Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Juj, mit eszünk!

Torolt_felhasznalo_741718
Torolt_felhasznalo_741718
Létrehozva: 2012. augusztus 27. 12:42

Sziasztok!

 

Gyerekkorom egyik kellemes emléke a párizsis zsömle. (Szigorúan "párizsi", én soha nem hívtam parizelnek...) Akárki akármit mond, nekem ízlett. Bele a vizes zsömlébe, oszt nyami.

 

Érdekes, hogy felnőttkoromban, amikor már megengedhetem magamnak, hogy "rendes" dolgokat egyek, még mindig szeretem. És még mindig ugyanúgy: csak úgy bele a zsömlébe, és kész. 

 

Ami felélesztette a nosztalgiám, az ez a teszt volt egyébként, amit nemrég olvastam.

Nem egészséges, tulajdonképpen nem is finom. Mégis: akit csak megkérdeztem eddig, szereti.

 

Neked milyen a viszonyod ehhez az élelmiszer-ipari csúcstermékhez?

PS: Ez egy habkönnyű kis hétfői topik. Nem, nem ez a legfontosabb problémám.

  1. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. szeptember 10. 12:57385.
    Rántott húst :)
    előzmény:
    bigacsiga2 (384)
    2012-09-09  21:24
  2. 2012. szeptember 9. 21:24384.
    Miért te mit eszel az ubihoz? Kacsazsíros zsömlét? 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (377)
    2012-09-03  13:19
  3. 2012. szeptember 3. 16:48383.

    Semmmmit de semmmmmmit nem vettem észre.

    Naaagyon független vagyok.

    Kivételesen CSAK azt veszem észre, amit jónak látok.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_368791 (381)
    2012-09-03  16:00
  4. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. szeptember 3. 16:18382.
    Hát ö, nem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_368791 (381)
    2012-09-03  16:00
  5. Torolt_felhasznalo_368791
    Torolt_felhasznalo_368791
    2012. szeptember 3. 16:00381.

    Te mé nem rontod a levegőt a fikázózsba, néni?

     

    Off vót. Észrevette valaki?

    előzmény:
    Leppeni (47)
    2012-08-27  14:08
  6. 2012. szeptember 3. 14:55380.

    meg sose ettem bundaba a szalonnat mert igy is meleg van de egyszer majd kiprobalom

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (365)
    2012-09-03  09:52
  7. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. szeptember 3. 13:37379.
    Boá.
    előzmény:
    rockcica (378)
    2012-09-03  13:25
  8. 2012. szeptember 3. 13:25378.
    Igen!!! Nagyon szeretem a kovászos uborkát sajtos párizsis-vajas kenyérrel, ill. zsemlével! Vannak ilyen hülye dolgaim...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (377)
    2012-09-03  13:19
  9. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. szeptember 3. 13:19377.
    Ubival?
    előzmény:
    rockcica (375)
    2012-09-03  13:05
  10. 2012. szeptember 3. 13:16376.
    A virslivel megjártam egyszer  a Tescos fajtával. Buli volt, sok kellett, ezért Tescosat vettünk. odatettük főni, forrás után szó szerint felrobbant és úgy néztek ki (most gusztustalan leszek) mint egy öreg embernek a löttyedt farka robbant volna szét. Mindenki nevetett, volt aki evett is belőle, de én azóta csak kizárólag a Bécsi roppanóst tudom megenni, mert az nem megy szét. Amúgy az incidens után egy évig nem is tudtam virslire nézni..brrr...
    előzmény:
    Amarynda (51)
    2012-08-27  14:22
  11. 2012. szeptember 3. 13:05375.
    A Lidl-t, és a Profisat nem tesztelték, pedig ezek finomak, és a sajtos párizsikat is imádom, főleg a Ságától a füstölt sajtos pulyka, ill. baromfit.a Tescos tényleg szörnyű, és az én kutyám is csak ímmel- ámmal eszi, pedig egy három-négy évvel ezelőtt még ehető volt.a piacokon lehet még kifogni jó ízűt, nem tudom mi a nevük, de annyira nem rossz.Tehát én is kedvelem, hiába tehetném meg hogy mást egyek,  akkor is egy csomószor a Párom kérdésére hogy "mit akarsz drágám reggelire?" Sajtos párizsi a válasz.Mondjuk ő csodálkozik miért nem valami szalámi, de tényleg nekem ízlik....Most ahogy szóba jött meg is kívántam vajas kenyérrel kovi ubival!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (1)
    2012-08-27  12:42
  12. 2012. szeptember 3. 12:58374.

    Köszönöm.

    Amikor magunkra vagyunk hagyva, (magyarázat nélkül), sokszor gondolunk marhaságokra. Ebben az esetben pl. azt hittem dirrekt bevizezték. Lehet hogy hasonló dolgokon járt az eszem, pl. meleg sör, meg hideg virsli. Most is azt gondolom, hogy régen több volt a száraz zsömle, mint a friss/puha.

    Persze ugye aki "proli-szendvicsen" tengette az életét,.......ami 1 szelet puh(ább) kenyér, 2 szelet száraz között..........

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (371)
    2012-09-03  12:45
  13. Torolt_felhasznalo_234757
    Torolt_felhasznalo_234757
    2012. szeptember 3. 12:55373.
    Nemcsak azért, mert a legolcsóbb, hanem, mert régen nem is nagyon volt más választék. A régi kiflibe, meg sokkal körülményesebb volt belegyömöszölni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (371)
    2012-09-03  12:45
  14. 2012. szeptember 3. 12:50372.

    http://retrogastro.blog.hu/

     

    ha kicsit lejjebb görgettek, vannak ott is csodák:-) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (1)
    2012-08-27  12:42
  15. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. szeptember 3. 12:45371.
    Mert az a legolcsóbb zsömle, ilyen egyszerű :)
    előzmény:
    Csalf a Romeo (369)
    2012-09-03  12:27
  16. 2012. szeptember 3. 12:40370.
    Én is imádom a füstölt szalonnát, és nagyon bűntudatom van a ritka esetekben, amikor elfelejtettem enni.
    előzmény:
    Amarynda (364)
    2012-09-03  09:48
  17. 2012. szeptember 3. 12:27369.
    Azt hiszem már több helyen olvastam hogy vizes zsömlébe tették. Már nagyon kiváncsi vagyok, hogy miért. Te tudod ?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_234757 (368)
    2012-09-03  12:15
  18. Torolt_felhasznalo_234757
    Torolt_felhasznalo_234757
    2012. szeptember 3. 12:15368.
    Anno, kisiskolás koromban imádtam a párizsit, anyu megsütötte hogy jó ropogós barna legyen és vizes zsömlébe tettük. Néha tettem bele mustárt is. Volt, hogy tízóraira a suliba is vittem magammal. De a nagy kedvencem nekem a kacsazsíros kenyér volt hideg, apróra szeletelt sült hússal megszórva. Persze, most már meg nem enném:-(
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (1)
    2012-08-27  12:42
  19. 2012. szeptember 3. 09:58367.
    Próbáld ki Te is! Ebben a 30-33 fokban, talpig nercben kiváló lehet!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (365)
    2012-09-03  09:52
  20. 2012. szeptember 3. 09:55366.
    Nem veszek előre csomagoltat
    előzmény:
    Werbunga (363)
    2012-09-03  08:23
  21. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. szeptember 3. 09:52365.

    Úgy olvastam, hogy imádom a füstölt szalonnát és mindig bundában eszem.

     

    Egy fél pillanatra leállta a fejemben a szoftver, hogy ezt hogy érted, és de érdekes ausztrál szokás ez, aztán rájöttem, hoyg csak nem tudok olvasni. 

    előzmény:
    Amarynda (364)
    2012-09-03  09:48
  22. 2012. szeptember 3. 09:48364.
    nagyon az. Imadom a fustolt szalonnat es mindig buntudatom van ha eszem
    előzmény:
    bigacsiga2 (360)
    2012-09-02  23:05
  23. 2012. szeptember 3. 08:23363.
    Ízlések és pofonok. Engem meg a vízízű csirkemellsonkától ráz ki a hideg. Ja, és ha előre csomagoltan veszed, akkor a védőgáztól még határozottan büdös a lötty is, amiben szinte ázik. Brrrr.... :-(((
    előzmény:
    KN18 (362)
    2012-09-03  07:30
  24. 2012. szeptember 3. 07:30362.

    Az lehet. De én akkor is sonkát (igazi házi)

    ettem és nem főzőkolbászt.

     

    Ma a csirkemellsonka és a pick szalámi a kedvencem, de néha veszek prágai sonkát is.

     

    A lányom viszont szereti a párizsit, még a sajtos változatát is. 

    előzmény:
    bigacsiga2 (361)
    2012-09-02  23:07
  25. 2012. szeptember 2. 23:07361.

    Pedig régen sokszor sokkal jobb volt a 4,80-as, mint a 6,20-as.

    Ugyan is nagy ünnepek után, amit nem tudtak eladni "vörös árut" az ment bele a kolbászba.

     

    pl. húsvétkor a sonka...

     

    előzmény:
    KN18 (359)
    2012-09-02  17:56
  26. 2012. szeptember 2. 23:05360.
    Ez, de eddig én sem így gondoltam rá... Elég helytelen...
    előzmény:
    Amarynda (358)
    2012-09-02  08:38
  27. 2012. szeptember 2. 17:56359.

    Én személy szerint hideglelést kapok tőle.

     

    Gyerekkoromban két dolog volt amit anyukám talán sosem vett, az egyik a párizsi a másik meg a 48-as kolbász (lecsó, főző kolbász)

    Soha nem is hiányzott. 

     

    Vannak viszont kellems emlékeim az egykori túrista szalámiról.

     

    De ami mindenek fölött volt az a pilótakeksz papírdobozban, egy kilós volt ha jól emlékszem. Imádtam. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (1)
    2012-08-27  12:42
  28. 2012. szeptember 2. 08:38358.
    Akkor ez lehet a magyarazat arra hogy miert nem jo szalonnat enni cukorbetegseggel.
    előzmény:
    bigacsiga2 (357)
    2012-09-01  23:44
  29. 2012. szeptember 1. 23:44357.

    egy kicsit kutakodtam szalonna és vércukor ügyben, itt a teljes cikk, 

     

    és ez a lényege. 

     

    A hasnyálmirigy elégtelen működése

    A cukorbetegség, diabetes mellitus korunk népbetegsége lett. Alapvetően kétféle úton alakulhat ki. Az egyik, amikor a hasnyálmirigy inzulintermelése csökken, a másik amikor megfelelő, sőt, idővel megelemelkedett inzulinszint ellenére nem történik meg a glükóz felvétele, mert a sejtek relatív inzulinrezisztenciája alakul ki. A diabetes tünetei igen jellegzetesek. Az aktív inzulin hiányában a szervezet sejtjei nem képesek felvenni a vérből a cukrot. A cukor a vérben marad és magas vércukor szint alakul ki, ugyanakkor a sejtek pedig „éheznek”. Inzulin hiányában a máj nem tud glikogént képezni, ezáltal is növekszik a vércukor szint. A szervezet zsírból is cukrot állít elő. Az egyre magasabb vércukorszint ozmotikus eltéréseket okoz. Ezen alapulnak a tünetek. A vizeletben megjelenik a cukor, ezáltal nagy mennyiségű vizelet ürül, a beteg mindig szomjas lesz, és sokat iszik. Az éhező sejtek és a zsírból való cukor előállítása miatt az ember lefogy. A szénhidrát lebontás károsodik, és savas végtermékek szaporodnak fel a vérben, majd ürülnek a vizelettel. A vér pH-ja savas irányba tolódik, acidózis alakul ki.

     

     

     

     

    előzmény:
    Amarynda (342)
    2012-08-30  14:19
  30. 2012. augusztus 31. 23:13356.
    Épp ma vettem a kiskorúnak, ugyanis azt kért. Mindjárt megyek, lemeózom én is...
    előzmény:
    Gillie (355)
    2012-08-31  23:06
  31. 2012. augusztus 31. 23:06355.
    Engem meg rákapattatok a Pick Nosztalgia marhapárizsira. Ez tényleg jó.
  32. 2012. augusztus 31. 23:00354.

    Nagyon etvagygerjeszto-gusztusos a sult oldalasod!

     

    Leirnad, hogy csinalod (mennyi ideig, milyen hofokon sutod)?

     

    A hus alatt a piros valami szeletelt paradicsom, vagy az un. kaliforniai paprika?

    Koszi.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (324)
    2012-08-29  11:38
  33. 2012. augusztus 31. 22:54353.
    Talán csak nem korlátoztad a hozzáférést az összes véres szájú ökovegaetnobioreformer számára?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (352)
    2012-08-31  22:50
  34. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. augusztus 31. 22:50352.
    Nem, eddig még nem találtak ide. Egyetlen gyenge próbálkozás volt csak :)
    előzmény:
    Hialin (348)
    2012-08-31  21:20
  35. 2012. augusztus 31. 21:33351.

    Szia, és hol lehet ezt a zsemlét kapni Gödöllőn?

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_368791 (333)
    2012-08-29  12:13
  36. Torolt_felhasznalo_567762
    Torolt_felhasznalo_567762
    2012. augusztus 31. 21:31350.
    Ez egy szerencsés topik, ide kizárólag a párizsifanok gyűltek. Aki meg nem fan, az is normálisan véleményezett.
    előzmény:
    Hialin (348)
    2012-08-31  21:20
  37. Torolt_felhasznalo_368791
    Torolt_felhasznalo_368791
    2012. augusztus 31. 21:28349.
    Inkább csak olvass vissza.
    előzmény:
    Hialin (348)
    2012-08-31  21:20
  38. 2012. augusztus 31. 21:20348.

    Nem vagyok hajlandó végigolvasni mindent, de el tudom képzelni mit kaptál ezért. Gondolom a biósoknál kicsapta a biztosítékot a mert azoknál a párizsi gondolata is rettenetet kelt.

    Méreg, aki ezt ad a gyerekének nem komplett, valaki akkor se enné meg ha utánadobnák mert mi van benne, meg ne tudjátok hogyan készül,  stb...

     

    Hát én is szeretem, szoktam is venni. Most vessetek le egy szikláról

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (1)
    2012-08-27  12:42
  39. Torolt_felhasznalo_567762
    Torolt_felhasznalo_567762
    2012. augusztus 30. 22:37347.
    A szalonna?Nem inkább a kenyér?
    előzmény:
    Amarynda (340)
    2012-08-30  14:07
  40. Torolt_felhasznalo_379840
    Torolt_felhasznalo_379840
    2012. augusztus 30. 21:59346.

    Ááááá, Bubi, már annyira hiányoztak, a jó kis topikjaid.

     

    Na, igen a párizsis zsemle. A ropogós papírba csomagolt teavajjal. Ez nagyon fontos elem.

    Gyermekkori ízek, imák, szerelemek ja, bocsi ez nem az.

     

    Valamikor a 70-es, 80-as években ettem olyat, ami igazán ízlett.

    Keresgéltem drágább párizsik és zsemlék között a múltat,

    DE NEM OLYAN AZ ÍZE.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (1)
    2012-08-27  12:42
  41. 2012. augusztus 30. 15:22345.
    Régen egyszer volt egy szomszédunk akik kínaiak voltak. Amikor valamilyen barbecue készült náluk, arra mindíg mézet használtak. A másik szósz amit sokszor használtak a soy sauce, meg fish sauce volt.
    előzmény:
    Amarynda (340)
    2012-08-30  14:07
  42. 2012. augusztus 30. 15:17344.

    Biztosan fugg azert egyenektol is meg attol hogy amugy mennyi a cukrod meg ilyenek.

     

    Ha te szerencses vagy akkor bunozhetsz tobbszor is

    előzmény:
    liat (343)
    2012-08-30  15:00
  43. 2012. augusztus 30. 15:00343.

    hmm. megfontolando.

     

    de en valoban nem tapasztaltam a reggeli meresnel. na, majd ezentul argus szemekkel lesem a merot...

    előzmény:
    Amarynda (342)
    2012-08-30  14:19
  44. 2012. augusztus 30. 14:19342.

    Sajnos nem igy van.  A szalonna gyorsan bomlik le es cukrot csinal a veredben.

     

    Ezert nem szabad a cukrosoknak zsiros dolgokat enni.

     

    En ha nagy ritkan bunozok  akkor mindig felugrik tole masnap reggelre a cukrom. A husos szalonnatol nem annyira de a sima fustolttol igen.

     

    En is csodalkoztam amikor mondta a specialistam de igy van.

    előzmény:
    liat (341)
    2012-08-30  14:15
  45. 2012. augusztus 30. 14:15341.

    a szalonnatol???

    attol csak a koleszterined ugralhat, de nem a cukrod.

     

    en is szoktam neha szalonna-bunozni, de meg nem vettem eszre, hogy megemelkedett volna a mertek.

    előzmény:
    Amarynda (340)
    2012-08-30  14:07
  46. 2012. augusztus 30. 14:07340.

    Isteni lehet

     

    Van aki mezzel kenegeti meg, ugy is nagyon finom lesz.

     

    ps:

     

    tudatom a topic tagokkal hogy addig piszkaltam az eletem parjat amig bement Adelaidebe a nemet henteshez es hozott egy nagy rud parizsit, meg virslit es fustolt szalonnat.

     

    Vacsora megvolt, godolom nem volt nehez kitalalni hogy mi?

     

    Holnap viszont nem merek cukrot mert a szalonna valahogy nem tetszik a cukormeronek

    előzmény:
    Csalf a Romeo (335)
    2012-08-29  14:07
  47. Torolt_felhasznalo_741718
    Torolt_felhasznalo_741718
    2012. augusztus 30. 09:54339.
    Miért? Nagyon finom! Akkora, mint egy óriási zsemle, csak az íze inkább kicsit a kenyérre hajaz. Halászlé mellé tökéletes, miért nem illene a párizsihoz is?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_368791 (338)
    2012-08-29  21:25
  48. Torolt_felhasznalo_368791
    Torolt_felhasznalo_368791
    2012. augusztus 29. 21:25338.
    Ööö.. A hasonszőrű ízlést ezennel ünnepélyesen visszavontam.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741718 (334)
    2012-08-29  12:22
  49. 2012. augusztus 29. 14:32337.

    Nagyon kicsit édesít rajta.

    Vannak akik BBQ-szósszal szeretik.

    előzmény:
    sayadina (336)
    2012-08-29  14:21

Címlap

top