Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Cica és kisgyerek

IBeatrixI
Létrehozva: 2009. szeptember 9. 15:14

 

Milyen hatással lehet egy macska egy egészen kicsi gyerekre?

Pozitívumok és negatívumok egyaránt érdekelnek.

Tapasztalat vagy csak hallomásból ismert sztorik, vagy tudományosan megalapozottak, akár rémtörténetek, betegségek..

Linket is szívesen veszek.

Ti tartanátok-e lakásban macskát kicsi gyerek mellett?

  1. 2009. szeptember 9. 15:262.

    Szia!

     

    Én nem félnék a helyedben Fontos, hogy betartsd azt, hogy cica simogatás után rögtön kezet mosol, illetve ha benti cica akkor az almot ne te takarítsd.

    Nagyon nem lenne helyén való ha baba érkezés miatt pattintva lenne a cica. 

    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  2. 2009. szeptember 9. 15:273.
    Ha már megvan, én sem paterolnám el, de hja még nincs, én várnék egy-két évet, míg a kicsi megnő.
    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  3. 2009. szeptember 9. 15:304.

    Előre megmondom, bármikor olvashatsz állatmániámról. Jelenleg is 2 cicusom van, s 1 hatalmas kutyám. Gyerekeim is, de ők már felnőttek. A fiam 39 - a lányom most lesz 21. Tapasztalataimat kérlek hallgasd meg!

    A cica egy öntörvényű jószág. Nem lehet neki parancsolni. A veszély: nagyon szereti a meleget. Ha a pici babád mellkasára ráfekszik, mert ott érzi jól magát... Hááát. Tragédia is történet. A karmolásról nem is beszélve... Amennyiben szobacicáról van szó, amikor a Picid mászik, hogyan, miképpen tudsz ,,élesre állított szemekkel, fülekkel" figyelni a nap 24 órájában, hogy kivédjed, nehogy megtalálja a homokot, s két kézzel a szájába tömködi a kakis-macskapisis almot.... Egy kisgyermek mindent megkóstol... aztán a szőre? Minden nap többször is - gyerektől távol - meg kellene, ki kellene kefélni a bundáját - mert hullik... Mindig hullik. Gyermekjátékra is.... amit csemetéd a szájába vesz...

    *

    Amikor a kisleányomat vártam, a köruton laktunk. Volt egy aranyos foxi-tacskó keverék kutyusom. Mérhetetlenül szerettem. De felmértem a helyzetet, nem, nem tehetem - hogy együtt legyen ilyen szoros életközegben... Ha pedig kertes házról beszélek, az más. A kuty kint, macsek kint... De szorosan, egy lakásban? Megfontolandó.

    Ne felejtsd, azzal kezdtem, állatszerető vagyok a hülyeség határáig, de a gyermekeimet mindig is féltettem!

    Aztán arról nem is beszélek, hogy időnként le kell kezelni kutyot, cicát csepegtetős bolhairtóval. Netán végignyalja a gyereked, a kezét, miután végigtapizta a cicust.... Istenem őrizzen meg! Ha pedig bolhás, a bolha - férgek okozója, mint köztigazda.... Ha pedig bolhanyakörvet teszel, azt is megfoghatja a kisbabád... Ne kíséreld a sorsot! Örülj, légy boldog, hogy egészséges gyermeked van. Más: kevesen tudják, hogy a macskaalom közelsége is! Veszélyes a terhes anyákra! Tudniillik olyan baci van a macskaalomban, ami terhes anyát megfertőzheti, és súlyos fejlődési rendellenességet okoz(hat) a magzatban... Ilyenkor kerülni kutyot, cicust.... A gyermeked az első - mindenek előtt, felett! - Bojana

    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  4. 2009. szeptember 9. 15:315.
    Persze. Ha van macska a lakásban, semmi gond, majd akkor kell vigyázni, ha baba elkezd közlekedni és üldözi a macskát...))) (próbálva, tapasztalat) Különösebb gond olyankor sincs, mert a cicák általában kitérnek az apróságok elől. Pólyás mellé viszont nem vinnék oda egy szintén pólyás macskát, akkor várnék a 1-2 évet, persze csak akkor, ha pl egy lakótelepi lakásról van szó, azaz benntartott macskáról.
    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  5. 2009. szeptember 9. 15:336.

    Szia !

    Nálunk a két nagyfiam macskája már régen adott volt,mikor született a lányom.Eszünk ágába se volt eltüntetni,odaadni a macsekot,hisz családtagnak számított.Ahogy nőtt a lányom,egy spéci barátság volt közte és a cica közt,ami végül oda fajult,hogy a 8 hónapos lány egyszer durvábban simogatta a kelleténél,erre a cicu megfordúlt,és majd kikaparta a szemét. Nem mondom,azelőtt is voltak kisebb összezördülések köztük,mert a cica mellette akart aludni,ő meg gyámbászta volna,de ez volt az az eset,amikor azt mondtam,hogy imádom mindkettőt,de a cica sajnos új gazdit fog kapni. Így kerestünk neki új gazdit,aki tképpen a fiam tanítónénije volt,igazi állatimádó.

    Nagyon kel vigyázni,a cica irígy,és képes ártani,ha meginogni látszik az uralma.Hogy hull a szőre azt már nem is mondom.Nonstop ellenőrízned kell,nehogy a pici szájába,ruhájára stb. kerűljön.Azonkívűl meg terjeszt szegény egybetegséget,(nem jut eszembe a neve) ami rá nem,de nőkre veszélyes,meddőséget okoz,na meg a szemnek csinál valamit..Okosabbak biztosan jobban tudják

    Én ezzl a tapastalatal tutifix mégegyszer nem csinálnám végig azt a pár baba is cica is hónapot

    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  6. Torolt_felhasznalo_741267
    Torolt_felhasznalo_741267
    2009. szeptember 9. 15:377.

    Amikor az öcsém született (már jó régen, 19 éve) nekem volt egy a házban bent lakó és mindenhová szabad bejárású macskám. A gyereknek soha semmi baja nem volt tőle.

    De majd biztosan lesznek olyanok is, akik megírják, hogy náluk meg voltak problémák.

    Ez teljesen egyén, ill. tisztaság meg immunrendszer függő.

    De az biztos, hogy ha már megvan a cica nagyon csúnya dolog lenne tőle megválni azért, mert gyerek érkezik. Ha súlyos esetben (pl. súlyos allergia) mégis muszály lenne, akkor pedig csakis megfelelő/leinformált új gazda keresése után.

    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  7. 2009. szeptember 9. 15:388.

    Bojana már ne is haragudj, azt hittem, már kiment a divatból a rémtörténet, hogy a macska ráfekszik a pólyásra és az megfullad...(((

    (mellesleg nem homokba pisilnek a lakásban tartott macskák, hanem alomba és természetesen az a minimum, hogy anyuka figyel, ne másszon bele a gyerek. Nem is mászik.) Benti macska pedig nem bolhás. (vagy ha igen, a gazditól kapta el...))))Toxoplazmózis? Terhes nő ne kezelje a macskaalmot és egyébként is ha cicája van, megnézik egy vérvétellel, hogy már átesett-e (ha igen, az a jó). Ennyi. Egyébként bármekkora gyerekre jó hatással van a kutya vagy a macska közelsége, sok mindent tanul tőlük és pl kutya, de macska is néha még meg is védik.

    előzmény:
    Bojana (4)
    2009-09-09  15:30
  8. 2009. szeptember 9. 15:429.

    Köszönöm a 'mellette' és az 'ellene' érveket is!

    Még esetleg?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2009. szeptember 9. 15:4510.
    3 macska és egy kutya mellé fog érkezni a bébink (családi házba, kinti-benti állatok), meg sem fordul a fejemben hogy megváljak tőlük.
    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  10. Torolt_felhasznalo_215749
    Torolt_felhasznalo_215749
    2009. szeptember 9. 15:5111.

    Szia! nekem 5 éves most a kislányom. Mielőtt megszületett már volt macsekunk, soha semmi konfliktusunk nem volt, remélem nem is lesz. én csak a jó oldalát tapasztaltam: a gyerek egészen kis korában megtanulta, hogyan bánjon, egy állattal. (mondjuk kutyán is van).

    A higéniára nyilván jobban kell figyelni. A cica nálunk ki volt tiltva a gyerek szobájából,amíg egészen kicsi volt. Azóta  a cicám sajnos elpusztult, de épp nemrég óta van megint cicánk, aki picike. Azt látom hogy csak előny van belőle, nem bántam meg, hogy ismát cicus van a háznál.

    Nekem nem volt nagyobb gond, azt figyelni, hogy a gyerek ne másszon be az alomba kakit nyalogatni (már ha  kaki ott maradt egyáltalán, és nem dobtam ki azonnal), mint minden bármi egyébre figyelni a házban, ami veszélyes lehet egy kúszó mászó mindent bekapó gyereknek. Ez is egy ilyen dolog volt figyeltünk , nem is volt baleset ebből.

    Olyan voplt már hogy kiscica játékből kicsit jobban megkarmolta a gyerek lábát, de nagy cicával pl ez sosem fordult elő. 5 évesen meg már tudja  a gyerek kiismerte a cica testbeszédet, és nem teszi az arcához, sem a cicát, ha az épp macsakötpercet játszik:), stb. stb.

     

    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  11. 2009. szeptember 9. 15:5412.

    Szia!

     

    20 hónapja, amikor Réka született, egy kutyusunk volt. Teljes sértödés, amikor hazajöttünk a kórházból.:) 3 hét után Benö - a kutya - úgy döntött, mégis szóba áll vele, a baba is maradhat. Múlt héten kellett elaltatni.:((

     

    Július közepe óta van két macskánk. Réka nagyon aranyosan simizi öket, persze néha bedurvul, akkor a macsekok nyávognak. Néha karmolnak is. Próbálok rájuk figyelni, amennyire csak tudok. "Macskanyúzás" után pedig mindig kézmosás jön. Eleinte csak benti macskák voltak, most már kinti-bentiek, de csak a konyhába és nappaliba jönnek be.:)

    Egészen pici mellé nem hoznék semmiképp cicát, de a meglévöt sem passzolnám el. Kivéve allergia, toxoplazmózis.

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2009. szeptember 9. 16:0113.

    Kérlek, nézzél be a BESZÉLGESSÜNK-be... Ódákat mesélek Kaczor cicusomról. Valóban állatszerető vagyok - a végtelenségig. De! Amikor gyermekeim kicsik voltak, mérlegeltem.

    *

    Az életben az a szép, hogy szabadok vagyunk. Neked is van véleményed, nekem is.... Az nem gond, hogy különbözőek. Különben a Kaczor cicusom a lábamon, a takarómon fekszik. Kényeztetem, játszom vele.... A kuty-tyal pedig mindent megbeszélek, olyan értelmes pofát vág... Ennyi. Okosabb, mint sokan a képviselőink közül...

    *

    Aztán jól tudom, nem homok, hanem macskaalom, de az is érdekes egy gyerek számára....

    Ha más a véleményed, tisztelem. Ennyi.  - Bojana * 

     

     

    előzmény:
    eda-1952 (8)
    2009-09-09  15:38
  13. Torolt_felhasznalo_301723
    Torolt_felhasznalo_301723
    2009. szeptember 9. 16:0914.
    toxoplasmózisra gondolsz?
    előzmény:
    gyo67 (6)
    2009-09-09  15:33
  14. 2009. szeptember 9. 16:1015.
    Tehát akkor azt tanácsolod, hogy a meglévő cicát pattintsák??? 
    előzmény:
    Bojana (13)
    2009-09-09  16:01
  15. 2009. szeptember 9. 16:2316.

    Nekünk 2 cicánk van évek óta, a kisfiam 19 hónapos. A macsekok 2x próbáltak meg beugrani a kiságyba (akkor még meg sem született a kisfiam), erélyesen rájuk szóltunk és kikergettük őket, azóta meg se próbáltak belemenni. Sosem bántották a babát, sőt, volt, hogy sírt a kisfiam és meg akarták védeni tőlünk..:)

    Volt egy időszak, amikor Levi simogatni akarta a cicákat, azok meg nem nagyon örültek a heves közeledésnek, de mindenki szépen megtanulta, hogy a másikat nem bántjuk és szent a béke. Én teljesen pozitív hatását látom annak, hogy van cica, a kisfiam nagyon szereti őket, annyi, hogy a takarításra jobban oda kell figyelni így, többet porszívózok, de mivel poros környéken lakunk, egyébként is gyakran kellene porszívózni. 

    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  16. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. szeptember 9. 16:3417.

    Szia

     

    Szerintem semmi sem szól a cicus ellen.Az én nagy fiam és a lányom is ccica mellett nőttek fel.

    és érdekes mód nállunk sosem jutott a macsek eszébe az,hogy bemászon a kiágyba.de biztosan ilyen is előfordul.Én ajánlom ha nem tudod figyelni a cicust akkor ha nem vagy a gyerek mellett zárd ki a szobából.Mondjuk ezt is csak kb a gyermek 1,5 -2 éves koráig kell.A biztonság kedvéért.

    Volt hosszu ideig ,hogy nem volt cicánk.Most megint van.

    előzmény:
    IBeatrixI (1)
    2009-09-09  15:14
  17. 2009. szeptember 9. 17:3518.

    Én is tisztelem más véleményét: ha nem írtál volna arról, hogy macska ráfekhet pólyásra, nem is reagálok.

    Tudod tudok olyan 10 éves cicáról, akit elaltattak, mert jött a baba. Lakásban tartott,  de bizony öregedő macs volt...(((( Az unokáméknak ár születése előtt volt macskájuk, aki nem volt túl boldog a baba születésekor, előfordult, hogy megrángatta anyuka nadrágját a konyhában, hogy jelezze, sííír az a csomag...))) Amikor először áthozták hozzánk, az enyém felágaskodott, hogy megnézze magának (odahívtuk és ugrásra készen figyeltük), aztán sűrgősen elvonult a szokott búvóhelyére, a kád alá---oda szokott menni, ha gyerek jön hozzánk, pedig soha nem bántotta gyerek. Most már nem menekül előle, mert jutalomfalatot vele adatok neki, ahányszor jön és a kicsi is tudja, hogy ez nem egy dédelgetni való kiscica.

    előzmény:
    Bojana (13)
    2009-09-09  16:01
  18. 2009. szeptember 10. 08:0919.
    Hidd el állatszerető vagyok, sőt állatbolond! Ilyet nem tanácsolnék, mindenkinek szíve-joga... mennyit tud vállalni - a vállalhatóból. Tehát, ha újszülöttről beszélhetünk, akkor - hova teszi az almot az Édesanya? Meg tudja-e akadályozni, hogy a cica a baba mellé - rá - feküdjön? Állandó porszívózással meg tudja-e akadályozni a macskaszőr -meglétét- a lakásban? Később, ha a gyerek totyog, el tudja-e biztonsággal különíteni a gyereket a macskaalomtól.... Tud-e állandóan figyelni? Meg is látni - a veszélyt! * Ennyi. Mondom, mindenkinek szíve joga.... - Bojana
    előzmény:
    makkerka (15)
    2009-09-09  16:10
  19. 2009. szeptember 10. 12:3020.

    Köszönöm a hozzászólásokat, véleményeket, tapasztalatokat.

    És azt is, hogy épp csak elkezdtétek ölni egymást, de nem volt vérre menő a vita, és kulturális keretek között tudtunk maradni.

    Macskakérdésben döntök belátásom szerint.

    Anyós ezektől sokkal riasztóbbat mesélt, meg após javasolta, hogy nézzek utána, milyen veszélyei vannak a macskatartásnak kisgyerek mellett. Néztem, kerestem, de semmi abszolút kizáró okot nem találtam több próbálkozás ellenére sem.

    Megértem az aggódásukat, bár szerintem nálunk így macskástul is nagyobb a tisztaság és a higiénia, mint náluk.

    Ott még macskátlanul sem szívesen engedem kúszni-mászni a gyereket. De tiszteletben tartom a véleményüket, kompromisszumra való hajlandóságom jeleként pedig a macskák javarész egy helyiséggel kijjebb vannak, csak akkor jönnek egy légtérbe a gyerkőccel, ha ügyelni tudok rájuk. A mindennapos porszívózás-fölmosás egy ilyen "padlócirkáló" mellett eddig is napi szintű volt.

     

    Ha valakinek jutna eszébe még valami, továbbra is várom és köszönöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top