Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mennyi ruhát veszel?
Sziasztok,
könnyű vasárnap délutáni topiknak szánom eztTalán elcsépelt a téma, de már többször merült fel nálunk a kérdés megvitatása, nemrég ezen cikk kapcsán: http://velvet.hu/trend/ruha080923/
Itt azt hozza ki egy piackutatás, hogy az év első felében átlagosan 54 ezret költött egy család ruhára. Tudom, hogy a piackutatások jó része nem reprezentatív, de van, aki szerint ez reális..én viszont roppant kevésnek tartom(Azt tegyük hozzá, hogy az ilyen felmérések ált. nem érnek el az igazán szegény rétegig, úgyhogy maradjunk a közel átlagos háztartásoknál.)
Ez az összeg havonta még 10 ezer Ft sincs, úgy, hogy a család alatt minimum 2 főt kell érteni, de inkább többet, mert ált. ugye gyerekek is vannak. Lehetetlennek tartom, hogy ennyiből kijöjjenek, ahol mondjuk növőfélben levő gyerek van, vagy mondjuk sportolnak, és hamar szétjön az edzőcipőjük (ha meg mondjuk jobbat, márkásabbat vesznek, ami tovább tart, azt is meg kell valamikor venni, és az már önmagában a fél éves összeg fele..mondjuk ennyiből nem reprezentatív ez a fél éves vizsgálat). De még ha teljes is a család ruhatára, a zoknik pl. folyamatosan lyukadnak, egy olcsó nejlonharisnya is 2-400 Ft minimum van, és az is azonnal szakad..szóval van a ruhák között jópár fogyóeszköz is. Ti reálisnak tartjátok mégis ezt az összeget??
Ok, idáig a "mennyit költesz ruhára" kérdés állná meg a helyét, térjünk ki most a mennyiségekre isÉn pl. mostanában megkaptam viccesen, hogy túl sokat vásárolok, mert valóban, a nyáron vettem legalább 10 nyári felsőt, de összesen ha kerültek 6000 Ft-ba..más ennyiért vesz mondjuk egy darabotMeg most cseréltem le pár dolgot a ruhatáramban, vettem fürdőruhákat, két cipőt, egy csizmát, egy őszi kabátot..nem azt mondom, ha annyira rosszul állnék, hogy kajára se lenne pénzem, akkor nem vettem volna meg mindet, de azért szükségem volt rájuk, használom őket azóta rendszeresenMégsem érzem magamat durvának, egyrészt nem vásárolok drágán, meg nem olyat, ami csak megtetszik elsőre, felelőtlenül megveszem, aztán nem is hordom. Az összes barátnőmön is láttam nyáron sorra az új fürdőruhát, szoknyákat, felsőket, senki se méregdrágán vette, sőt, de mennyiségre az se volt kevés. Tegyük hozzá, hogy egyikü(n)k sem cicababa, se gazdag (tanár szülők, elváltak, stb.), szerintem nagyjából az átlagot képviseljük.
Vélemény? Lehetőleg olyanok válaszát várom, akik szintén "átlagnak" gondolják magukat mentalitásban (tehát pl. nem luxusmárka-fanok..kérlek, ne menjünk el a 200 ezres kiskosztümök magasságába) és anyagilag, de szeretnek néha csinosan öltözködni..
Köszi
Ezen a nyáron csak magamnak vettem ennyiért 3 pár cipőt és a ruhák akkor még hol vannak...
Mi elég sok ruhát veszünk magunknak,mégis mindig úgy érzem,nincs egy göncöm sem,amit felvehetnék
Az ember szerintem érzi, hogy miylen típusú ruházkodás szükséges neki.
Ha beállítanék az iskolába Gucci -kosztümben ,valószínűleg kinevetnének, de akkor is, ha az említett Mickey-s pólóban.
Szeptemberg itthon voltam 4,5 évet, természetesen nem hanyagoltam el magam,e azért nem vettem olyan sok ruhát sem,ősztől dolgozni kezdtem és most beruháztam egy nagyobb összeget: kabát,csizma, cipő, pulóver, fehérneműk,nadrág,szoknya.
Tanár vagyok,itt azért nem kell mindennap magassarkúban,kosztümben tündökölnöm(bár ugye itt is lesznek majd ünnepségek stb), de azért nem is járhatok Mickey&Minnie-s T-shirtben meg flip-flop papucsban.Ez azért egy jóhírű iskola,nem a felső 10.000-é,de azért középosztály.Hoznom kell minimum azt a szintet,mint a gyerekek.
Ahány ház annyi szokás,ezen nem kell összekapni.
Más ruhatár szükséges, ha az anya otthon van, vagy ha dolgozik,ha a gyerekek kicsik és otthon vannak, vagy ha járnak közösségbe, ha a papának előírás az öltöny-nyakkendő, vagy ha formaruhában dolgozik, vagy ha szerelő és munkásruhában dolgozik.
Na,igen a tartósság,nekem érzékeny lábam van,így én arra törekszem, hogy kevesebb,de jó cipő, igaz, hogy képes vagyok kiadni 20.000 felett is egy cipőre,de nekem még az ötéves csizmám is úgy néz ki,hogy szalonképes.
Kosztüm,télikabát,direkt azért ezeket írtam,mert ugye ezen ruhadarabokat az ember nem egy évre veszi.Pl,ha elosztod, hogy az 50.000-es télikabátot hordod, mondjuk 6 évig,akkor az kicsivel több,mint 8.000 ft.
Nemnem, én most nem turis kosztümre gondoltam, nyilvánDe pl. van ez az ismerősöm, akinél szintén ilyen komolyabb öltözködési előírások vannak a munkahelyén, meg ő alapból mindig nagyon kirittyenti magát..de még ő sem vett 50 ezres kosztümöt egy óriási céges rendezvényre (nevet nem írok ki, legyen elég az, hogy igencsak puccos volt), csak mittudomén, 20-ért, rendes, márkás helyen
Télikabátot 50-ért meg csak az Espritben láttam pl., szövet, és tök ugyanolyan volt, mint az, amit 10-ért vettünk egy emelettel lejjebb a bevásárlóközpontban..illetve bocsánat, az enyémen még volt szőrme is felül, plusz vastagabbnak, masszívabbnak is tűntPersze az igaz, hogy az ilyen nagyon jó minőségű bőrkabátok, irhakabátok szintén kerülhetnek annyiba, mint amit lejjebb írtál, és azok tartósak is. De akinek nem munkahelyi elvárás az ilyesmi, az 10-15-ért már olyan kabátot tud venni, hogy meg is szólal
Persze,lehet venni jajdelila kosztümöt turiban 3500-ért is, csak mondjuk, ha egy Váci utcai irodában dolgozol,akkor nem feltélenül vet jó fényt Rád:)))
Ez a topik: mindenkinek másak az anyagi lehetősége és mindenkinek más a közeg ahol mozog,és más az elvárás felé.
54.000/félév/ember,az 2250 ft per hó per ember.
Igen,érdekes, mert pl egy kosztüm min 30.000,egy öltöny 50.000,egy télikabát 50.000.Persze ezeket az ember nem egy évig hordja.
Egy bőrcipő 15.000 ft.
nem bírom a műbőrt,kivérzik tőle a sarkam.
Számomra télre kell még: muszáj feltuningolni a melltaró és bugyikészletem,mert sok elmosódott már, kell venni egy bokacsizmát is.
Melltaró: na ebben én ragaszkodom a Triumphoz, nekem az a jó.
Iskolakezdésre csak a gyereknek közel 40.000.Szeptemberben.
Cipő 8.000
Csizma 8.000
2 nadrág 6.000
2 pulóver 8.000
2 póló 5.000
Új tornacuccok: 4.000
Farmerből 32-es. De ez se nagyon jelent semmit, jelenleg 2 farmerom van tőlük, mindkettőt 65-68 kilósan vettem kb. (172 centi vagyok), az egyik 29-es, a másik 32-es. Utóbbi a mai napig rám jön, pedig sajnos most 74-75 kiló körül vagyok A 29-es egyértelműen kicsi. Pedig kb másfél évig párhuzamosan hordtam őket, szóval a fene se érti ezt a méretezést
A többi ruhát betűkkel méretezik, XS-től azt hiszem XL-ig. Inkább tinidivat, nekem így 24 évesen bejön, de nem hinném, hogy 5-10 év múlva onnan fogok öltözködni.
Érdekes, nekem tökre nincs igényem drága cuccokra, mármint ilyen nemigen szokott lenni, hogy álmodozok egy-egy méregdrága fehérnemű képét látvaMax. elismerem, hogy szép, és hogy tudok hasonlóan szépet venni olcsóbban is. Pl. fehérneműknél nekem totál ez a helyzet..ha rohadt sok pénzem lenne, se adnék mondjuk tizenezreket egy fűzőért, nem kellene, de tényleg. Arra viszont van igényem, hogy legyen sok ruhám, és tudjam variálni őket. Kisebb koromban elég kevés cuccom volt, nőttem is ki őket..most nagyon élvezem, hogy amit megveszek, az később is jóÉlvezem, hogy a felsők most már jók rám, főleg az ujjatlanok, régebben pont a gyerek-és felnőttméret határán voltam, alig kaptam olyat, ami tetszett..
Volt gimiben egy osztálytársam, kicsit ilyen újgazdagok voltak, feszengett a nagy Retro feliratú pólóiban, meg mesélte, hogy 10 ezerért vett miniszoknyát a Zarában (még jópár éve). De közben kb. egy farmerban és abban a 4-5 pólójában láttuk csak a suliban, buliba is mindig ugyanazt a felsőjét húzta fel, akárhányszor mentünk..nincs ezzel baj, de én inkább veszek 3-4 szoknyát annyiból, amennyit ő költött egyre, és váltogatom..
még nem számoltam össze,de 54 ezer/fél év nálunk is simán megvan!a fiam 4 éves,és nincs kitől örökölni...
szeretek a Humanicban,Deichmann-ban cipőt venni,középkategóríásat.Ezek kb.két szezont bírnak.
Szeretek a C&A-ban vásárolni,szeretem a leárazott dolgokat,és vásárolok a Tecsóban és az Auchanban is ruhát,ha az ár-érték arányban vanÉs kínait rucit is veszek,ha megtetszik.....
Soha sem hordtam turkis ruhát,pedig anyu egyedül nevelt minket....kevés volt és nem márkás,de mégsem mások által elhordott göncökben jártunk...máig osztom a véleményét.
Viszont ahogy fiam ovis lett,benéztem pár angol turiba,mert az Óvódaudvar "falja" a ruhákat.....ha új ruhákban küldöm oviba,játszótérre,egy hónap után azok is úgy néznek ki,mint a turis.csak árban nem mindegy. Szóval nálunk kb. stimmel az összeg....
Ja, én minden nap. Akkor ezért jó neked 3 évig egy fari :)
Ez így igaz :)
Mondjuk a havi kaja kiadásunk a másik, amivel sokkolhatnám a jónépet az Nlc-n Viszont nincs bajom a hitelekkel, és még nincs gyerekünk. Ha lesz, akkor lehet, hogy másként látom majd a világot, de szerintem nem. Ízlések és pofonok
Hol veszel farmert? Én a New Yorkereseket szeretem, kb. 12 ezer Ft/db, de sajnos most kihíztam a náluk kapható lehnagyobb méretet, úgyhogy fogyózok ezerrel, egyrészt, hogy beleférjek a saját farmerjaimba, másrészt, hogy vehessek egy újat. :) Tök jó szabásuk van, viszont nagyon gyorsan kopnak, két év alatt tropára megy egy nadrág :( Bár az tény, hogy sokat hordom, inkább farmeres vagyok, mint elegáns :)
Katy
Mi ruhára költünk kevesebbet, viszont pl. élelmiszerre szerintem biztosan az átlagnál jóval többet. Tényleg változó, hogy ki mit tart fontosabbnak. Nincs is ezzel semmi baj, mindenki költsön arra, ami neki fontos(abb). Mások vagyunk, más körülmények között élünk, dolgozunk és még sorolhatnánk.
Én a barátnőmet se ítélem el, csak nem tudok vele egyetérteni. Ha ő inkább fizeti a több milliós hitelt, de "cserébe" folyton új ruhákat, cipőket vesz, akkor tegye. Neki ez így jó, már többször meg is beszéltük. Ő meg azt nem érti, hogy én miért nem költök többet? Sosem fogjuk megérteni egymást ezen a téren, de nem is kell, nincs ebből konfliktus, csak néha felvetődik, akkor szépen elmondjuk a saját verziónkat és kész. Elfogadjuk, hogy neki így jó, nekem meg úgy. Végül is az a lényeg, nem?