Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szörpök, lekvárok

kisnyusz
Létrehozva: 2005. június 3. 14:47
Itt az ideje, várom a jobbnál jobb szörp és lekvárrecepteket.
El is kezdem a sort:
Akácszörp: Kb. 1 kg akácvirágfürt, 10 l víz, 5 citrom,3 kg cukor egy csomag citromsav, és egy kávéskanál szalicil. A fürtöket 10 percre vízbe tesszük, majd megmossuk kicsit. Aztán beletesszük a 10 l vízbe, a tetejére szórjuk a karikára vágott citromot, cukrot,citromsavat. Két nap múlva leszűrjük, belekeverjük a szalicilt, és üvegekbe töltjük.
  1. 2005. június 3. 15:272.
    ez jól hangzik. Milyen ízű egyébként az akácszörp?
    előzmény:
    kisnyusz (1)
     
  2. 2005. június 3. 15:423.
    Akácvirág-ízű. . .
    előzmény:
    drosophila (2)
     
  3. 2005. június 3. 15:474.
    :-)
    előzmény:
    Milu (3)
     
  4. Torolt_felhasznalo_946299
    Torolt_felhasznalo_946299
    2005. június 3. 16:075.
    Az akácvirágot ággal együtt teszed bele?
    Sok receptet találsz a Befözös topikban!
    előzmény:
    kisnyusz (1)
     
  5. 2005. június 3. 18:036.
    Hát igen azzal a fürttel együtt:-) Van befőzős topik. . nem is tudtam. Rögtön megyek:-)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_946299 (5)
     
  6. 2005. június 3. 21:487.
    Bogyós bodza szörpöt, lekvárt kérek szépen. . . :-))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2005. június 6. 11:568.

    Itteni topicokból szemezgett gyüjteményenből pár recept , hálás köszönet az eredeti beírónak.

    Bodzaszörp (termésből)
    Az érett bodzatermést megmossuk, lebogyózzuk, s lefedve néhány napig állni hagyjuk. Ezt követően leöntjük a levét, alaposan kinyomkodjuk, s az eredeti bodzamennyiség súlyával azonos súlyú cukorral sűrűre főzzük. Előmelegített, száraz üvegekbe töltjük, s szárazon kidunsztoljuk.

    Bodzaöntet
    A feketére érett bodzafejeket alaposan megmossuk, majd leszemezzük a tányérjáról. Ezt követően paradicsompasszírozón áttörjük, kevés vízzel felöntjük, majd tejföl sűrűségűre főzzük. Ehhez a forró péphez hideg mézet keverünk. Miután üvegekbe töltöttük és jól lezártuk, száraz, hűvös helyen tároljuk. Pudinghoz, tejbegrízhez és palacsintához használhatjuk.

    Bodzalekvár
    Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2, 5 dkg) porított zselatin.
    A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük a paradicsompasszírozón áthajtott bodzaterméssel, valamint a cukorral. A keveréket állni hagyjuk egy napig, majd péppé főzzük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, a zselatint oldjuk fel kevés vízben, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át. (Mivel az alma átveszi a bodza ízét, kellemes állagú bodzalekvárt nyerünk a segítségével. )
    Bajor bodzabefőtt
    Hozzávalók: 1 kg lebogyózott bodzatermés, 8 db körte, 1, 5 kg kimagvazott szilva, 1 citrom leve és 0, 5 kg cukor.
    A körtéket meghámozva és a magházától megfosztva feldaraboljuk és fél citrom levével ízesített vízben félpuhára főzzük. Rövid ideig vele főzzük a szilvát is. Majd az egészet leszűrjük és összekeverjük a nyers bodzaterméssel. A főző lébe belecsavarjuk a citrom másik felét, belekeverjük a cukrot és felfőzzük. A forró szirupot az üvegekbe töltött gyümölcsre töltjük, s 80 Celsius-fokon fél óráig gőzöljük. Sültekhez, főtt húsokhoz tálaljuk, de önálló csemege is lehet.

    előzmény:
    *Loreley* (7)
     
  8. 2006. június 5. 13:569.

    Az egresszörpöt tudja valaki hogy kell készíteni?

     

    előzmény:
    kisnyusz (1)
    2005-06-03  14:47

Címlap

top