Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Első farmernadrágom

Kérlek benneteket, írjátok le az első farmernadrágotokkal kapcsolatos emlékeiteket. Természetesen az idősebbeket kérdezem, akik még a szocializmusban voltunk fiatalok.
Én jól emlékszem az első farmerbadrágomra nagyon vágytam: WRANGLER márka volt, 1976-ban egy öltöny új munkaruházatot + 4-5 pantalló árát adtam érte egy balatoonfüredi szállodaportásnak. Pedig mikor megláttam a nadrágot éppen viselte az akkori gazdája. Úgy kellett rábeszélnem az üzletre, nagy becsben volt akkoriban az ilyen eredeti farmer cucc.
Akkor irj Ferniek orulni fog neki!!!!!
"Ferenc Hammer"
Kedves valaszadok,
>
>Nagyon koszonom az eddigi torteneteket. (Egyelore roviden csak annyit
>szeretnek
>mondani, h az emlekezet csodalatos dolog.) Mint azt irtam elozo levelemben,
>most
>megkerdeznek egy dolgot a farmernadraggal, es ez pedig az, hogy a farmerhez
>milyen
>jellegu normak kotodtek. Ezek lehetnek esztetikai normak, tarsadami normak,
>csaladi
>vagy iskolai normak stb. (Tobben mar kitertek effele dolgokra uzenetukben.)
>
>Olyan kerdesek jutnak az en eszembe ilyenkor, hogy peldaul hogy nezett ki a
>farmererk
>markainak, illetve modelljeinek hierarchiaja. Vagy hogy milyen
>esztetikai/erzeki
>kepzeteket mozgositott a farmer. Emlekek a tapintas, a szagok vilagabol.
>Milyen
>kepzetek menten lett maskepp ferfi vagy maskepp no, aki farmert vett fel?
>
>A hatalmi kerdesek teruleten nekem olyan kerdesek jutnak eszembe, hogy
>milyen
>esztetikai ervei voltak a farmer iskolai, csaladi stb regulacios
>kiserleteinek. Milyen mas
>jellegu, pl moralis normak/ervek merultek fel. E kerdeskoron belul egy
>sajatos
>kulturfoldrajzi vazlatot is szeretnek elkesziteni, nevezetesen annak a
>folyamatnak a
>kozbulso stacioit, melyenek soran (nagyjabol a hetvenes evek soran) a
>farmer elfoglalta
>a nyilvanos szferat. Olyan emlekeket keresek, h pl mikor lehetett milyen
>farmerben
>iskolaba menni eloszor, iskolai unnepelyre, szinhazba, eskuvore stb stb.
>
>Az eddigi valaszokbol nyilvanvalo, hogy ezernyi mas format is olthettek a
>farmerral
>kapcsolatos normak. Ezeket is szeretnem osszegyujteni.
>
>Udv.,
From January to June:
International Research Fellow
Cultures of Consumption
Birkbeck College
Malet Street, Bloomsbury
London WCIE 7HX, UK
Phone: +44 (0)207 079 0604 (Fax: -0602)
In urgency, SMS: +36-70-331-4661
Assistant Professor
Communications Program, Eötvös Loránd University, Budapest
Phone/Fax: +36-1-411-6558
Mobile: +36-70-331-4661
Mail: Múzeum krt. 6-8., 1088 Budapest, Hungary
E-mail: hammer@policy
valaszado jo akar lenni a kerdezohoz es azt mondja neki, amit (szerinte) a kerdezo
hallani akar.
Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek fontos hipoteziseim es nem vagyokozom
mertektelenul bizonyos jellegu informaciok utan. De ezt nem mondhatom meg.
Egy
meghatarozott kerdeskor kulonosen fontos szamomra. Ezert ha valaszoltok/
valaszolnak, egy levelet meg irnek, amiben megkerdeznem ezt a bizonyos lenyeges
aprosagot.
Kemény szociologiai informaciokra (lakhely, foglalkoza,s effele) nincs feltetlenul
szuksegem (hacsak nem fontosnak tartotok/tartanak effelet megosztani velem),
egyedul
a szuletesi evedet/evet szeretnem tudni.
A terjedelem tetszoleges. Termeszetesen, mint azt irtam fent, a jelentes feltarasara
fontosak a reszletek, a suru leiras (ahogy az antropologusok mondjak).
Ha az elso farmer egy melleny vagy egy ing, termeszetesen az is nagyon jo. Es ha az
elso farmer nem farmer lett, hanem valami mas (vagy egyaltalan nem lett, mint peldaul
az enyem, kalandos korulmenyek kozott), az is fontos lehet.
Nagyon koszonom a segitseget. Marciusban egy fontos eloadast tartok Cambridge-ben
errol es ezert viszonylag hamar kellenene a tortenet. (Emellett pedig tapasztalat, hogy
minel elobb dont ugy a valaszado, hogy nekiduralja magar, annal valoszinubb, hogy
meg is szuletik a munka.)
Udvozlettel,
Hammer Ferenc
Mindenekelott elnezest kerek, hogy igy en masse irok es nem egyenkent.
Kutatasomban azt szeretnem feltarni, hogy mit jelentett a farmer az embereknek a
szocializmusban. Azt, hogy mit jelentett, konnyu igy mondani, am ugymond kutatni
nehezebb, kulonosen, hogy a kerdeses dolog regen tortent. Ennek megfeleloen, hogy
mit jelentett, azt azzal az egyszeru antropologiai modszerrel igyekszem feltarni,
hogy
az elso farmerhez valo hozzajutas, illetve a farmer hasznalata milyen konkret
korulmenyek kozott tortent: Hogy volt, amig nem volt, hogy merult fel, hogy lehetne
egy, hogy tortent a megszerezes, hol-hogyan viselted/viselte, es mi lett vele a vegen.
A farmer jelentese igy nem mint affele multbeli abrandkep all elo a tortenetekbol,
hanem annak a (gyakran banalis) reszleteibol, hogy es itt nem folytatom, mivel
annak
ellenere, hogy a tema igen leha, egy fontos modszertani szabalyt be kell tartanom.
Megpedig azt, hogy az a bizonyos tortenet ugy alljon alo, ahogy azt magatoktol/
maguktol elmeselitek/elmeselik. Ez azert van, mert ebben az esetben fokozottan kell
lenne (online es igény szerint anonim) adatkozlokre. A tema: Az elso farmernadragom
hiteles tortenete. Aki tud segiteni, kerem irjon es akkor elmondom a reszleteket. Aki
ugy gondolja, hogy baratja, rokona, uzletfele stb. tud segiteni, kerem tovabbitsa neki
ezt az uzenetet.
Udvozlettel, Hammer Ferenc (hammer@policy.hu)
Topik, 2036: Az első pléjszésönöm...
....és mekkora ász voltam, mikor kisirtam az ősökből egy kamerás mobilt! Istenem, azok voltak a szép idők...
LEVIS 501 volt a király!
Hogyan koptattátok a farmereket?
LEE farmeretek is volt?
Jaj, tényleg! Meg a szimatszatyor és társai...
Nekünk még van mire emlékezni, mert akkoriban nagy dolog volt egy farmert is megvenni-megkapni. De mi marad a mai fiataloknak? Hogy emlékeznének ők az első farmerjukra?
Az első adidas cipőmet a 8-os ballagásra kapott pénzből vettem. Ma is megvan, olyan szép emlékeket idéz...pedig 14 éves!(Jézusom, de öreg vagyok!!!)
Szia!
'75-ben még pajzán álom sem voltam, nektek meg már megvolt az első farmeretek..nem tudom, így jó lesz -e az én farmeros sztorim is?
Nekem az első farmerom 8 évesen költözött hozzám, 1986-ban. Trapper volt az is, emlékszem, olyan betonkemény volt, ha leállítottam a földre, úgymaradt...de szerettem.
Emlékszem én is arra, hogy a testvéremék is Cassuccit hordtak, de az első farmerjuk RITT volt, igazi répaszabású, cipzáros zsebekkel, sárgás cérnával varrva. Állati cirkuszok mentek itthon egy-egy darabért...
Aztán az első "márkás" farmerem egy Levi's volt, borzasztó ronda szabással, 0 koptatással, kb.'93-ban, 15 évesen, a helyi -egyetlen-áruház konfekcióosztályán vettem 2960 ft-éert.
Sok sikert a dolgozathoz!
Tisza cipom volt nekem is
Es mivel nem tudtam,hogy az Adidason 3 csik van ezen ketto volt,de en mindenkinek azt mondtam Adidas cipom van.Persze jol kirohogtek en meg egtem....
Az elso "igazi"farmerom 1200 volt es az ecserin vettem.RITT volt a markaja.Nagyon boldog voltam vele.
Persze a Csucci volt a menobb,de sajna nem volt a meretemben,de annyira vagytam mar egy farmerra,hogy jo volt a Ritt is.
Sziasztok!
Az én első farmerem 1980-81. körül kaptam, Trapper volt, már az egész osztály ilyet hordott, mire nekem is vettek egyet, ha jól emlékszem 980 ,-Ft-ba került. Kicsit később már lehetett kapni Wranglert, Lee-t is. Aztán bejött a Casucci meg a Ritt, de itt vidéken csak az itt tanuló araboktól lehetett szerezni, jó drágán.
Persze a Trapper farmerhez minimum alföldi papucs járt (klasszul tudtunk benne csoszogni), és kockás ing (ha jól emlékszem "Nomád" volt a márkája). És már mehettünk is Edda, Hobo, stb. koncertekre! De jó volt!
Sziasztok!
Bibibi! Nekem volt alföldi papucsom. Az astorianál vette Anyukám. Ellenkeztem, de akkor mást nem igazán lehetett kapni. Kb. 1980-ban volt. Igy vissza gondolva nagyon jol nézett ki. Szép natur szine volt. Akkor bezzeg nem tudtam értékelni... Az elsö farmerom az bizony trapper volt.
De jo, igy vissza emlékezni!
Igy ahogy vegig olvastam a topicot, szerintem a mai mobiltelefonos, kutyafules vilagban a gyerekek ezt meg sem ertenek, megsem tudom, hogy boldogabbak/e. Mi szabadabbak voltunk.
nekem
és tisza cipő? első "edzőcipőm" márkája
Nekem a legelső US TOP volt.....nem emlékszem pontosan, de valahogy így írták....sok évig megvolt.....
Nagyon szerettem
és persze iszonyúan be lett szűkítve, nem is tudom mai fejjel, hogy tudtam benne ülni, járni
Sziasztok!
Én 28 éves vagyok, tehát az első farmernacim nem hagyott bennem mély nyomokat, viszont az első farmeringem annál inkább
))
A nagypapám hozott egyszer az apámnak egy fehér hosszúgalléros kagylópatentos LEWI'S inget.
Egészen pontosan 1972 nyarán.
Az apámra persze kicsi lett, és megtartotta, hogy majd az ő gyerekinek biztosan jó lesz....na megkaptam tőle ezt az inget 1994-ben....hát valami csodaszép, tök új volt, mert ugye nem hordta soha, hófehér volt, és TÖKÉLETES
))
Hordtam jó pár évig, ami mitsem látszik rajta, és most őrzöm a kincseim között...biztosan sokat ér már...nekem különösképpen
Remélem, nem voltam nagyon off....csak olyan jó volt elmesélni
Üdv Diva
Énnekem nem volt ilyen WRANGLER márkájú, de voltak más formájúak. Volt nekem is ritt, meg casucci is .. akkor az volt a menő. Volt lewisem is .. .
De a szoci proaganda azért jól működött, anyukám mai napig farmer ellenes, szerinte abban a bádog csőben nem lehet rendesen mozogni!!!
A gyerekre, ha véletlen farmert adok, ő inkább lehántja róla, és átöltözteti, mondván nem tud benne mozogni a gyerek. Mindegy, hogy puha vagy kemény: FARMER ..
Most milyen farmer van rajtam? Egy kínai ... tök kényelmes, trapéz aljú. Itthon hordani tökéletes.
Trapper farmer:-))
A kád szélén kefével súroltuk, hogy kopottnak nézzen ki, mert a vadiropogósúj az olyan tré volt:-)))))
Aztán az ecseriről egy kisebb "vagyonért" Casucci:-))
Jo nagy konyorgest rendeztem erte, ugy szedtuk le egy ismerosrol
Nem eleg, hogy hasznalt volt, de meg egy szep nagy sav bele is volt toldva a hatsoreszebe, mert az eredeti tulajnak kicsi volt. Igy is 1700/at fizettunk erte, ami azt hiszem nagyon sok volt meg akkor.
Aztan ahogy kezdtem nagylanyosodni, pillanatok alatt valtozott a forma, nyult a derek, hat be kellett belole venni mindenhol, eltunt szepen a toldas is.
nekem is volt wranglerem, sőt jó magyar trapperem is