Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Alufólia a rácsra, én négy rétegben tettem, és lisztet váltottam. Nem tudom, te eddig miből sütöttél, én átváltottam félfogós lisztre (direkt sütikhez találták ki) és már hipp-hopp, nem is lesz ragadós a teteje.
Ahány tojás, annyi csapott kanál cukor és majdnem púpos ek. liszt. Remélem, sikerülni fog.
pill
Vagy: a sütő rácsát tekerd körbe-körbe 5-6-szor alufóliával.
Na, akkor kezdjük a tésztával: 6 tojássárgája kikeverve habosra 5 evőkanál porcukorral. 6 fehérjét keményre verni - ha mégis marad híg az alján: kihagyni! Fehérjét szép, szellős mozdulatokkal, laza csuklóval hozzádolgozni a sárgás részhez, majd még keverni bele 1/2 zacskó sütőport, 1 csipet sót és 10 evőkanál lisztet. A sütő már melegszik. Tepsibe sütőpapír bélésre borítani a tésztát, majd hősokk. Fontos: első 5 perc nagylángon - ekkor szépen feljön - és utána szigorúan kisláng. Összidő cca. 20 perc, nem nyitogatjuk az ajtót nyakra-főre! Száraz konyharuhára borítjuk papírral felfelé és a papírt megkenjük vízzel, majd óvatosan lehúzzuk. Most feltekerjük ruhástul, de nem szorosan, mert megszalonnásodik. Ha már kihűlt: kenhetjük.
Ha megég az alja, akkor fentebb kell sütni, vagy az öreg sütő alját cseréppel szokták kibélelni. Teteje azért maradhat nyers, mert elmaradt az 5 perc nagylángon.
Jó piskótázást!
Sziasztok!
Megígértem a kislányaimnak, hogy sütök nekik piskóta tekercset mivel sose szokott sikerülni kicsit körülnéztem így találtam rátok végigolvastam amiket írtatok és nekiláttam a tésztának.
Most lettem kész és mint mindig most is úgy jártam hogy az alja szép fekete a teteje viszont még ragad.
Meg tudja nekem ezt valaki mondani MIÉRT?
Hiába csináltam mindent a leírtak szerint mégse sikerült lekapartam az alját levágtam a szélét így sem tudtam rendesen feltekerni, mert eltört (azért feltekertem)
Teljesen elkeseredtem amit ez előtt sütöttem azt torta formába tettem gyönyörűen megsült bent hagytam kihűlni a sütőben és miután kivettem teljesen összezsugorodott. Ezt sem értem , mit csinálok rosszul emlékszem a mamám régen beledobált mindent egy edénybe összekeverte beleöntötte a tepsibe egy rissz-rossz sütőbe megsütötte és kivett valami csodát én meg itt állok mindent kimértem új sütőbe betettem és reggel nem tudnak a lányok lekváros piskóta tekercset enni.
Nagyon szomorú vagyok.
Van valami ötletetek mit nem csinálok jól?
Előtte a többi fajta nekem is lapos lett. Én pl. mindig ott szúrom el, hogy nem tudom a habot óvatosan belekeverni és ezért esik össze.
De ebben a piskótába nem is kell habot verni.
PISKÓTA (bigacsiga Kata)
hozzávalók:
6-8 egész tojás
3 dl kristálycukor
5 dl finom(sima) liszt
1 cs. sütőpor
1/2 citrom héja leve
A tojásokat felütjük és jó habosra kikeverjük a cukorral (fehéredésig). Csinálhatjuk robotgéppel vagy kézi habverővel is. Belekeverjük a citrom levét és a finomra reszelt héját, majd a sütőporos lisztet. Ha géppel csináljuk mehet bele egyszerre, ha kézzel kanalanként szórjuk bele.
Kizsírozott kilisztezett tepsibe öntjük és 180 fokon húsz percet sütjük ill. tűpróba.
Én szódabikarbónával szoktam a tésztákat "megemelni".
Mindig minden szakirodalomban szorgalmasan elolvasom a piskótakészítés trükkjeit, és vagy sikerül, vagy nem :) Ezzel szemben a volt anyósom elővesz egy tálat, beletesz annyi tojást, amennyit éppen gondol ( semmi szétválogatás fehérjére és sárgájára), saccra hozzáönt valamennyi cukrot és lisztet, aztán az egészet pár percig keveri, sütőbe bele, és egy idő után MINDIG istenien szép és finom tészták kerülnek ki a sütőjéből. Ti ezt értitek?:)
Hallottam egy aranyos történetet, ha megengeditek elmondom.
Benke Laci bácsi, a mesterszakács mesélte, itt Szegeden egy bemutató alkalmával:
Rétest sütni tanította valamelyik francia hercegnőt. Előre gyártott réteslapot használt amelyet szintén konyharuha segítségével tekert fel. . . . nagyon finom lett a süti, mindenkinek ízlett stb.
a következő napokban a hercegnő is megpróbálkozott a rétessel, akkor már Laci bácsi nélkül:-)
Laci bácsinál csörög a telefon! "megsült a rétes , nagyon jól néz ki! De hogyan kell kivenni belőle a konyharuhát?"
Laci bácsi utasítása a szemetes kukát javasolta. . . majd egy óra múlva személyesen sütötte meg a rétest:-)
ennyi. . .
Ha repedezik továbbra is akkor lehet hogy túl lapos a tésztád és nagyon megsül. Ahogy kiveszed akkor rögtön tekerni kell.