Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ezt miért kell?

odák
Létrehozva: 2013. december 3. 11:14

Miért kell családsegítővel beszélni, ha valaki abortusz előtt áll???

 

Teljes mértékben felháborítónak tartrom, rábeszélni vagy lelkifurdalást okozni olyan embernek, akinek így is van elég gondja. 

Mit gondolnak, saját szórakoztatására jár valaki abortuszra? Jól belerúgunk a földönfekvőbe?

 

 

 

 

Bocsánat az indulatért, de egyszerűen nem értem...én még nem voltam ilyen helyzetben, de ha valaki megpróbálna "segíteni", nem tenné zsebre, amit kapna tőlem.

 

  1. 2013. december 11. 09:53363.

    Szerintem ez az egesz meddo vita. Te ugyet csinalsz ebbol mas meg nem. Igen, akkor tinikent igy gondoltam, ha  becsuszik es nem akarom vallalni akkor elvetetem. Nem csuszott be szerencses voltam.

     

    kesobb mar tudatosan vedekeztem, de ennek ellenere ha valami gikszer lett volna es nem akarom vallalni akkor elvetettem volna es kesz. Akkor is elvetettem volna ha betegseg forgott volna fent a gyereknel.

     

    Lehet hogy szerinted "nem szabadna megtortenni" ilyennek de megtortenik es kesz. Jogilag ez a lehetosege fennall a noknek es aki akar az el vele. 

     

    Az egy dolog hogy minek nem szabadna tortenni , ezer dolog van ilyen aztan megis megtortenik.

    előzmény:
    Babyface83 (362)
    2013-12-11  08:24
  2. 2013. december 11. 08:24362.

    Kezdem úgy érezni, mintha a falnak beszélnék...

     

    "a nonek legyen lehetosege eldonteni akarja-e vagy nem megszulni a gyereket." 

    Van rá lehetősége. Védekezésnek hívják.

     

    "hogy rendelkezzen a sajat testevel ilyen modon is ha szukseges."

    A sajátjával rendelkezzen, persze. Csakhogy itt pontosan arról van szó, hogy nem a saját teste, élete felett rendelkezik, hanem a gyerekén, magzatén, embrióén (na már eljutottunk oda is, hogy a 20 hetest is embriónak hívjuk...)

     

    Ha jól emlékszem, te írtad régebben egy másik topikban, hogy fiatalkorodban nem védekeztél, mert úgy voltál vele, hogy ha becsúszik a gyerek majd elveteted és kész. Na én pontosan az ilyen esetekről beszélek, hogy ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie... Ezredszer írom le, hogy én nem tiltanám be az abortuszt, mert vannak olyan vészhelyzetek, amikor nincs más megoldás. De rengeteg olyan eset van (szerintem a legtöbb eset ilyen), amikor meg lehetett volna előzni, vagy lenne más megoldás is, de a szülők felelőtlensége, tudatlansága, önzősége miatt teljesen feleslegesen végzik halomra az abortuszokat.

    előzmény:
    Amarynda (361)
    2013-12-11  07:40
  3. 2013. december 11. 07:40361.

    Nekem edesmindegy az egesz. Itt 20 . netig veszik el a gyereket ha valami gond van es tudomasom szerint 16. hetig a sajat keresre.

     

    Es mielott valaki mindenfele remtortenettel jonne elo MIELOTT MEGKEZDIK az abortuszt a magzatot vagy nevezd ahogy akarod injekcioval megolik, es nem elve kezdik el kiszedni a mehbol.

     

    En abortuszparti vagyok abbol a szempontbol hogy a nonek legyen lehetosege eldonteni akarja-e vagy nem megszulni a gyereket. Nem mint fogamzasgatlo modszert tartom jonak hanem lehetosegnek a no reszere hogy rendelkezzen a sajat testevel ilyen modon is ha szukseges.

    előzmény:
    Babyface83 (354)
    2013-12-07  20:12
  4. 2013. december 8. 00:02360.

    Azért az abortusz és a kukába dobás között szerintem óriási a különbség.

     

    Tudod, szerintem elsősorban létre kéne hozni egy olyan fórumot, ami  beépíti a tananyagba már az általános iskolákba a felvilágosítást. Ott kezdődik a probléma, hogy bár a fiatalok korán, és nagy erőkkel kezdik meg a szexuális életet, és rengeteg minden fent van az interneten, ez még nem jelenti azt, hogy tudják is, hogy mit csinálnak. De legalábbis szerintem a szülők jó részétől, vagy egyéb felnőttől nem tudnak kérdezni, ha kíváncsiak lennének valamire.  Arról már nem is beszélve, hogy a fiúk szerintem kevésbé figyelnek oda a védekezésre, hiszen őket nem fenyegeti a terhesség veszélye. Az persze már más kérdés, hogy a betegségek őket ugyanúgy érintik, mint a lányokat, nőket. 

    Szóval szerintem egy komplex felvilágosítási rendszerre, és olcsóbb fogamzásgátló tablettákra lenne szükség. 

     

    Egyébként meg, a magam részéről kikérem magamnak, hogy egy családsegítő embere felvilágosítson arról, hogy mekkora hülye voltam, hogy nem védekeztem. Mivel a családsegítő emberének általában fogalma sincs arról, hogy miért kerül az ember olyan helyzetbe, hogy abortuszra menjen. És saját tapasztalatból mondom, nem is igazán kíváncsiak rá. Bár tizenkét évvel ezelőtt még védőnőhöz kellett menni, és ő semmi mással sem foglalkozott, mint hogy rábeszéljen valakit a gyerek megtartására. Közben fel sem fogta, hogy az illetőnek milyen nehéz ez a döntés, és hogy ebben a döntésben a nőgyógyász javaslata is az abortusz volt.

    Szerintem a nők, ha odáig jutnak, hogy az abortusz mellett döntenek, az óriási teher az életükben, és a lelküknek.  Van aki egész életében nem heveri ki, és nem azért jut oda, mert felelőtlen hülye volt. 

    előzmény:
    Babyface83 (283)
    2013-12-06  00:24
  5. 2013. december 7. 21:48359.

    Az én idézetem egy ultrahangos klinika oldaláról való, hetenként ismertetik az embrió és utána a magzat fejlődését, részletezve hol tart.

    A barátnőd...remélem nem olvassa, de elég tudatlan.  Ezek kegyetlen dolgok, mármint ha valaki rákényszerül, de mindenkinek tudnia kell, hogy ha kéri az abortuszt, akkor a saját jól felfogott érdekében is minél előbb el kell végezni. És pontosan ezért felháborító a hivatalos időhúzás, szerintem ezzel egyetértesz.

    előzmény:
    Babyface83 (358)
    2013-12-07  21:31
  6. 2013. december 7. 21:31358.

    Amikor jártam terhesgondozásra (2 éve kb), akkor a 8. héttől magzatként beszéltek a babámról, az orvosi leleteimen is magzatként van említve.

    De tök mindegy, hogy minek nevezzük a lényegen nem változtat.

    Egy barátnőm épp most küzd az abortusz dilemmával. Azt mondta, hogy ő kihúzza a 12. hétig, hogy minél több ideje legyen átgondolni a dolgot. Nem egy agyatlan tiniről és nem is össze-vissza k*félő ribiről van szó. Értelmes, felnőtt, diplomás nő. Megkérdezte, hogy mit tennék a helyében. Azt válaszoltam, hogy mivel nem vagyok az ő helyében, ezért nem vagyok kompetens, ezt csak neki és a párjának kell eldöntenie, de egy biztos, a lehető leghamarabb igyekeznék eldönteni, ha lehet nem várnám meg, hogy a magzat érezze a fájdalmat, amikor eltávolítják. Úgy nézett rám, mintha idióta lennék, ő is ugyanezzel a szöveggel nyugtatja magát, hogy csak egy sejtcsomó, nem ember, majd akkor lesz ember, ha megszületik, addig valami megfoghatatlan alaktalan izé... Nem volt hajlandó a monitorra nézni az ultrahangon. Azt se hitte el az orvosnak(!), hogy szívműködése van a magzatának. Olyan érdekes, hogy az ember képes bármilyen hazugságot bebeszélni magának, csak hogy elnyomja a lelkiismeretét, akkor is, ha a képébe nyomják a tényeket.

    előzmény:
    eda-1952 (357)
    2013-12-07  21:06
  7. 2013. december 7. 21:06357.

    Tájékozódtam.

    A 8. héttől magzat? Nos erről még a jelek szerint orvosi körökben is megoszlanak a vélemények, én is tudok linket hozni, de most csak ezt a mondatot: " A megtermékenyített petesejtet az első két hétben zigótának, a harmadik hónap betöltéséig embriónak, ettől kezdve magzatnak nevezzük." Újabban látom azt, amit te írsz, de laikusként sem értek vele egyet.  Egyébként mindegy is, mert már leírtam ebben a topikban, hogy nem lenne szabad 11-12 hetesen abortuszra menni már, de ezért döntően nagy százalékban nem a nők a felelősek, hanem a rendszer, amelyik ide-oda küldözgeti őket. Régen érthető volt, hiszen nem voltak a tesztek és nem volt UH.

    előzmény:
    Babyface83 (354)
    2013-12-07  20:12
  8. Torolt_felhasznalo_699493
    Torolt_felhasznalo_699493
    2013. december 7. 20:33356.

    Teljesen egyetértek veled, csak egy a bibi.

     

    Etnikumot nagyon nem érdekli, hogy mi az a szabályozás, ki neveli fel a kölykét, míg egy rendes lány, nő, asszony kicist beleroppan egy esetleges kaparásba. Direkt írtam így. 

     

    És a családsegítő ezt nem segíti, hanem még meg is nehezíti. 

    előzmény:
    Babyface83 (355)
    2013-12-07  20:16
  9. 2013. december 7. 20:16355.
    Neked is ajánlom figyelmedbe az előző hozzászólást, valamint hogy tájékozódj kicsit a témában, a google a barátod. Embriófarok? Nos az kb addigra tűnik el, mire a nő rájön, hogy terhes...
    előzmény:
    eda-1952 (352)
    2013-12-07  12:24
  10. 2013. december 7. 20:12354.

    "Es vannak olyanok akik agyilag serultek maradtak, akik soha nem lettek egeszsegesek.

     

    Akik regen a termeszetes szelekcio soran elpusztultak volna.

     

    Ma egyre tobb a nyomorekon szuletett gyerek, tobbek kozott azert mert az egyebkent eletkeptelen gyereket eletre kenyszeritik oriasi koltsegek es aldozatok aran. aztan ha a szulo meghal akkor bekerul egy elfekvobe, mert nem biztos hogy a testvere ha van az egesz eletet neki fogja szentelni.

     

    ennel szornyubb nincs, mint amig a szulo el, szereti apolja, utana pedig csak egy agyhozkotott felesleges eloleny valik belole, aki a szerencsetlensegere csak a hianyt erzi hogy az egyetlen leny akihez tartozott eltunt melolle es egy ismeretlen kornyezetben ismeretlen emberek kozott talalja magat."

     

    Időre született babáknál is előfordulhatnak súlyos rendellenességek. Sőt, egészségesen született babákkal is történhet bármi, amitől "nyomorékká" (gusztustalan egy szó, szerintem inkább mellőzzük a használatát") válik. Kezdem úgy érezni, hogy itt néhányan szeretnék visszahozni Taigetoszt...

    Biztos én vagyok fordítva bekötbe, de úgy gondolom, hogy ha egy gyereknek esélye van a teljes életre, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megmentsük. Bár itt azon is lehetne vitatkozni, hogy ki mit ért teljes élet alatt. Van aki úgy gondolja, hogy ha mondjuk kicsit sántikálva fog járni, az már nem teljes élet...

     

    "helyen valo volt ahogy kifejezted. ONMARCANGOLAS. mivel egy 12 hetes fetus (meg csak nem is magzat a 12. hetig) egy sejtcsomo es nem egy ember. EMBERKEZDEMENY, AMIBOL LEHETne ez vagy az." 

    Már többször leírtam, ez nem igaz! Akkor sem, ha néhányan szeretik ezt hangoztatni a saját lelkiismeretük elhallgattatása érdekében.

    A 8. hétig hívjuk embriónak. Ekkor kezd el akaratlagosan mozogni. Utána pedig magzatnak nevezzük. Íme egy 12 hetes "sejtcsomó":  http://www.szuloklapja.hu/admin/upload/hetrol_hetre/1206 186476.jpg 

    előzmény:
    Amarynda (341)
    2013-12-07  09:02
  11. 2013. december 7. 12:39353.

    "Ha azt mondom, hogy hazudni szerintem bűn, ő meg hazudott, tehát szerintem bűnös, az szerintem még mindig nem ítélet, csak a saját értékrendem kifejezése."

     

    Ezt a rossz rizsát!

     

    A hazugság szerintem bűn= saját értékrendem kifejezése

    Aki hazudik az bűnös = ítélet

     

    Az más kérdés, hogy milyen büntetést rónál ki rá.

     

    Bíróságoknál is: az ítélet, hogy bűnös, vagy sem

    A büntetés: börtön

     

    Te kevered az ítéletet a büntetéssel. Illetve keverni akarod, mert jó katolikusként nem itélkezhetsz, de mégis azt teszed. :)

     

     

    előzmény:
    tamtamtam (349)
    2013-12-07  12:17
  12. 2013. december 7. 12:24352.

    Nos normál körülmények közt magzat Magyarországon nem kerül abortusz alá. Bármennyire is empatikus vagy, az embrió az embrió és bizonyos idő után lesz magzat, ez nem vita kérdése, hanem tény. Ha még nem láttál embriót---nem képen, hanem életben, akkor elképzelni sem tudod, miről beszélsz, csak mondod, hogy már ver a szíve és hogy vannak végtajai. Érdekes, még nem hallottam az embriófarkat emlegetni, meg azt, hogy mennyire hasonlít más fajok embrióira. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hogy nem számít, csak azt, hogy az embrió még csak egy lehetőség. És 12 hétig ezt a lehetőséget a természet gyakran kiszelektálja.

    Igen, vesznek el később is, ha beteg vagy életképtelen a magzat. És igen, ma egyre korábban születetteket megmentenek, akikből valóban válhat egészséges ember. Meg kellene nézni, hogy hány 24 hétre született babát mentenek meg és azokból hány teljesen egészséges ember lett.

    előzmény:
    Babyface83 (335)
    2013-12-06  23:56
  13. 2013. december 7. 12:24351.
    De, érdekel, csak ez a véleményem.
    előzmény:
    tamtamtam (350)
    2013-12-07  12:19
  14. 2013. december 7. 12:19350.
    Ja, hogy tulajdonképpen nem is érdekel, amit írok? Jó, úgyis dolgom van.
    előzmény:
    cabron (347)
    2013-12-07  11:28
  15. 2013. december 7. 12:17349.
    "Ha szerinted pl. a hazugság bűn, valakiről bebizonyosodik, hogy hazudott, akkor bűnös.

    Ez ítélet, vagy tény?"

     

    Ha csak annyit mondok, hogy hazudott, az szerintem ténymegállapítás.

     

    Ha azt mondom, hogy hazudni szerintem bűn, ő meg hazudott, tehát szerintem bűnös, az szerintem még mindig nem ítélet, csak a saját értékrendem kifejezése.

     

    Szerintem ítélet az lenne, ha azt mondanám, hazudni bűn, ő hazudott, ezért azt érdemli, hogy mittudomén ne segítsek neki soha többé kapálni a kertjében (pedig tudom, hogy nagy szüksége lenne a segítségemre) - és be is tartanám ezt: nem segítenék neki többé. Szerintem ez lenne az ítélet, mert ezzel szabnék ki rá büntetést is. (Azt hiszem, ítélkezés büntetés kilátásba helyezése nélkül nincs is, de ezt még lehet, hogy tovább kéne gondolni, de majd máskor.) Mindenesetre úgy gondolom, nem az én dolgom megbüntetni senkit azért, mert szerintem bűnös. Többek között azért sem, mert tévedhetek is.

    előzmény:
    cabron (346)
    2013-12-07  11:25
  16. 2013. december 7. 12:10348.

    pontosan! :) tegnap akartam is kommentalni a magyarazkodast, aztan hagytam a fenebe.

    ez a szarpofozas is csak arrol szol, hogy en (az egyhaz) ugyan itelkezem feletted, de talaltam egy format, amely altal ugy tudom ezt tenni, hogy megse itelkezesnek tunjon, mert ugye egy nap tele lenne a hocipod velem, es jol hatatforditanal nekem. marpedig az nekem nem uzlet. 

    tehat kulonvalasztottam a bunt, es a bunost, es homalyba burkoltam. igaz hogy ebben ugyan semmi logika nincs, mert a bun nem generalodik magatol, a szemely genaralja, tehat a ketto elvalaszthatatlan lesz egymastol, de ezzel a hivonek nem kell torodnie, a gondolkozas nem az o dolga, hiszen akkor bezarhatna a bolt... a hivo dolga az elore emesztett duma ujra, -es ujrakerodzese.

    előzmény:
    cabron (347)
    2013-12-07  11:28
  17. 2013. december 7. 11:28347.
    Azzal, hogy magát a cselekményt elítéled. Különben semmi logika nincs benne, valamint egy sima szarházi magyarázkodás. Ahogy ezt katolikuséktól megszokhattuk.
    előzmény:
    tamtamtam (324)
    2013-12-06  19:19
  18. 2013. december 7. 11:25346.

    Ha szerinted pl. a hazugság bűn, valakiről bebizonyosodik, hogy hazudott, akkor bűnös.

    Ez ítélet, vagy tény?

     

    A bírósági ítéletek az esetek nagy többségében tényeken alapulnak. Az, hogy a bűnös ki szerint mit érdemel, az már egyéni megítélés kérdése.

    Mint ahogy sok esetben az is, hogy mi bűn.

     

    Ha szerinted az abortusz bűn, akkor ítéletet hozol, miszerint ha valaki ezt elköveti, az bűnös? Vagy ez tény?

    előzmény:
    tamtamtam (344)
    2013-12-07  11:03
  19. 2013. december 7. 11:08345.

    abban az esetben "segithet" a kulso rahatas, ha bizonytalan a no, nem tudja hogy megtartsa, ne tartsa. semmilyen mas egyeb esetben nem segithet. a segitseg is "csak" egyuttgondolkozas lehet, es nem terelgetes egy eletre szolo dontes fele -a "segito" szempontja szerint- mert ez megint csak olcso moralizalas lenne a masik a karara.

    megelozni semmit lehet, mert senkinek nincs kristalygombje, amelyben megnezheti a jovot, jelen esetben; hogyan fogja erezni magat az ab. utan. ha megbanta, hat' igy jart, akar ugy is jarhatott volna, hogy nem banja meg. 

    ez a dontes sulya. viselni kell. 

    előzmény:
    Babyface83 (332)
    2013-12-06  21:23
  20. 2013. december 7. 11:03344.

    De igen.

     

    Különben sokaknál én sem értem, hogy mit neveznek ítélkezésnek, mert a sima tényközlés (pl. nem gondoskodott rólam az anyám) szerintem sem az, és egyesek sokszor a hasonló tényközléseket ítélkezésnek veszik. Ezért írtam le a 213.-ban, hogy én mit nevezek ítélkezésnek (kimondani, hogy valaki bűnös ebben és ebben, és ezt és ezt érdemli érte - a bírósági ítéletek is kb. erről szólnak). Szerintem aki nem akar ítélkezni mások felett, az ezt jó, ha kerüli. De attól még mondhat olyat, hogy pl. hazudni szerinte bűn. Ilyenkor nem a bűnösről, hanem a bűnről beszél, tehát nem ítélkezik.

    előzmény:
    Amarynda (339)
    2013-12-07  08:45
  21. Torolt_felhasznalo_981477
    Torolt_felhasznalo_981477
    2013. december 7. 09:33343.

    "A 24 hetesen megmentett  babák meg...inkább nem mondok semmit."

    De, nyugodtan mondd el a véleményedet, nagyon kíváncsi lennék rá. Manapság gyakran előfordult, hogy 24 hétre született babákból teljesen ép, egészséges kisgyerekek lettek. Természetesen beavatkozásra, és kezelésekre szorultak, ez nyílvánvaló. Szóval szerinted hiba volt őket megmenteni?

     

     

    Sok van közülük,akikről biztsoan látszik már a megszületésükkor, hogy nem lesznek egészségesek, sőt, messze lesznek egy értelmes élettől. Az értelmest úgy értem, hogy nem lesz értelmük(a gyereknek),vagy fizikailag lesznek bezárva. Én nem szeretnék ilyen gyereket. És nem szeretném én ítélni egy ilyen életre. Álhumánumból, önzésből.

    És befejeztem itt.Mert többet nem tudok mondani.

    Ja, még azt, hogy ezek gondolatok, tényleges helyzetben nem tudom, mit tennék. Lehet, én sem tennék mást, de lehet, hogy mégis.  

    előzmény:
    Babyface83 (338)
    2013-12-07  06:13
  22. Torolt_felhasznalo_981477
    Torolt_felhasznalo_981477
    2013. december 7. 09:29342.

    Az életképest nem erre értettem. Nem az, mikor ennyivel korábban megszületik, sok-sok orvosi támogatásra  és beavatkozásra szorul."

    Értem, tehát ha egy baba orvosi kezelésekre, beavatkozásra szorul, akkor szerinted hagyni kéne meghalni? És csak a koraszülötteket ítélnéd halálra, csak mert beavatkozásra szorulnak (de jó eséllyel felépülhetnek és teljes életet élhetnek), vagy az időre született, de valamilyen egyéb rendellenesség miatt beavatkozásra szoruló babákat is? Ha a te gyereked lett volna koraszülött, vagy beteg, ami miatt hosszas orvosi kezelésre szorulna,  akkor is ezt mondanád?

    Egyre inkább megdöbbenek a hozzáállásodon... 

     

     

    Miért facsarod ki a szavaimat?

    Arról volt szó, kiket sajnálok. Erre írtam az életképest. Nem azt írtam, hogy a többit meg kell ölni.

    Kicsit fárasztasz már. 

    előzmény:
    Babyface83 (338)
    2013-12-07  06:13
  23. 2013. december 7. 09:02341.

    Es vannak olyanok akik agyilag serultek maradtak, akik soha nem lettek egeszsegesek.

     

    Akik regen a termeszetes szelekcio soran elpusztultak volna.

     

    Ma egyre tobb a nyomorekon szuletett gyerek, tobbek kozott azert mert az egyebkent eletkeptelen gyereket eletre kenyszeritik oriasi koltsegek es aldozatok aran. aztan ha a szulo meghal akkor bekerul egy elfekvobe, mert nem biztos hogy a testvere ha van az egesz eletet neki fogja szentelni.

     

    ennel szornyubb nincs, mint amig a szulo el, szereti apolja, utana pedig csak egy agyhozkotott felesleges eloleny valik belole, aki a szerencsetlensegere csak a hianyt erzi hogy az egyetlen leny akihez tartozott eltunt melolle es egy ismeretlen kornyezetben ismeretlen emberek kozott talalja magat.

    előzmény:
    Babyface83 (338)
    2013-12-07  06:13
  24. 2013. december 7. 08:57340.

    helyen valo volt ahogy kifejezted. ONMARCANGOLAS. mivel egy 12 hetes fetus (meg csak nem is magzat a 12. hetig) egy sejtcsomo es nem egy ember. EMBERKEZDEMENY, AMIBOL LEHETne ez vagy az.

     

    lehet belole egy szep okos kisgyerek vagy egy total eletkeptelen nyomorek. sot lehet belole egy zseni meg lehet belole egy tomeggyilkos is.

     

    az elet tele van meg nem tortent "lehetosegekkel", ha az ember azon akar sirankozni hogy a 10 hetes sejtcsomobol milyen aranyos sziv lelek nagymama lett volna 60 ev mulva ezt is lehet.

     

    meg azt is hogy idejeben megoldott a terhes no egy olyan problemat amivel kesobb nem tudott volna megbirkozni es mondjuk a gyerek intezetben vegezte volna, ahonnet kijovet mondjuk prostitualt lett volna es elvagjak a nyakat egy sotet utcaban.

     

    de mivel ez a fetus meg csak egy kezdeti stadium nincs mi lett volna belole ha.... eset.

     

    ket eshetoseg van, a terhes no megtartja es kifejlodik , vagy nem es kidobjak a megsemmisitobe. 

     

    es felesleges belelatni olyasmit ami nincs benne.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_981477 (334)
    2013-12-06  23:38

Címlap

top