Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Calcimusc - mire jo?
2006-04-15 21:051.

Létrehozva: 2006. Április 15. 21:05
Sziasztok! Kulfoldon elunk mar jo regota, gyerekenk is kulhonban szulettek. Ok most 1 es 3 evesek. Magyarorszagrol hozatunk vagy hozunk mindenfele "csodaszert", szamukra, vagyis olyasmit ami szerintem nagyon fontos az egeszsegunk szempontjabol, de itt kinn nem ismerik, peldadul porszivora szerelheto orrszivo keszulek meg Beres csepp, Cebion csepp es tarsai. Nemreg hallottam, hogy Magyarorszagon minden csecsemonek felirnak kalciumot es par honapig szedniuk kell. Azt is mostanaban hallottam, hogy allergias dolgokra jo a kalcium es kisgyerekeknek biztonsaggal adhato. Az itteni orvosok semmi erdemlegeset nem tudnak nekem mondani errol es itt kalciumot meg persze C vitamint sem lehet kapni cseppek formajaban.
A 3 eves fiamnak makacs kohogese van, honapok ota, szedtunk es szedunk ra mindenfelet amit az itteni orvosok ajanlottak, lenyeges javulas nem tortent. Szerintuk allergias eredetu kohoges, majd kinovi. En kiprobalnam a kalciumot. Erdemes? Tapasztalatok?
Remelem tud valaki mondani valamit a Calcimusc nevu ampullarol, allitolag Magyarorszagon ezt rutinosan kapjak a babak. Hogyan, mennyit, mi celbol? Koszi a valaszokat elore is!
A 3 eves fiamnak makacs kohogese van, honapok ota, szedtunk es szedunk ra mindenfelet amit az itteni orvosok ajanlottak, lenyeges javulas nem tortent. Szerintuk allergias eredetu kohoges, majd kinovi. En kiprobalnam a kalciumot. Erdemes? Tapasztalatok?
Remelem tud valaki mondani valamit a Calcimusc nevu ampullarol, allitolag Magyarorszagon ezt rutinosan kapjak a babak. Hogyan, mennyit, mi celbol? Koszi a valaszokat elore is!
Ja, most Magyarországon nagy sláger a H.A. tápszer (nekem elég soká tartott mire rájöttem miért H.A...= Hipoallergén). persze lehet, hogy azért, mert a tápszereket a társadalombiztosítás a gyermek fél éves koráig támogatja (aszem a felét kifizeti állam, felét meg anyuka). Fél éves és egy éves kora között meg a hipoallergént továbbra is támogatja (és egyébként csak receptre lehet kapni), de a "sima" tápszert nem. Így lehet az, hogy fél éves kor felett a hipoallergén tápszer 1700 forintba kerül, míg a sima 2800ba.
és persze a hipoallergén tápszert írják fel a dokik általában kapásból, pláne a pici babáknak, mondván, hogy ha úgyis ugyanannyiba kerül, illetve később meg még olcsóbb is...
no de persze a hipoallergén tápszernek semmi köze a későbi bármilyen allergiához... hiszen ez csak annyit jelent, hogy a tápszerben található tejfehérjéket vmi speckó technológiával aprób darabokra "vágták", hogy könnyeben emészthető legyen.
Kérdem én, miért kéne egy gyereknek hipoallergén tápszert kapnia (ami ugye picit kesernyésebb ízű, meg zöldet kakilhat tőle a gyerek), ha a simától semmi baja????? nos igen. újabb hazai furcsaság a TBtámogatás és a receptírás rejtelmeiből.
Clinique, igen ezt az 5 milis ampullat lattam en is, de ezt nem inekcio formajaban lehet beadni csak? Furcsa nekem, hogy megisszak a gyerekek azt amit izomba kene beadni inekciosan. Te hogyan adod be, vizben, teaban? Es nem rossz az ize? Az en fiam a legedesebb szirupokat is gyakran elutasitja...
Kerdeztem mar netdokit hogy mennyit es hogyan lehet beadni a Calcimusc-ot de csak egy het mulva lesz valasz allitolag, szoval addig is itt erdeklodom...
A nagy fiamnak 1 éves koráig nyomtam a tápszert, akkor még azt hiszem támogatta a TB, és az nem HA volt... a fiam 1 évesen 13 !!!! kg volt, 9 kg-ot hízott 1 év alatt, szinte gurult...
A középsőnek már nem adtam csak 8 hónapos koráig, nem is gurult 1 évesen, viszont kapott forralt tehén tejet, vizezve, és semmi baja nincsen, imádja a mai napig a tejet...
A lányomnak már HA tápszer volt, ő csak 2 hónapig kapta, fél éves korában, amikor már a TB nem támogatta, akkor megkérdeztem a dokinkat, hogy akkor most mi legyen... semmi... kapott főzeléket, tejet, és akkor a dokink megfogalmazta a lényeget, amit te is leírtál az előbb... a tápszer gyártóknak is kell valamiből élniük, ezért van ez a kőkemény tápszer reklám, illetve, hogy nyomják, hogy 1 éves koráig a gyereknek tápszert kelljen innia... nevetséges.
Szia!
A Calcimust az én gyerekeim szedték. Akkor szedték csak, amikor nagyon betegek, tehát például náthásak voltak, ami mondjuk elhúzódott. De volt, hogy már a betegség kezdeténél elkezdte adatni a dokinéni a gyógyszerrel együtt.
Egyébként tényleg, az van a használatijában, hogy allergia ellen jó, ezért furcsálltam is, hogy mivel nem allergiásak a gyerekeim, ha betegek, mért kell szedniük, dehát ez van, nem kérdeztem rá. Egyébként nincs rossz íze, sőt abszolút semmi íze nincs, én is megkóstoltam egyszer, mint a víz, olyan. Simán bevették, nem tettem bele semmilyen italba, csak simán, kiskanállal beadtam.
Egyébként tényleg ampullában van.Ha megissza a gyereked a vizet, vagy legalábbis néha ivott mondjuk, akkor szerintem ezt is simán beveszi majd. Egyébként úgy emlékszem a D vitamin ügyben, hogy nálunk azt mondták, hogy nyáron szüneteltessem, mivel eleget süt a nap, és az év többi részében lehetett adni, meg volt, hogy mennyi idős koráig a gyereknek.
Nem volt ez olyan régen,
de már nem emlékszem annyira a D vitamin adásra.
Egyik hajnalban volt kohogesi rohama, szo szerint 5-7 masodpercenkent (nem percenkent!!, hanem MASODPERCENKENT) kohogott, kb 40 percig. Borzaszto erzes, hogy nem tudok segiteni. Ha lenne kalciumunk itthon, beadhattam volna. LEgfeljebb nem hasznal...
Tehát nem tudom Mo. melyik k vitamint kapják a csecsemök,ha a szöveget jól értelmeztem,a k2-t kellene.... Volt még korábban K3 és K4 (szintetikus) is forgalomban, de 2004 óta kivonták a forgalomból,mert éppen azok a "mellékhatások" léptek fel,amit meg kellett volna,hogy elözzön...
A tényleges napi szükségletet igazából nem lehet megállapítani,ezért csak ajánlás van ezzel kapcsolatban.Ès az anyatejben is van valamennyi K vitamin.Ha pl. antikiotikumot kap a baba,akkor lehet értelme az adásának.... (ezeket írtam csak ki,szerintem az orvosod döntésének lehet hogy itt rejlik a magyarázata ---->hogy az anyatejben is van valamennyi,és a tényleges szükségletet közel lehetetlen megállapítani..)
Itt sem adta a gyerekorvos,azt mondta,ha külön kérjük felírja.A fluort kifejezetten ellenezte,azt mondta,hogy az olyan lenne,ha naponta bevennék egy aspirint,hogy meg ne fájduljon a fejem.Az egyetlen a D vitamin volt,amit "megelözésre" kaptunk (fluor nélkül),mert itt nem olyan intenzív a napsütés.
Így ahogy leírtad, visszagondoltam, a dokink szavait, és mintha ezt mondta volna, rémlik... igaz már 4,5 éve volt... igen, valamennyi van az anyatejben is, és úgy gondolta a dokink, hogy elég a gyereknek...
Egyébként elég laza a gyerekorvosunk, de akkora rutinja van, hogy csak na... Nagyapám ugyan nem lehetne, de késői gyereke igen!
Kedves jomadar!
A Calcimusc injekciót allergiás megbetegedések (mint már többen írták itt) illetve gyulladásos megbetegedések adjuváns (segítő)kezelésére adják (többek között).
Gyermekkorban az intramusculáris adása ellenjavallt,intravénásan nyilván csak szakképzett személy adhatja.Ezért adják a kicsiknek szükség esetén per per os (pl.italba keverve.)
A calcium (Ca++) az elektrolitháztartás egyik esszenciális ionja,sok biokémiai folyamatban van szerepe. Pl. az idegek ingerelhetőségében,az izomrostok összehúzódásában (ld.tetániás görcs-hiányállapot),a véralvadásban,a sejtmembrán épségének biztosításában,alapvetően szükséges a normális szívműködéshez. Csökkenti az allergiás reakció során megnövekedett kapilláris permeabilitást (áthatolhatóságot),ezért csökkenti jól az allergiás tüneteket (viszketés,bőr- és nyálkahártyaduzzanat)
"Rutinszerű" adása nem indokolt,szemben a K-vitaminéval,amit a kizárólag szoptatott csecsemőknek ajánlatos adni,újszülött- és csecsemőkori vérzéses állapotok megelőzésére.
M.o-n a csecsemők a Konakion MM Paediatric ( K1 vitamint tartalmazó
injekciót kapják,a kizárólag szoptatott csecsemőknek mindenképp ajánlatos. Az első adagot már a kórházban,közvetlenül a születés után kell megkapja a baba.Kb. egy hetes korában követi a következő adag,amit a későbbiekben havonta kell ismételni,addig,amíg csak szopik.
A Konakion MM szintetikus K1 vitamin készítmény. A K vitamin jelenléte elengedhetelen a szervezetben bizonyos alvadási faktorok (a prothrombin,VII-es, IX-es, X-es) képződéséhez. A K1 vitamin alig jut át a placentán keresztül az anyából a magzatba,és alig választódik ki az anyatejbe.
Forrás 1 :Vitamin K1 (Phyllochinon) und Vitamin K2 (Menachinon) kommen natürlich vor Vitamin K3 (Menadion) und Vitamin K4 (Menadiolester) sind synthetische Verbindungen und heute nicht mehr im Handel erhältlich, da bei einer Überdosierung schädliche Wirkungen entstehen können.
Forrás 2 :Vitamin K1 ist die triviale Bezeichnung für 2-Methyl-3-phytyl-1,4-naphtochinon (auch α-Phyllochinon). Daneben gibt es noch das Vitamin K2 (2-Methyl -3- difarnesyl -1,4- naphtochinon), das auch als Menachinon oder auch als Farnochinon bezeichnet wird. Als Vitamin K3 bezeichnet man das ausschließlich künstlich hergestellte (2-Methyl-1,4-naphtochinon) Menadion. Es existieren noch weitere Vitamin-K-Derivate, die aber weniger von Bedeutung sind .
Vitamin K gehört zu den fettlöslichen Vitaminen und in die Gruppe der Phyllochinone. Phyllochinone sind eine Gruppe mehrerer Substanzen: Phyllochinon (Vitamin K1), und Menachinon (Vitamin K2), kommen natürlich vor, Menadion (Vitamin K3), Hydroxychinon (Vitamin K4) und andere sind hingegen synthetische Produkte, die heute (2004) nicht mehr im Handel erhältlich sind. Vitamin K1 (Phyllochinon) wird von Pflanzen, Vitamin K2 (Menachinon) bakteriell synthetisiert. Etwa die Hälfte des Bedarfs an Vitamin K2 wird durch Darmbakterien synthetisiert.
A LÈNYEG : Die Festlegung des Vitamin-K-Bedarfs gestaltet sich aufgrund analytischer Probleme bei der Bestimmung diese Vitamins in Lebensmitteln sowie der Ungewißheit über die Höhe der Synthese durch Bakterien im Darm schwierig.
Gondolom azért van annyi az anyatejben,mert anny
Gyerköcök orvosa sem javasolta feltétlenül,ez kíváncsivá tett,ezért kerestem utána,hogy pontosan mi az oka.
Az igaz,hogy szoptatott csecsemöknél inkább fordult elö k vitamin hiányra visszavezethetö probléma,de azok a kutatások szerint ,amiket én olvastam ez nem az anyatej "rossz" (???) minösége miatt volt,hanem azért,mert az anyák gyógyszert szedtek,többek között antibiotikumot,ami a tejen keresztül így "hatott" a gyerekre.
Kedves Wildkatze8,
az antibiotikumoknak vajmi kevés közük van a K-vitamin hiánya miatt bekövetkező újszülött-és csecsemőkori vérzésekhez .
Akkor nézzél jobban utána !!!
Durch die orale Einnahme von Antibiotika (Wachstumshemmung der Vitamin K liefernden Darmbakterien) kann es aber zur Hemmung der körpereigenen Blutbildung kommen
Szia!
Bocs ha már mondták, nem olvastam vissza.
calcimusc: Igen az allergiára valóban jó a kálcium. De csak úgy magadtól, folyamatos és sokáig ne add a gyereknek! Legalább a kicsinek - ö gondolom még kap D-vitamint - ne. Ugyanis D vitamin nélkül a felesleges kálcium kiürül a szervezetböl, D vitamin mellett azonban megterhelheti a vesét.
allergiás köhögés: próbáld - akár magadtól - akár orvosi segítséggel kideríteni mire allergiás. Tudom sok mindentol lehet. Étel, tollpárna, mosópor, házipor, penész, stb stb. Azt is tudom nem könnyü rájönni. De nagyon megéri.
Ui: Én is külföldön élek, szintén kisgyerekekkel, (2,5 és4 évesek), mi is otthonról hordju az általad felsorolt csodaszereket és a nagyobbik gyerek szintén (allergiásan) köhög...
Igen,igazad van !!! Ebben egyetértünk !
Ezek itt mind laikusok a Te elmédhez képest : Univ.Prof. Dr. Karl Zwiauer (Vorsitzender), A.ö.Krankenhaus St.Pölten, Abteilung für Kinder- und Jugendheilkunde Mitglieder: Johannes Deutsch, Ursula Goriup, Helmut Haas, , Beate Pietschnig, Arnold Pollak,
Irmin Rock, Wolfgang Sperl, Kurt Widhalm
Ugyanis Tölük származnak a sorok :" Die VK-Mangelblutung (VK-deficiency bleeding, VKD
tritt in 3 Formen auf (Sutor 1999) : 1. Die frühe VKDB (innerhalb der ersten 24 Stunden) ist fast ausschließlich auf mütterliche Einnahme von Medikamenten zurückzuführen (Antikonvulsiva, orale Antikoagulantien, Antibiotika, Antituberkulostatika); 2. die klassische VKDB (1. bis 7. Lebenstag) ist üblicherweise auf Stillen und/oder verzögerte/unzureichende Nahrungszufuhr zurückzuführen"
Persze,mindenki fogadja meg a saját gyermekorvosa tanácsát,akiben megbízik,nem holmi chatelökét ! : )
A "holmi chatelőket" gondolom magadra értetted
ugyanis én több mint másfél éve praktizáló orvos vagyok...
És most megyek aludni,mielőtt előkerül a magyar egészségügy és orvosai szidalmazása ,(többek között az enyém is
),mint azt már tőled megszokhattuk.
Minden jót,kellemes,nyugodt éjszakát kívánok neked is
Egy hozzászóló írta,hogy a gyerekorvosa nem adott a gyereknek K vitamint. Ennek az okát próbáltam kideríteni,és egy lehetséges okát felvetettem a döntésének.Erre jössz Te bocs ,te és kifejezetten provokálsz.A régi nickeddel egyébként mi volt a baj ?
Egyébként már rájöttem,miért szálltál rám... a Geréb Àgnes topic miatt...
Különben egyáltalán nem írtam egy szót sem a magyar egészségügyröl ! Vagy igen ? Akkor írd már be légyszi,söt : jónak találom,hogy gyerköcök gyerekorvosa nem adott össze-vissza minden szintetikus szert a gyereknek felelötlenül.Biztosan meg volt az oka rá,hogy így döntött.
Akár az volt az oka,amit írtam ,akár nem.Azért remélem nem akarod a "kollegát" (????) felülbírálni. Vagy ?
Olvasd el a 24-es hozzászólást. Erre próbáltam kíváncsiságból (harmadszor) egy lehetséges magyarázatot találni... Erre te még ebbe is belekötsz.Sehol nem írtam,hogy az szent,amit írok.Ùgy kezdtem,mint lehetséges.......
Mindenkinek szuverén joga e két különbözö információ tudatában (antibiotikum "árt"-e a bélbaktériumoknak,melyeknek igencsak jelentös szerepe van a K Vitamin szintetizálásában,vagy sem...--> Te azt állítod,hülye aki ezt mondta,én pedig azt írtam,lehetséges ) további anyagot gyüjteni a témával kapcsolatban;és úgy dönteni.
A magyar egészségüggyel nincsen semmi baj,mindent "meg lehet kapni" ott is,amit itt,ha valaki jó helyen "keres"Itt is kerültem olyan szituációba a kórházban,ahol két orvos teljesen eltérö dolgot mondott egy dologról.Tehát az egyik nyilvánvalóan hazudott,és vissza kellene adnia a diplomáját.Ez nem országfüggö...
Nem akartam ma már ezzel foglalkozni, de nem állom meg, hogy még egy-két gondolatot ne írjak el a K vitaminról, és elnézést kérek érte a topik indítótól, hogy nem a Ca-ról beszélek, hanem egy picit másról, amin az éjjel 2 topiktársunk összekapott.
"gyöngy"!
Semmi gond azzal, hogy te is leírtad a véleményedet a K vitaminról, de azért ne vedd "szentírásnak", amit te tudsz erről!!! Természetesen a te oldaladról is érthető, amit írtál, DE egy közel 50 éve praktizáló gyerekorvos tudását mégse kéne megkérdőjelezni!!!!! Tudom, hogy eléggé elavult nézeteket vall sok mindenben, de ugyanakkor azt is tudom, hogy ezzel az elavult nézetekkel a gyerekeimet már elég sokszor megmentette súlyosabb szövődményes betegségektől! ÉPPEN EZÉRT 1000 %-IG MEGBÍZOM BENNE!!!!
Éjjel már fáradt voltam ahhoz, hogy kifejtsem, tulajdonképpen a kismama, anyuka "előéletét" is ismerni kell ehhez, hogy a csecsemőnek milyen vitaminra lehet szüksége. Értem ezalatt azt, hogy anyuka milyen életmódot folytatott terhessége alatt: cigi, pia, netán drog... Arról nem is beszélve, hogy azt sem árt tudni, hogy a gyerek mennyi időre született, milyen körülmények között, stb...
Meg még az is nagyon fontos, legalábbis számomra, "közönséges csetelőnek", hogy a gyerekorvosunk ismerje a család összes körülményét, és ne csak a rendelőben lássa a gyerekeket, hanem a saját környezetében is!!!! A gyerekorvosunk a kislányunk első évében havonta kijött hozzánk házhoz, hozta a kötelező oltást, ha kellett felírta a popsi kenőcsöt, vagy amit éppen kellett.
Ezt a nagyon régen praktizáló orvost, nem érdekli, hogy meddig tart a rendelési ideje!!! Bármikor ki lehet hívni, 7vége, ünnep nap, nem érdekes.... Volt, hogy szombat du szóltam neki, hogy a fiam 40 fokos lázban fekszik itthon (akkor volt az agyhártya gyulladásos hisztéria, 2001 éve elején), és a dokink 1 órán belül itt volt, és GYÓGYÍTOTT!!!
A nagy fiamnak bárányhimlő után valszeg kialakult egy csonthártya gyulladása a térdében... más beutalta volna a kórházba, és 10 napig csapolták volna a térdéből a trutyit, erre ez a megkérdőjelezett tudású dokink itthon kikezelte, itthoni környezetben, és ma már csak meséből tudja a fiam, hogy neki bármi gondja lett volna a térdében.
Szóval, azért mert valakinek nem friss az orvosi diplomája attól még igenis lehet egy nagyon jó orvos, és nagyon örülök, hogy nem dől be minden új "hisztériának", és nem idegesít ilyenekkel, csak azzal, amivel muszáj foglalkoznom!
Téma részemről lezárva, és nem szólom le a Te diplomádat, félreértés ne essék, de azért az idősebbtől sem árt néha tanulni!
Kedves gyerkőcök!
Valamit félreérthettél...nem kérdőjeleztem meg egyetlenegy gyermekorvos tapasztalatát,véleményét sem...örülhetsz,ha ilyen lelkiismeretes,megbízható gyermekorvosotok van.
Én is egy ilyen orvosra szoktam bízni a csemetéimet,ha szükségük van rá...
Minden jót,szép hétvégét!
Bocsi, a doki tudását tényleg nem te kérdőjelezted meg, neked csak a "k" vitaminnal kapcsolatos dolgot szántam!
Egyébként a kórházban kapott a Bea is egy adag K vitamint, és ott azt mondták, hogy a gyerekorvosra van bízva, hogy kap-e többet vagy sem.
NEkem az a celom, hogy ne az allergent irtsam ki vagy iktassam ki, hanem a szervezetet erositsem meg annyira, hogy semmire ne legyen erzekeny. Amikor nyaron 2-3 honapokat tavol vagyunk (Magyarorszag es Ausztralia) akkor soha semmi baja nincs, arra az idore teljesen megszunik minden aprobb baja (leguti gondok). Ti hol-merre eltek?
Ja, a kicsi nem kap D vitamint, sosem kapott, itt nem irjak elo es nem is lattam szukseget en sem es az otthoni orvosunk sem. Neki nincs baja, nagyon eros a szervezete, meg nem volt eddig semmi baja, pedig a nagy allandoan hazahoz valamit a bolcsibol.
Azt hiszem a sivatag közepén tényleg nem létszukséglet a D-vitamin...
(Válaszolok mindjárt a másikra is, csak a lányok nem bírnak magukkal)