nlc.hu
Aktuális

Veszélyben a csokoládé: eltűnhet az üzletekből

Bajban van a csokoládéipar: akár el is tűnhet a polcokról sokak kedvenc édessége, ha nem történik jelentős változás.
Csokoládé veszélyben

Egyre komolyabb veszélybe kerül az EU csokoládéellátása, derült ki egy friss jelentésből. Ez pedig nemcsak az édességekre hat, hanem komoly élelmiszer-ellátási válsággal is fenyeget.

A probléma oka, hogy az EU kakaóimportjának 96,5%-a olyan országokból érkezik, melyek alacsony klímaalkalmazkodási képességekkel rendelkeznek, 77%-a pedig a biodiverzitás jelentős csökkenésével küzdő területekről.

A biológiai sokféleség és a klímaváltozás erősen befolyásolja az élelmiszerellátást, emellett pedig hatással van többek között az árra, az elérhetőségre és munkahelyekre is, hívja fel a figyelmet a jelentés egyik szerzője.

És nem a kakaó az egyetlen, mely a tanulmány szerint érintett a kérdésben. Szintén veszélybe kerülhet a kukorica is, valamint egyre komolyabb a probléma a kávé, rizs és szója kapcsán.

A csokoládéipar már most is küzd a cukor árának emelkedésével, melyet részben a szélsőséges időjárási események okoznak. A szakértők álláspontja alapján a csokoládégyártóknak szükséges lenne befektetésekkel élnie a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a biodiverzitás megőrzésének elősegítésére.

„Ez nem önzetlenség vagy fenntartható finanszírozás kérdése, hanem létfontosságú kockázatcsökkentési gyakorlat kell, hogy legyen az ellátási láncok számára” – hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top