Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tatár beefsteak
Sziasztok!
Életemben előszőr készitek tatár beefsteak-et,rengeteg receptet átnéztem.
Mivel nekem a hentes darálta le 6x a húst,igy nem lett bepácolva darálás előtt.
Viszont egést tojásokat ütöttem bele,és utólag nézem,hogy a legtöbb recept csak sárgáját ir.
Ezzel akkor elrontottam?
Egyáltalán hány tojás kell 1 kg húshoz?
Tettem bele kb 2 fej reszelt v.hagymát,4 gerezd fokhagymát,sót,borsot,mustárt, pirospaprikát,vajat.
Kell még valami bele?
Hálás lennék,ha segitenétek,páromat szeretném meglepni vele,mert ő imádja.
Szerintem is bélszínből az igazi, mert az a legpuhább marhahús, biztos, hogy nem inas. A múltkor láttam a egyik hiperben előre darált húst, rá volt írva, hogy tatárbifsztekhez ajálnják, de az nem volt ráírva, hogy miből van... biztos, hogy nem bélszín volt.
Ez itt az én receptem, nekünk így ízlik. Tatárbiftek 2 személyre, mindenféle titkos hozzávalókkal
Egy 30 dekás darabot, a bélszín elvékonyodó végeit felkockáztam, majd az aprítógéppel pépesre daráltam. (Nem is kell hozzá feltétlenül daráló, akár késsel is lehet kockázni.)
Adtam hozzá mustárt, ketchupot, sót, borsot, konyakot, darált savanyú uborkát, hagymát, fokhagymát. Vajas pirítóssal ettük.
A savanyú uborka helyett mehet kapribogyó is. Közben érdemes kóstolgatni. Én például nem teszek hozzá tojást, mert a nyers hús oké, de a nyers tojástól nagyon félek...
Kerestem egy olyan szakácskönyvben a receptet, amit a szakács tanulóknak állítottk össze, és meglepődve tapasztaltam, hogy nincs ilyen recept.
Amúgy azért kerestem, mert ugye korábban nem volt sem kecsap, na meg Worchester szósz sem, hogy akkor mivel vol ízesítve ezek helyett a kiegészítők helyett.
Aztán ott van, hogy miért kell éppen akkor bekeverni.
Nem csak az ízesítés miatt, hanem amikor itt páran írják, hogy több napon keresztül is eszik. No ott a tojás a lényeg, hogy az mindig frissen kerüljön bele.
Fat man szerint az olcsó húsnak híg a leve, s sok a bacija. Egyébként nem láttam még olyan baktériumot, amelyik a drágább színhúst fumigálná, az olcsóbban meg tenyészne.:-)
(Bár csak két évet dolgoztam mikrobiológiai laboratóriumban, és ez úgy látszik, kevés volt.)
Örülök, hogy jól sikerült! (visszanéztem, én is)
Bocs ha olyat írok, amit már többen is, nem olvastam végig.
Mi nagyon régóta csináljuk, közben kaptam szakácstól is tanácsot. Mi marhafelsált veszünk már régóta, kétszer megdarálom apró tárcsán. (a fehéret kiszedem belőle teljesen és meg is tudom mosni a húst, azért darálom én). Szóval: kb. 1 fej hagyma apróra vágva, fokhagyma (jó sok), pirospaprika, mustár, kecsöp, vaj, 1 tojássárga, Vörcseszter szósz egy kevés (bocs de nem tudom angolul), őrölt kömény, só, bors (szeretjük jó fűszeresen) asszem ennyi. Mi ha megyünk nyaralni a családdal, az első 3 nap ezt esszük reggelre-vacsorára, viszek kenyérpirítót magunkkal. Azt mondják minél tovább áll, annál jobban összeérik. Még simán megesszük 4 naposan is. Ja és mindig nagyon örülnek neki a vendégeink, nem tudják abbahagyni.
A bélszín azért jobb mert puhább (általában én sem azt veszek és inkább 2x 3x átdarálom).
1-2 hete olvastam, hogy az eredeti recept szerint nem darálják hanem apróra vágják. Az is benne van, hogy frissen összekeverve kell enni. Szerintem finom másnap is. Pácolni nem szabad, mert attól gyakorlatilag "megfő" a hús. Kóstoltam már pácoltat, nem ízlett.
Hamarosan csinálnom kell!
Jelentem,isteni finom lett a tatár,a hátszín,és az egész tojás ellenére.
Degeszre ettük magunkat.:)
Hátszínből is nagyon finom,nyugodtan lehet ebből csinálni,akinek a pénztárjába nem fér bele a bélszin.
De azért legközelebb bélszint veszek,de csak k 40 dekát,annyi bőven elég kettőnknek,és csak tojás sárgáját teszek bele,plusz vezsek Worchester szószt is,igy már fenomenális lesz.
Köszönöm nagyon kedves vagy!
Én is sok boldogságot kivánok Neked!
Mivel én az összes topikot átolvastam a tatárról,igy ezért mertem hátszint venni.
Egyébként most a hentesnél nem is volt bélszin,és ő maga mondta,hogy ő havonta biztos készit tatárt,és hátszinből szokta,mivel a bélszint nem sokan engedhetik meg maguknak.
Olvastam még bélszin helyett fehérpecsenyét is.
A lényeg végülis,hogy marha szinhús legyen.
De persze bélszinből az igazi,legközelebb én is azt veszek,mi úgysem kivánjuk ezt hetente.
Én sem csináltam még.
De amit én beleraktam,az kell bele,csak nem egész tojás,hanem sárgája,plusz még ketchup,meg Worchester szósz,ami nálam kimarad,mert az soha nincs itthon.
Persze, hogy fasírtnak drága, de még mindig jobb, mintha kidobná. Csak azért írtuk neki, hogy ha nagyon nem lett jó, akkor még tud mást is csinálni belőle. Nyilván én sem veszek a fasírtnak ilyen húst.
Lehet most már én is csinálok hétvégén tatárt...
Sziasztok!
Én imádom ezt a kajcsit, legelőször úgy 6 évesen kostoltam meg, sajnos azóta is csak 2szer háromszor ettem életemben. De mint kiderült párom nem evett még, így szeretnék csinálni, de nem csnáltam még soha.
Akkor ahogy olvastam hátszínből is finom? szokták csinálni? persze tudom bélszínből az igazi!
ki mit szokott bele rakni, emlékeim szerint? hagyma, foghagyma, só bors, tojássárgája volt benne.... de kábé 10éve nem ettem ilyet így érdekelne kinél mi vált be!
Köszi
ui.: már csak egy normális hentest kéne találnom, mert itt olyan nincs
bacilusok miatt jo csak a belszin
maskor mar mindent fogsz tudni :-)
Mi sem szeretjük az asztalnál kevergetni,étteremben ha eszünk,akkor ott is bekeverve kérjük.
És hidd el,tényleg finomabb,ha előtte bekevered és összeérnek az ízek.
Én is így csináltam,tegnap előtt.
Köszönöm neked is.:)
Egész tojás már benne van,nem lehet kiszedni, máskor csak sárgáját rakok bele,megjegyeztem.
Bélszin helyett hátszinből lesz ,de legközelebb bélszint veszek, sokkal kevesebbet.
Most ez már ilyen lesz,azért igy is finom.:)
Akkor jó!
Mondjuk azért csinálunk ilyen sokat, mert a vendégek most azt kérték, hogy ne csináljak más kaját, legyen tatár meg süti
feher nem kell bele
20dk/ sarga
hagyma reszelve keseredik! finomra kell vagni
paradicsom krem jo meg bele
a belszint me elotte 1 hetig kell pacolni
mas hus nem jo hozza
Nem kaptam én fel a vizet,dehogyis.
Csak sok topikban találkoztam már ezzel,(ne vedd magadra,nem rólad beszélek),hogy megjeygeznek ilyen dolgokat, hogy :ilyen drága ételre telik neked a válságban,meg miből jut neked erre-arra-amarra,amikor alig lehet megélni...stb
Tudom,nem is neked szántam.:)
De ha az én 1 kg bélszinem (ami most hátszin)túl drága fasirtnak,hamburgernek,akkor a ti 3 kilótokról nem is beszélve,csak erre irtam,annak aki megjegyezte ezt.
" Legközelebb inkább tedd férjed elé a tányér közepén elhelyezett darált húst, egy adagot, és körülötte a hozzávalókat, kis pohárban a tojássárgáját.."
Hidd el,irtam már ,a férjem nem szereti maga kevergetni,ha igy szeretné,nem kevertem volna be.
Ha étteremben ezt kér,ott is bekeverve kéri.
Ő olyan tipus,aki azt szereti,ha ehető étel van előtte,ha éhes,és nem kell neki fújogatni,kutyulgatni,kevergetni..
Pl a meleg ételeket sem eszi forrón,hogy fújogatni kelljen,sőt még a csirkepörköltet is ki kell csontozni,és feldarabolni.
Idegesitő ,nem mondom,de ő ilyen,és igy is szeretem.
hat a szepseg helyett en inkabb arra szavaznek, hogy finom legyen. es akkor a legfinomabb, ha jol osszerenek az izek. en egy ejszakara osszekeverten pihentetem.
ISTENI szokott lenni!!!!!!!
De amúgy nem tudom miért kell ezt megjegyezni,hogy "kissé drága" a hamburgerhez,fasirthoz a bélszin.
Ez olan dolog,hogy akinek telik rá,és megveszi az 1- 2-3 kiló bélszint,és abból készit tatárt,vagy akármit,akkor mi van?
Ha neki jut rá,az másnak miért szúrja a szemét??
Mivel én hátszinből vettem 1 kg-ot,ami 2000 ft volt,igy ebből lesz hamurger is,de ha bélszint tudtam volna venni ennyit,akkor abból is megcsinálnám.
Felejtsd el félelmedet, Mamba, ha már elszántad magadat, legyél bátor! Igyál talán egy kupica pálinkát, az mindjárt megoldja gondodat.
Az egész tojásokat tartsd titokban. Minek tudna róluk bárki is?
Gondolom, a tévé hozta ismét divatba ezt a kissé vademberes, de nagyon finom ételt. A korszerű étkezéssel egészen feledésbe merült. Hajdan éttermek voltak híresek ezen ételről, és fél Budapest odajárt.
Legközelebb inkább tedd férjed elé a tányér közepén elhelyezett darált húst, egy adagot, és körülötte a hozzávalókat, kis pohárban a tojássárgáját. Hadd keverje, ízesítse mindenki saját maga. Plusz élvezet. De így is nagyon finom lesz. És nagy meglepetés. A kechup fontos volt bele nálam, helyette mehet a paradicsompüré, de az előzővel szerintem ízletesebb volt. Lehet, hogy tettél bele, csak elkerülte figyelmemet. És a mustár? Gondolom, benne van, mindjárt megnézem.
Az ételtől NEM SZOKOTT BAJA LENNI FOGYASZTÓINAK! Jó étvágyat!
Most megkérdeztem a férjemet, hogy mennyi húsból szokta csinálni és azt mondta, hogy kb. 3 kg-ból.
Jó, mi leszünk rá 8-an (abból 2 gyerek, ők sütve kapják) és még visznek is a vendégek haza
Igen,tudom hogy nagyon drága a bélszin,de nem is bélszint vettem,hanem hátszint.
Azt mondta a hentes,hogy ő is ebből késziti,és teljesen jó ezzel is.,és 6x darálta le.
Tudom,hogy bélszinből az igazi,és abból elég lett volna 30-40 deka is,de
már mindegy,megvettem,ennyit vettem,és ezt.
Először csináltam,legközelebb bélszint veszek,és csak 30-40 dekát.
Jó étvágyat hozzá !
Megkívántam !
Imádom én is !
Na igen,vajat nem kellett volna belerakni,mert az nem lett egynemű a hússal,kis darabokban maradt,de mindegy már,sok recept irta,ezért raktam bele.
Nem lesz ez baja a páromnak,ha vannak benne vajdarabok,ettől még megeszi ő.Mivel nem vendégeknek készitem,igy nem baj az ,ha nem olyan,mint a nagykönyvben.
A hűtőben tárolásnál folpack-al kell letakarni a tálat,vagy elég egy tányér rá?