Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szentgyörgyi palacsinta
2004-08-26 14:361.
Torolt_felhasznalo_541604
Létrehozva: 2004. augusztus 26. 14:36
Kedves és Ügyes Fórumtársaim!
Szeretném valahogy megszerezni a szentgyörgyi palacsinta receptjét. Minél "eredetibb", annál jobb. Szóval lehetőleg műporok, puding, stb. nélkül, ahogy nagyanyáink csinálták. Jó lenne, ha valaki tudna segíteni. Nagyjából van valami elképzelésem a dologról, egyszer tv-ben láttam, hogy csinálta egy idős vidéki néni, de pont nem tudtam leírni. Puszi. Angelina
Szeretném valahogy megszerezni a szentgyörgyi palacsinta receptjét. Minél "eredetibb", annál jobb. Szóval lehetőleg műporok, puding, stb. nélkül, ahogy nagyanyáink csinálták. Jó lenne, ha valaki tudna segíteni. Nagyjából van valami elképzelésem a dologról, egyszer tv-ben láttam, hogy csinálta egy idős vidéki néni, de pont nem tudtam leírni. Puszi. Angelina
Nyámm-nyámm
nyami:-9
O_____O Ez 1 db palacsinta Neked.
Palacsintatészta: 25 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 dl olaj, 2 dkg cukor, só.
Rum-mandula-krém: 15 dkg mandula, 1 dl tej, 15 dkg cukor, 1 dkg vaniliás cukor, 1 dl rum.
Sárga krém: 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 dkg vaniliás cukor, 5 dkg vaj.
A fentiekből szokás szerinti palacsintákat sütök.
A blansírozott, őrölt, pörkölt mandulából, rummal, tejjel, cukorral és vaniliás cukorral mandulakrémet főzök. A palacsintákat megtöltöm ezzel a krémmel, felgöngyölöm, 2 centi széles csíkokra vágom és egy kizsírozott tűzűlló formába teszem.
A tojássárgájából, a tejszínből a cukorból, vaniliás cukorból és a vajból sárga krémet keverek, felmelegítem és a palacsintára öntöm. Tíz percre betolom a forró sütőbe. A tojásfehérjéből porcukorral habot verek és a palacsintákra kenem. Még tíz percre visszateszem a sütőbe. Forrón tálalom.
2, 5dkg mazsola,
5cl rum,
1dkg vaj,
A mártáshoz:6dkg cukor,
2, 5g vaníliás cukor,
3 tojás sárgája,
8dkg vaj,
1dl tejszín,
1dl tej,
5dkg cukor,
8dkg mandula,
3 tojás fehérje,
5dkg cukor,
2, 5dkg sárgabarackíz,
2dkg porcukor.
A mazsolát előző nap rumba áztatjuk. A kisütött palacsintákból 4-4-et egymásra helyezve összecsavarunk és kb. 5cm-es darabokra felvágjuk. Kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé állítjuk, és leöntjük az alábbiak szerint készült mártással:
A tojások sárgáját habosra keverjük cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a vajat, tejszínt, tejet, cukrot, végül a darált mandulát, a rumos mazsolát, és az egészet jól elkeverjük.
A mártást elosztjuk egyenletesen a palacsinták tetején és középmeleg sütőben addig sütjük, míg a massza megköt. Közben a tojások fehérjéből kemény habot verünk, cukorral és sárgabarackízzel ízesítjük és a palacsintákra simítjuk. Pár percre visszatesszük a sütőbe, amíg a tojáshab megsül.
Kb. 10-15 palacsintát megtöltök dióval, feltekerem, majd felvágom kb. 2 cm-es szeletekre. Egy kivajazott tepsibe rakom állítva őket szép sorba. Pudingot készítek (lehet bármilyen ízű, én vaníliással szoktam). Ha egy kicsit kihűlt, ráöntjük a palacsintákra. Majd mehet a sütőbe néhány percig. A tetejére tojások felvert habját teszük, amibe ízlés szerint lehet különböző lekvárt, gyümölcsöt, kakaót, fahéjat keverni. Ezt még visszatesszük egy picit a sütőbe, hogy egy kicsit megbarnuljon.