni.

Mint a portál megjegyzi, a délegyházi iskolabusz megszűnése nem egyedi eset: az idei tanévtől több baranyai településen sem működik már. Ott a tankerület azt javasolta, hogy a nagyobb testvérek kísérjék a kisebbeket, vagy a települések biztosítsanak felnőtt kísérőt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top