Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Orrmandula

botocs
Létrehozva: 2006. február 6. 16:34

Írjatok légyszi ha hasonló cipőben jártok! A kislányom, Rebeka 4 éves, ősszel kezdte az ovit. A 4 év alatt 3-szor volt beteg összesen. Azóta szinte állandóan folyik az orra az orrmandulája akkora, hogy éjszaka alig kap levegőt. Egyszer már a füle is be volt gyulladva, de antibiotikummal és Cataflam cseppel rendbe jött. Az egyik fül-orr-gégész azt mondja várjunk még a mandulaműtéttel a kecskeméti fül-orr-gégész rögtön ki venné. Most szüneteltetem az ovit és propoliszcseppes és echinacea cseppes kúra után kezd rendbe jönni. Már éjszaka is csak kicsit horkol. Annyira félek az orrmandulaműtéttől, sokan ilyeszgetnek mindenfélével.Ha van valakinek valami jó házireceptje, írjon.

  1. 2006. Április 29. 21:5222.

    Sziasztok!

    Válaszolok magamnak! Februárban kivették Rebekának az orrmanduláját és azóta megszűnt minden probléma. Nincs éjszakai fuldákolás, folyamatos takony, fülgyulladás. Még a hangja is más lett. Ha valakit érdekel tudok ajánlani egy tuti dokit.

    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  2. Torolt_felhasznalo_394940
    Torolt_felhasznalo_394940
    2006. Április 15. 17:0921.

    Sziasztok!

    Úgy látom nem működik a lap, de bízom benne hátha valaki erre téved akit ugyan úgy érdekel a téma mint engem s esetleg orvost is tud ajánlani. A kisfiam 5 éves fél évente arcüreg gyulladása van, most legutóbb 4 hetet voltunk itthon egyhuzamba s fülkürt hurutja is lett. Vacilálok, gondolkodom, információt gyűjtök.

    Aki erre jár írjon!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_222819
    Torolt_felhasznalo_222819
    2006. március 1. 09:5820.

       Szia Tina!

     Tájékozódom orrmandulaműtét ügyben, mert úgy néz ki, hogy mi is erre leszünk ítélve... 

    Cegléd környékiek vagyunk, ezért fordulok Hozzád! Holnap kellene rtg-re mennünk a kórházba, de tapasztalataidat olvasva, azt hiszem ezt kihagyom! Nekem is szimpatikus a Heim Pál, ezért nagyon megköszönném ha írnál az ottani doktornőről!

    Kisfiam különben 4 éves, éjszaka horkol, napközben is szorul az orrocskája. Olyan, mintha mindig náthás lenne, a hangján is érződik. Időnként a hallása sem megfelelő.

    Ne haragudj, ha esetleg zavartalak soraimmal, de nagy szükségem lenne személyes tapasztalatra! Előre is köszönöm, üdv.: anatan

    előzmény:
    Tina0311 (12)
    2006-02-06  17:27
  4. 2006. február 25. 11:3519.

    Szia!

    Nem olvastam végig az összes hozzászólást gondolom volt pro és kontra vegyesen. Gyerekfüggő a dolog. Az én fiamnak kivették 3 éves korában, egy évet kihagytunk az oviból. Idén ment - most lesz 6 éves - és a helyzet nem sokat javult: 1 hét ovi után legalább 3 hét itthon lét van. Én is kipróbáltam már az összes immunerősítő-szerű csodadolgokat, semmit nem ér. Nekik még nincs kialakult immunrendszerük, nincs mit támogatni.

     A műtét mellett azért döntöttünk, mert ő állandóan a száján vette a levegőt, ez viszont óriási baj, mert így nem jut elég oxigén az agyába és ez az agy elbutulásához vezethet. Ezt egy felnőtt orvos mondta nekünk, na ezután nem volt kérdés a kérdés, műtötték, fel se vette, engem jobban megviselt!

    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  5. Torolt_felhasznalo_767371
    Torolt_felhasznalo_767371
    2006. február 25. 11:1918.
    Szerintem azért lehetnek az ellentmondó vélemények, mert az orrmandulát nem lehet látni, csak a tünetekből lehet következtetni az állapotára (legalábbis egy doki nekem így magyarázta). A mi sztorink a következő: 4 éves lányomnak szemtember óta hörghurut-acüreggyulladás váltotta egymást, szeptembertől novemberig minimum 2 hónapot nem ment oviba. Orrmandulaműtétet javasoltak, amit december elejére tűztek ki, de a műtét előtti vizsgálatokon is hörghurutja volt, leghamarabb januárban lehetett vona műteni, akkor meg a doki volt tele munkával. Nála az volt a gond, hogy a letapadt váladék nem akart kijönni. Amikor megtudtuk, hogy elmarad a mandulaműtétje, elkezdtünk neki Béres cseppet adni (ne kérdezzétek, hogy előbb miért nem jutott eszünkbe), amit december végéig végig kapott. 5 napra rá, miután elkezdtük a Béres cseppet, a váladék elkezdett felszabadulni, dőlt ki a sok trutyi, volt olyan, hogy óránként szívtam orrszívóval, és éjszaka is felébresztett, hogy szívja ki az orrát. Karácsonyra kiürült a váladék nagy része, és azóta a lányomnak nem volt gondja, folyamatosan ovizott. Közben másik vitamint kezdtünk adni neki, mert a Béres cseppet nehezen tűrte, plusz kap Aloe Vera Juice-t (na ennek se piskóta az íze, de talán mára megszokta). Tegnapra kissé benáthásodott, de remélem, jól karbantartható lesz, a váladék rendesen jön kifelé. Az oviban ezt a két hónapot úgy húzta ki, hogy több ovistársa rengeteget köhögött mellette, még az egyi óvó néni is elkapta tőlük, legalább 1 hetet hiányzott.
    Ezek után mnem tudom, hgy nálunk lesz-e műtét. Lehet, hogy ezután ti is jobban fogjátok bírni.
    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  6. Torolt_felhasznalo_737563
    Torolt_felhasznalo_737563
    2006. február 21. 11:3817.
    Szia!
    Nekünk febr. 15-én vették ki a 2,5 éves lányom orrmanduláját. EGYÁLTALÁN NEM VOLT ROSSZ ÉLMÉNY. Nem emlékszik semmire. Már most zárt szájjal alszik és nem náthás (előtte 4 hónapig egyfolytában az volt.) Ne félj, én is több, mint egy évig véleményeket gyűjtöttem, gondolkoztam. Ha gondolod és is tudok Pesten kórházat és dokit ajánlani. Fel a fejjel!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. Torolt_felhasznalo_780098
    Torolt_felhasznalo_780098
    2006. február 6. 20:5016.
    Szia Botocs!

    Nálunk is hasonló volt a helyzet. Amig nem jást oviba a lányom szinte soha nem volt beteg, ahogy elkezdte szinte azonnal középfül gyulladása lett. Két hét ovi, két hét itthon egyik fülgyulladásból a másikba estünk, sőt magától átszakadt a dobhártyája. Ami nem túl jó dolog.
    Aztán a Tüzoltó u. klinikán kötöttünk ahol feszúrták mind a két fülét, utárna pedig (mikor már meggyógyult) kivette a drnő at orrmanduláit. Egy éjszakát kellett bent töltenünk, nem volt vészes.
    Aztán én még jó pár hétig nem vittem oviba és, elkezdtem adni neki Béres cseppet. Azóta (ez kicsit több mint egy éve volt) szinte nem volt beteg, az oviból egyszer sem kellett itthon tartanom betegség miatt. Persze volt náthás, de nem okozott semmi problémát a bennt pangó váladék. Ami pedig a legfontosabb a hallásával minden rendben van. Szóval én csak ajánlani tudom a mandula kivételt.Nálunk legalábbis nálunk bevált.

    Azóta születtet egy kisfiam is aki már túl van egy fülfelszúráson.Tanulva az előzőből őt (ill. a fülét) minden alkalommal ha náthás megnézetem. Ami nálunk nagyon bevált még a melegités már a nátha kezdetén ill. van Bioptron lámpánk azzal lámpázunk naponta többször is.

    Ne, félj a műtéttől mert sokkal több baja lehet az állandó gyulladásoktól, mint egy pár perces mütéttól.

    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  8. 2006. február 6. 18:1515.
    Kedves botocs, semmit sem félj, nekem két gyerekemnek is kivették ay orrmanduláját, a kicsinek a garatmanduláit is, éjsyaka már ott tartottunk, hogy több mint 10 mp. nem vett levegőt, a garatmanduláit, mikor kitátotta a száját szabadon lehetett látni. Nem olvastam el a többi hozzászólást, de nekem csak pozitív tapasytalatom van mindkét esetben, és neked is ajánlom, hogy mielőbb essetetk túl a műtéten, egyáltalán nem szörnyű. Kicsi még és gyorsan átvészeli.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2006. február 6. 17:3614.
    Ismerem a ceglédi kórházat, ott szültem mind a kétszer. A múlt héten csinátattunk a nagykőrösi kórházban hallásvizsgálatot, de az tökéletes lett. Ha odakerül a sor Kecskeméten csináltatom, ott is be lehet vele feküdni és ha nincs komlikáció 1 nap után haza lehet jönni.
    előzmény:
    Tina0311 (12)
    2006-02-06  17:27
  10. Torolt_felhasznalo_841098
    Torolt_felhasznalo_841098
    2006. február 6. 17:2713.

    Az én lányomnak viszont a garatmanduláival soha nem volt probléma és a torka sem fáj sohasem. Neki a nátha ment mindig a füleire, mert akkoriban még az orrát sem tudta kifújni rendesen.

    Nekem egyébként 37 évesen vették ki a manduláimat és nincsenek rossz élményeim a műtétről, csak arról, amit a műtét előtt szenvedtem vele. Egy kisgyerek meg még a felnőtteknél is könnyebben átvészeli.

    előzmény:
    botocs (11)
    2006-02-06  17:22
  11. 2006. február 6. 17:2712.

    Szia!

    A média mellékhatásáról most ne ejtsünk szót.

    Az én kisfiamnak tavaly agusztusban végezték el az orrmandulaműtétet. Az elöttem szólókhoz szeretnék én is csatlakozni. Izületi problémák is adódhatnak belőle ha nincs megcsinálva, gócpont is lehet. Ha nagyon-nagy, elzárhatja az arc-, orr- fülüregeket. A fiam orrmandulája már akkora volt + a szövődmények, hogy nekem igazából azt tünt fel, hogy nagyon sokszor visszakérdez, és mintha nem hallana jól. Elvittem Ceglérdre vizsgálatra - bár ne tettem volna (eddig is tudtam, hogy a nagyrésze az eü. dolgozóknak egy állat, de most tapasztalhattam a fiammal szemben). A következő lépésük az volt, hogy nem lehetett bent maradni vele, mert átépítés alatt volt a kórház. 3!!! napot kellett volna benthagyni egy alig 5 éves gyereket egyedül a kórházba, felnőtt kórterembe. Hát nem!

    Irány a Heim Pál. TÜNDÉRI drnénibe botlottunk bele. És azé ott még egy hallásvizsgálatot is elvégeztek, amin kiderült, hogy majdnem egy vízszintes vonalat "produkált" a fiam hallása... Vissza a drnénihez, pár nap múlvára kaptunk időpontot a műtétre. Reggel bementünk, kifizettük a szobát. (nem nagy összeg, valamivel volt több, mint 2e Ft, de az minden pénzt megért, hogy ott lehettem a gyerekkel) 10 körül elvitték a fiamat, kb. 20 perc múlva hozták is vissza. Túl volt a mandulaműtéten, plusz a hallása miatt felszúrták a fülét is. Addig volt nagyon nyügi, amig folyt belé az infúzió (mert ugyebár, a műtét miatt már reggel óta nem ihattak a gyerekek). Addig az ölemben volt, félkómásan. Utána betettem a kiságyba és az én fiam teljesen kialudta magából du. 4-re az altatót.

    Tehát inkább csináltasd meg, mert nem lehet tudni, hogy milyen járatokat zárhat el a megnagyobbodot mandula. Nem kell félni! (tudom, hogy én ezt már - mint műtéten túl levő - könnyen mondom, de a gyereknek is jobb lesz utána.)

    Ha esetleg a Heimpált választanátok és nem Kecskemétet nagyon szívesen megírom privibe a dr. néni nevét.

    Ja! és azt még azért hozzátenném, hogy a drnéni a műtét napján ha nem nézett be a kisfiamra 5x v. 6x, akkor egyszer se.

    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  12. 2006. február 6. 17:2211.
    A tengervizes spray-zést mi is csináljuk. Most azt mondom rendben is van, de a jövőhéten viszem megint az oviba. Már nagyon várja a farsangi bulit, remélem addig kibírja nátha nélkül.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_841098 (6)
    2006-02-06  17:02
  13. 2006. február 6. 17:1310.
    Nekem leginkább az orvosok egymásnak ellentmondó véleménye nem tetszik.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. 2006. február 6. 17:109.

    Szia!!

    Kiskoromba vették ki az orrmandulámat és a mandulámat is. Semmi komplikáció nem volt, előtte sokat küszködtem tüszös mandulagyulladással, torokfájkós voltam. Az orrmandulám nem volt indokolt, de azt is kivették, biztos, ami biztos.Bár "kissé" orrhangom volt, ami azóta is megvan . Ne aggódj, ezek ma már rutin műtétek, senki nem hallottam, akinek v.mi kellemetlensége származna belőle!Viszont olyat igen, akinek abból, hogy nem szedette ki.

    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  15. 2006. február 6. 17:058.

    Van olyan csoporttársa akinél semmi nem változott a műtét óta. A rémhírek ilyenről szólnak: - sokkos állapotba került vkinek a lánya műtét után és azóta teljesen megváltozott a gyerek.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2006. február 6. 17:047.
    Mind a két fiamnak kivették annó az orrmanduláját, nem volt semmi baj, 1 éjszakát bent voltunk a kórházban, utána hazamentünk. Semmi szövődmény semmi fájfalom már nem volt. Vetesd ki Te is a gyerekedét. Igen sok baj származhat abból, ha gyulladtan benn marad. Pl. a huzamosabb ideig gyulladt mandula, vagy tüszös mandulagyulladás okozhat izületi bántalmakat, ami ergész életre kihat. Ha azt mondja az orvos, hogy vegyék ki, akkor ki kell venni. Jobb lesz.
    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  17. Torolt_felhasznalo_841098
    Torolt_felhasznalo_841098
    2006. február 6. 17:026.
    Az én lányom is az óvoda első évében állandóan náthás volt és egyik középfül gyulladásból a másikba esett. Sokszor szedett antibiotikumot is.Nekem azt tanácsolta az orvos, hogy várjuk meg az óvoda 2. évét, hogy legyen összehasonlítási alapunk. A második évben talán 1szer volt csak beteg. Én az orvos tanácsára minden reggel és este mosom az orrát tengervizes oldattal, amit spray formájában veszek, de az egyszerű fiziológiás sóoldat is megteszi. Nem tudom, hogy ettől javult-e a helyzete, vagy csak egyszerűen megerősödött, de azóta nem gyulladt be a füle.
    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  18. 2006. február 6. 16:565.

    Hát igen és a műtét sem volt húzós, nekünk csak egy éjszakát kellett benntöltenünk. Nem igazán tudom, mivel lehet itt ijeszgetni, én úgy tudom, hogy a garatmandulaműtét, ami macerásabb.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_384380 (4)
    2006-02-06  16:52
  19. Torolt_felhasznalo_384380
    Torolt_felhasznalo_384380
    2006. február 6. 16:524.

    barátnőim gyermekei is mind sorban átestek a műtéten,soha senki nem ijesztgette őket,és minden rendben van minden gyermekkel 

    előzmény:
    h.hexe (3)
    2006-02-06  16:47
  20. 2006. február 6. 16:473.

    Szia!

    Nekem 4 és fél éves volt a kislányom, amikor kivették az orrmanduláit, ezért sem értem, hogy miért kéne várni, ha egyszer problémátok van. És mivel ijesztgetnek? Nálunk semmi probléma nincs azóta, sőt.

    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34
  21. Torolt_felhasznalo_384380
    Torolt_felhasznalo_384380
    2006. február 6. 16:442.
    mégis mivel ijesztgetnek??????????
    előzmény:
    botocs (1)
    2006-02-06  16:34

Címlap

top