nlc.hu
Aktuális
5 fűszer, amely jót tesz az agyunknak

5 fűszer, amely jót tesz az agyunknak – tegyél a reggeli kávédba is ezekből!

Csodát tesz a mentális egészségi állapotunkkal.
kávézás, fotó: iStock

Egy neurológus szerint ezt az 5 fűszert adhatjuk a kávénkhoz minden nap, hogy egészségesen tartsuk az agyunkat, fokozzuk az összpontosítást és késleltessük a kognitív hanyatlást.

A kognitív vitalitás és a hosszú távú agyi egészség érdekében sokan különböző stratégiákhoz fordulnak, a rejtvényfejtéstől kezdve az étrend megváltoztatásáig. Szakértők szerint azonban egy további nagyszerű megoldás is lehet erre, ez pedig a fűszerpolcunkban található. Ott ugyanis számos olyan agyműködést fokozó fűszer van, amely tökéletesen működhet a reggeli kávénkban.

Dr. Brandon Crawford, az agy egészségére és gyógyítására szakosodott neurológus elárulta, mely fűszereket érdemes beépíteni a napi kávérutinba, mivel jót tesz az agyunk és a memóriánk érdekében.

5 fűszer, amely segíti a mentális egészségünket

1. Gyömbér: Segít kiegyensúlyozni az agyban lévő neurotranszmittereket, javítva a koncentrációt és a szellemi éberséget.

 

 

2. Kurkuma: A kurkuma növeli a BDNF szintjét, egy olyan hormonét, amely elősegíti az új idegsejtek növekedését és küzd az agyban zajló degeneratív folyamatok ellen.

3. Fahéj: Magas antioxidáns-tartalmáról nevezetes, ami pajzsot képez az oxidatív stressz ellen. Ráadásul hatékony módja a fogyás fokozásának, ha fahéjat teszünk a kávéba.

A fahéj antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől és a gyulladásoktól. Ezenkívül a fahéj javíthatja a memóriát és a kognitív funkciókat, valamint stabilizálhatja a vércukorszintet, ami szintén hozzájárulhat az agy egészségéhez. A fahéj rendszeres, mértékletes fogyasztása egyszerű és ízletes módja lehet az agy egészségének támogatására.

4. Szerecsendió: Neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek javítják a memóriát és megakadályozzák az idegsejtek degenerációját.

5. Fekete bors: Javítja a kurkumában található kurkumin felszívódását, fokozva annak jótékony hatását az agyra.

Ezek a fűszerek sok antioxidánst, gyulladáscsökkentő és egyéb vegyületet tartalmaznak, amelyek segítenek az agyunk egészségének megőrzésében és a neurodegeneratív betegségek megelőzésében. 

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top