Életmód

Rólad van szó – dönts szabadon!

Mi is kellene a tökéletes élethez? Milyen változásokat kellene véghezvinned ahhoz, hogy igazán boldog és kiteljesült legyél? Talán pontosan tudod a választ ezekre a kérdésekre.





“Köszönöm, hogy megint eszembe juttattad hogy mennyi minden rossz az életemben!” – mondod.  “És most mi van?” Ez persze egyfajta lehetséges hozzáállás.  Milyen érzésed támad tőle?  Milyen hatással van rád?  Elszomorít.


Ami így van, azt ilyenre csináltad!

Csak amikor tudatosan hozzuk a döntéseinket, tudjuk az életünket a kezünkbe venni. A tudatos élethez szükségünk van annak a felismerésére, hogy nem a körülményeink áldozatai vagyunk, hanem a döntéseinkkel alakítjuk az életünket.  Mindig több lehetséges döntésből választunk egyet.  Hányszor hallottál valakitől (talán önmagadtól) egy olyan kijelentést mint: “Ez egyszerűen így van, és bármennyire utálom, el kell fogadnom”.  Hogy ez egy rossz kapcsolatra, időhiányra, hogy tornázz/kikapcsolódj/egészségesen egyél/barátokat szerezz, vagy másra vonatkozik, az szinte mindegy. Elfogadjuk ezeket a kijelentéseket, mint a megváltoztathatatlan IGAZSÁGot, mint a valóság felismerését. Pedig az igazság csak annyi, hogy ezek mind a döntéseink következményei, és hogy az életünk minden percében lehetőségünk van arra, hogy válasszunk. Semmi nem “egyszerűen így van”.  Ami “így van”, azt ilyenre csináltuk, vagy ilyennek fogadjuk el. 



Nézd kívülről önmagad!

Amikor ebben a megváltoztathatatlan “így van” gödörben találod magad, lépj egyet hátra, és próbáld meg külső szemmel nézni az életednek ezt a részét.  Figyelj fel arra, hogy milyen döntéseket hozol, vagy hoztál ahhoz, hogy “így” legyen! Amikor vállaljuk a felelősséget azért, amit befolyásolni és irányítani tudunk az életünkben, hirtelen sok lehetőség nyílik meg előttünk. Most már rá tudunk jönni, hogy más döntéseket is hozhatunk, és ezek új irányokban változtathatják meg az életünket.  Ennek a lényege a felismerés, nem a változtatás: mindig eldöntheted, hogy a többi lehetséges döntésből választasz, vagy inkább maradsz, ahol vagy.  De ez is tudatos döntés legyen, és már ettől érezni fogod, hogy a kezedbe vetted az életed.  Ez egy erőt adó, nagyszerű érzés. 



Nézz előre!





Sokszor hallottam, hogy “persze, de azért ez mégsem így van, mert például…”, és ezek mindig a múltról szólnak.  Valóban, nem választottuk hogy kirúgjanak a munkahelyünkről, hogy ne vegyenek fel, ahova jelentkeztünk, a gyermekkori bántalmakat, és a szerencsétlenségeket sem, amik történhetnek.  De mi választjuk azt, hogy ezeket hogyan éljük meg, hogyan reagálunk rájuk, hogyan lépünk tovább.  A visszatekintés, a magyarázatok keresése, a “miért mindig én” kérdések feltétele mindig lehetséges válaszok.  A múlttól történő elszakadás és a jövőbe tekintés egy másik, nagyon erős és öntudatos választás.  Egyszerűnek hangzik, nem?


Közelíts más oldalról!

A te életedben hol szeretnéd úgy érezni, hogy választhatsz? Vedd észre, hogy mit fogadsz el, mint megváltoztathatatlan “igazság”, és mi más igaz még ebben a helyzetben? Hogyan szeretnél tovább lépni, mi lenne számodra a legjobb megoldás?  Melyik “igazság” ehhez a legjobb kiindulópont?  Talán más oldalról is meg lehet közelíteni a helyzeted?  A lehetőségek felismerése már egy nagy előrelépés.  Mit kell tenned, hogy kipróbáld őket?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top