Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Sajtok

K. Gabesz
Létrehozva: 2003. szeptember 11. 11:00
Egész családom imádja a sajtokat, szinte minden fajtáját. DE! Hiába lenne ajánlatos a fogyasztása minél nagyobb mennyiségben, ki tudja ezt megfizetni? Még(!) megengedhetjük magunknak, hogy minden nap együnk sajtot, de azért a nagy többségre ez nem jellemző. Talán ha csökkentenék az árakat (vagy "igazítanának" a béreken) akkor több család élhetne egészségesebben a sajtokkal (is).
  1. 2004. október 19. 19:10100.
    Sajtok!!!!Én is nagy sajt evő vagyok, lehet Pannonia-trapista -gomolya-márvány-lapkasajtok - bakony camamber-paranyica-ementálé. Sőt Mackó-Medve megannyi ömlesztett sajt , mindegyik mennyei. A túró is finom, most is körözöttet készitettem vacsorára. Általában én is vacsorára eszem a sajtokat , tejtermékeket , úgy tudom az esti órákban a kalcium felszivódása , hasznosulása ilyenkor a legjobb. Joghurtok, kefirek, is a gyengéim. ianiko
    előzmény:
    elan (99)
     
  2. 2004. október 19. 08:5299.
    Sziasztok, én is sajtimádó vagyok. Nálam a vacsora mindig sajt, általában 3-4 féle, kis szeletekre vágva, paradicsommal, uborkával és olajbogyóval. Nem mondanám, hogy hizlal, mert amikor fogyókuráztam, akkor is ettem, és simán lefogytam igy is 10 kilót. Nálam a spanyol sajtok vezetnek, amiket sajnos nem nagyon lehet itthol kapni, vagy ha igen, nagyon drága :( A kedvenceim a manchego összes fajtája és az etiqueta negra nevű csoda. Aztán szeretem még a diplomata-sajtot, és a 2 borsos sajtot, amiben zöld és vörös borsszemek vannak. . . hmmm :) De bejön a pannónia is, meg a karaván is, ami nekem külön szívemcsücske az itthon kapható sajtok közül.
    A camambertől viszont iszonyodom. Szerintem amúgy az osztrák sajtok is finomak. . .
    A chedar nekem sem jött be, szegény angolok biztos nem voltak kellőképpen motiváltak, végülis Franciaország közel van. . . :))

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_910596
    Torolt_felhasznalo_910596
    2004. október 19. 07:5498.
    mm
    en is nagyon szeretem a sajtokat. .
    van is par kedvencem: az apetina feta egyszeruen. . mmmmmmmm
    aztan az eidami. . deabbol csak az aminek szep sarga szine van. . a goude is fincsi, mozarella. . a fustolt sajtok, a chamamber. . nekem a chedar is bejon, meg a marvanysajt is. .

    mostanaban a tescoban lehet jo sajtokat olcson kapni ( na mos ugy, h egy nagylulu izes sajt, es a tesco trapista ugyan annyiba kerul) csak nekem nagyon kiesik a tesco

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2003. december 29. 14:3497.
    Szia rjulcsi. Én a teheneséktől hoztam az eredeti tejet. Biztosra mondhatom, hogy a megaludt tejből a túró kb. hatodrész súlyban mérve. A maradék a savó (tejsav). Azt hiszem a fehérje + zsír csapódik ki belőle ilyenkor.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_333608 (74)
     
  5. 2003. december 19. 00:0696.
    ;o))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2003. szeptember 18. 09:4195.
    ok
    en meg szalonnatunderke
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (94)
     
  7. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2003. szeptember 18. 09:3194.
    hurkatolto legyek???? meggondolando :)))) megbeszeljuk!
    előzmény:
    chouette (92)
     
  8. 2003. szeptember 18. 01:0293.
    pl a disznosajtot Subaek csinaltak, a cserkesz es kis kolbaszokat, hurkakat, szalonnakat, savanyu kaposztat
    na ennek lett vege
    sutottek retest, beiglit, jobbara karacsony, husvetra
    előzmény:
    chouette (92)
     
  9. 2003. szeptember 18. 01:0092.
    volt Parisabn is egy magayr hentes, meg a 20as evekbol
    aztan vagy 20eve meghalt
    a fiatal felesege tavaly v azelott zarta be a boltot
    a fiuk meg juszt is zoldseggel kereskedik
    pedig csomo mindent csinaltak is
    pl olyan abalt szalonnat, amit meg Pesten sem lattam
    na, van egy elfoglalhat hely
    erdekel, zsigabiga?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (91)
     
  10. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2003. szeptember 18. 00:3191.
    hat ez remes :(((( Mondjuk disznosajt itt sincs, de szalami, meg kolbaszaz igen. . . . . De azt meg a zsido Jeruzsalamben is talaltam :)
    előzmény:
    chouette (90)
     
  11. 2003. szeptember 18. 00:2990.
    hat van itt minden ami a fold hatan letezik
    kiveve magyar hentes az utobbi evekben, igy se kolbasz, se szalonna, se disznosajt
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (89)
     
  12. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2003. szeptember 18. 00:1889.
    hat allitolag elkeveredik, es surubbe teszi a joghurtot. Nalatok biztos lehet gorog joghurtot kapni azzal csinald, az jo suru.
    előzmény:
    chouette (88)
     
  13. 2003. szeptember 18. 00:1388.
    hat ezt kiprobalom
    es az olaj hova lesz? nem csopog ki?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (87)
     
  14. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2003. szeptember 17. 09:3787.
    2 liter suru joghurtot (vagy fele tejfolt, kulfoldon eloknek gorog joghurtot) elkeverunk 1 deci extraszuz olivaolajjal, es izles szerint, a recept szerint kakukkfuvel izesitjuk, sozuk. Tull-szurobe, gezbe vagy konyharuhaba ontjuk, es 3 napig csopogtetjuk. 2-3 orara hutobe tesszuk. 3 centis golyokat formazunk belole, es sterilizalt befottesuvegbe rakjuk ovatosan, koze szeletelt citromot, fokhagymat es baberlevelet, majd feltoltjukaz uvegeket olajjal, ugy, hogy ellepje a sajtokat. Lezarjuk. Lezarva 4-6 honapig elall, kinyitas utan hutoben kell tartani.
    előzmény:
    chouette (86)
     
  15. 2003. szeptember 17. 00:4986.
    ide azzal a recepttel zsigabiga!
    ha mar elhuztad az orrunk elott a sajtos madzagot. .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (77)
     
  16. 2003. szeptember 16. 23:4985.
    álmosom = álmodom
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_435103 (84)
     
  17. 2003. szeptember 16. 23:4884.
    És én a magyar tejröl álmosom. Itt a német tej nem jó ilyesmire. Tartós tejet próbáltál-e már a túrókészítéshez? Én abból csinálom és jónak tartom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_333608 (74)
     
  18. 2003. szeptember 16. 23:4483.
    Ez is szuper, köszi a receptet!
    előzmény:
    Mázlis (78)
     
  19. 2003. szeptember 16. 23:4382.
    Ide vele!!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (77)
     
  20. 2003. szeptember 16. 23:4381.
    Vau, ezer köszönet a receptekért, sajnos meg fogom csinálni! Mindkettöt!!!!(Azért sajnos, mert megint hízni fogok tölük. . !)
    előzmény:
    burunduk (76)
     
  21. Torolt_felhasznalo_333608
    Torolt_felhasznalo_333608
    2003. szeptember 16. 11:1380.
    nyam-nyam. . . . . .
    előzmény:
    gigi8 (79)
     
  22. 2003. szeptember 16. 10:2679.
    persze, hogy érdekel a recept!
    Mi ősszel otthon szoktunk sajttálat készíteni, és azt csemegézzük, már olyan rég volt lehet hogy a héten készítek. Veszünk brie-t, kéksajtot, gomolya meg kecskesajtokat, finom fűszerezéssel és egy kis bort, diót, körtét, szőlőt, meg almát eszünk hozzá. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_394653 (77)
     
  23. Torolt_felhasznalo_339034
    Torolt_felhasznalo_339034
    2003. szeptember 15. 21:5778.
    Nagyon finom: olivaolajat tesztek egy üvegbe, belevagdostok pici kockákra bármilyen (lehetôleg keményebb) sajtot. . . : aztán menjen bele még fokhagyma, és f?szerek, amit szerettek. . . Minél tovább áll, annál jobb, baromi laktató. . . és isteni tud lenni. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. Torolt_felhasznalo_394653
    Torolt_felhasznalo_394653
    2003. szeptember 15. 19:0577.
    Van erre egy receptem, a neve labne, es joghurtbol keszul. szoljatok ha kell!
    előzmény:
    chouette (66)
     
  25. 2003. szeptember 15. 18:4876.
    Szia Mikko! Nem tudom, melyik recept érdekel, ezért ide írok kettőt.
    Sajttal töltött rántott sonka:
    2 db Tihany Camambert
    12 szelet kerek sonka
    2 db tojás
    liszt, morzsa, olaj
    A sajtokat lapjában vágd 3 részre, és 2 szelet sonka közé rakd be. Tűzd össze hústűvel v. fogpiszkálóval. A szokásos módon panírozd be, és forró olajban nagyon gyorsan süsd ki, hogy a sajt ne olvadjon meg.
    Krumplipürét és áfonyazselét v. tartár mártást kínálj hozzá.
    Sajtos párnácskák:
    50 dkg liszt
    20 dkg vaj
    1 dl tej
    1/2 csomag élesztő
    2 kockacukor
    1 mokkás kanál só
    kb. 1 dl tejföl
    15 dkg Anikó sajt
    5-5 dkg füstölt és trapista sajt összereszelve
    1 db tojás
    Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttatod. A lisztet a vajjal elmorzsolod, hozzáadod a sót, beleöntöd az élesztős tejet és annyi tejföllel állítod össze, hogy könnyen gyúrható legyen. (A liszttől függ, ezért írtam kb. 1 dl-t) 1 órát meleg helyen pihenteted, vékonyra kinyujtod és 10x10 cm-es kockákra vágod. A sajtot lapos téglalapokra vágod, és azt lapocska egyik felére teszed. A másik felét ráhajtod és lenyomogatod a szélét. Felvert tojással megkened, és a reszelt sajttal megszórod. Előmelegített forró sütőben sütöd. Vigyázz, nehogy túl sötét legyen a teteje, mert keserű lesz a sajt, ha megég.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_435103 (72)
     

Címlap

top