Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Fagyasztott süti
Sziasztok!
Olyan sütirecepteket keresek, amit egyszer meg tudok sütni, egyszer van vele pacsmag, utána lefagyasztom és egyesével ki tudom őket olvasztani és finomak.
Az nem jó, hogy elteszem a spájzba, mert nem romlik meg, mert akkor elfogy. Ezért gondoltam a fagyasztásra, mert fagyottan csak nem eszem meg (és más sem eszi el előlem), jól ki lehet porciózni.
Előny, ha olyan a recept, hogy eleve teljes kiőrlésű/zabliszt/bármi egyéb lassan felszívódó szénhidrátos, diabetikus, mert akkor már nem is kell gondolkoznom az átalakításon :)
Vagy melyik gasztroblogot ajánljátok, hogy olvasgassam és mazsolázzak a receptek közül? Mondjuk nagyon örülnék személyes tapasztalatoknak, hogy tényleg melyik az, ami tényleg finom a hűtőből kivéve is. Köszi!
(kakaóscsiga, croissant, ilyesmi szerintem jó lehet)
Köszönöm szépen mindenkinek a tippeket és recepteket (a linkelt blogba belevetem magam, nagyon klassz receptekbe futottam bele első ránézésre), illetve arra nézve is a tanácsokat, hogy mit hogyan érdemes kiolvasztani.
szerintem első körben kakaóscsigával, muffinnal és zabkeksszel fogok próbálkozni :)
A pogácsa nem attól lesz "szottyos" ha a levegőből kicsapódik rá a pára?
Bejglit fagyasztottam már, szobahőmérsékleten olvasztottam, és amíg teljesen ki nem olvadt, benne hagytam a zacskóban, így kívülre csapódik le a pára a fagyos sütire, nem veszi magába a tészta.
Pogácsával is így bánnék el.
Nem olvastam végig a hozzászólásokat, elnézést, ha ismételnék!
Kelt, leveles és omlós tésztákat szoktam fagyasztani már vagy 20 éve.
Az a tapasztalatom, hogy sütés után, mikor már szobahőmérsékletű, akkor érdemes porciózni, fagyasztani. Kiolvadnia is szobahőmérsékleten kell, a micrót felejtsd el! Van, hogy vendégségre is fagyasztom a pogácsát( néhány nappal előbb kisütöm), még soha senki sem panaszkodott.
Ez attól (is) függ, mennyi időd van a fogyasztásig!
Ha van bőven idő, szobahőmérsékleten, ha nincs, jöhet a mikró vagy a sütő.
Mindenféle kész kelttésztából készült sütiféle lefagyasztható, azok mikróban pár perc alatt kiolvaszthatóak.
Frissen, de teljesen kihűtve kell lefagyasztani, kiolvasztó fokozaton kell felengedni a mikróban. Papírszalvétát teszek alá kiolvasztásnál, mert valamennyi pára van benne mindig, a szalvéta felszívja.
Szerintem minden sós süti, pogácsák, rudak lefagyasztható, és a legtöbb édes süti is.
(Az már más kérdés, hogy "meddig áll el", én pl. amit a mélyhűtőbe dugok el is mindig megtalálom hamar!)
A főzött krémes sütik -akár sós, akár édes- nem fagyaszthatóak! (főzött krém=liszt/puding tejben főzve+vajjal/margarinnal kikeverve)
Szia
Nem szoktam soha siettetni a kiolvadást, mert az a süti állagának rovására megy.
Kiszedem a zacskóból a sütit, ráteszem a egy tányérra és kész magától szépen felenged,
Sziasztok!
Nekem mindig az a bajom, hogy lövésem sincs, hogy hogyan olvasszam ki amit lefagyasztok? Csak simán kirakjam, vagy kicsit átmelegítsem sütőben, vagy mikróban?
Többen írták a kakaós csigát, én azt ipari mennyiségben gyártottam, míg a srácok iskolások voltak. Ha kihűlt, kettesével folpackba csomagoltam, és ment a mélyhűtőbe.
Most van a szezonja a cukkinikenyérnek. Isteni finom, szaftos "piskóta". Ez is remekül bírja a fagyasztást, és az elkészítésével sincs túl sok macera. A nosalty.hu-n érdemes nézelődni, sokféle variáció létezik. A durvára vágott dió kihagyhatatlan belőle. Ezt még én is szeretem, bár nem vagyok sütis.
Én már teljesen leszoktam a sütésről, mióta a gyerekek kirepültek, rólam kiderült, hogy magas a cukrom, a férjem meg vehet egy-egy szelet sütit, ha megkívánja.
Azért megköszönném, ha megírnád, melyik liszt alkalmas az ilyen könnyű, kevert sütik készítéséhez.
Aha,jó.
kedvet kaptam hozzá.
ezen max a csokimázat lehet elrontani, de nagy kaland, akkor lesz belőle mosakodós zserbó
sütöttem már olyant én is
Köszönöm szépen.
Ezt kipróbálom,
Én inkább olyan "mezei" sütiket készítek amiket olyan harapósnak hívnak.
Ilyenekkel soha nem mertem kezdeni, mert valahogy nem szokott sikerülni.
pedig tényleg nem bonyolult
egyébként én is szivesebben sütök kalácsot, mert a munka nehezét elvégzi a robotgép
gerbaud szelet f. nagy angéla a család szakácskönyvéből
hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 m.k. szódabikarbóna
4 e.k. porcukor
1 cs. vaniliás cukor
1 dl tejföl
1 dkg élesztő
egy kevés tej
a töltelékhez:
baracklekvár kábé 10 dkg
25 dkg darált dió
25 dkg porcukor
1 cs. vaniliás cukor
a tetejére csokoládémáz
elkészítése: az élesztőt felfuttatjuk egy kis tejben, a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes tésztához valót hozzáadjuk, összegyúrjuk, (nem szabad sokáig gyurmázni, éppen összeálljon csak) 3 cipóba osztjuk.
első cipót kinyújtjuk tepsibe fektetjük ( a legnagyobb tepsibe szoktam )
megkenjük a lekvárral, majd a dió-porcukor-vaniliás cukor keverék felét egyenletesen rászórjuk, a második kinyújtott lappal befedjük, ismét lekvár majd a töltelék másik fele jön rá, a harmadik kinyújtott lappal fedjük, villával mgszurkáljuk, fél órát pihentetjük , 180 fokon 25-30 percig sütjük, sötétsárga lesz a szine. csokimázat kenünk rá még melegen.
csokimáz: 3 e.k. kristálycukrot összekeverünk 2 e.k. kakaóporral, 2-3 e.k. vizzel kikeverjük, lassan addig főzzük, amíg buborékokat kezd gyártani, levesszük a tűzről és diónyi vajjal kikeverjük, a sütire öntjük, rákenjük
vagy lehet készen kapni csokimázat zacskóban, asszem oetker márkájú, azt csak forró vízben megolvasztjuk és lehet is használni
Hú, de ügyes vagy.
Megteszed hogy leírod? Ide is jöhet meg priviben is.
Előre is köszönöm.
40 éve sütök zserbót, mindig egyben sütöttem
kéred a receptjét?
Oh, ez meg nekem újdonság.
Pont a bajlódás miatt soha nem is csináltam zserbót.
Ezek szerint így egyben is olyan?
Még:
Meggyes morzsasüti
Pizzás és pisto-s csigák
Keksz - ezt inkább egy fém dobozba tenném, és jól eldugnám :) mármint a családtagok elől...
Digestive keksz
Narancsos zabkeksz
m
de lüke vagyok, a muffinokat el is felejtettem! Köszi :)
Kelt tésztát szerintem nem fogok fagyasztani, egy tenyérnyi kis darabért, ami egy napra elegendő, nem akarok sütőt begyújtani :)
ó, nekem nincs türelmem a lapokat sütögetni meg kenegetni, annyira oda sem vagyok a zserbóért, úgyhogy nekem nem éri meg a pacsmagot. A rózsaszín köd pedig a kajáknál is érvényes, amit szeretek, annál nem érzem vacakolásnak a sütést :D
Köszi!
Szia!
Bár én nem nagyon szoktam lefagyasztgatni a sütiket, ezeket tudnám ajánlani:
Kakaós csiga - teljes kiőrlésű blundelből
Finn fahéjas csiga
Narancsos répamuffin
Medvehagymás rozspogácsa
(Ezek nem kifejezetten diab-os sütemények, de azért hátha jó lesz neked)
Ui: Még annyi, hogy a kelt tésztákat én nyersen fagyasztanám, úgy 100%, hogy jó lesz
Nekem a pogim mindig egy kicsit keményebb, talán a sütő miatt.
Vagy mert minden adagba teszek egy marék teljeskiörlésű rozslisztet ( nem vagyok bioörült, csak elhasználom ami van, meg szeretem is a rozsos dolgokat.De csak módjával)
Dehogy.
Az egyik legjobban elálló és ropis süti.
Előkapom, és már megyek is kirándulni, utazáshoz, játszótérre.
Mi a gond a pogival?
4-5 tepsivel készítek és fagyasztom
Kirándulsásra vagy egytálétel melé meg előkapom, nem kell azt melegítgetni.
Ropogós marad.
Tele vagyok medvehagymás sajtos pogival, mármit a hűtő.
kiszárad a széle a felolvasztásnál, de azért az is ehető
a zserbó nem bonyolultabb egy kalácsnál
Zsacskókba a következőket fagyasztom le:
Pogácsa
Kakaós csiga
Fahéjas csiga
Kalácsok
Omlóstészták ( ezeket inkább dobozba)
hú, én valami egyszerűbbre gondoltam, mint a zserbó :)
A pogácsa például elszomorító, abban bíztam, hogy jó lehet. A kalács viszont jó ötlet, azt még szeretem is :)
hogy érted az egyben lefagyasztást? Minél nagyobb adag egyben?
Nekem pont az lenne a lényege, hogy minden nap egy darabot kivehessek.