Fotó

„A három olimpiai arany titka a tehetségen kívül az alázat és a szerénység volt” – Benedek Tibor sportkarrierje képeken

Az egyedülálló sportember, Benedek Tibor legemlékezetesebb képeiből és nyilatkozataiból válogattunk.

Hossza tartó betegség után 47 évesen elhunyt a magyar sport egyik legendája, Benedek Tibor. A háromszoros olimpiai bajnok hatalmas sikerei ellenére mindig szerényen nyilatkozott, nem kerülgette a forró kását, őszinte volt de tárgyilagos. Interjúiból és a róla készült legemlékezetesebb képekből válogattunk.

Benedek Tibor fiatalon

Benedek Tibor 1992-ben,  a 25. barcelonai olimpiára készülő vízilabda válogatottban, amikor elnyerte az év vizilabdázója címet. „Én mindig azt mondtam magamra, hogy nem vagyok tehetséges. De pár évvel ezelőtt arra jöttem rá, hogy szorgalmasnak lenni is tehetség. És lehet, hogy nem kevesebb, mint akinek jó keze van.” (Simon Andrea: Részidők c. könyvéből) (Fotó: smagpictures.com)

Benedek Tibor a szuperkupa serleggel, 1994-ben

Benedek Tibor 1994. május 1.-én, mikor hazaérkezett Olaszországból az UTE vízilabda csapata, miután április 30-án a Szuper Kupa döntőjében legyőzte a Pescarat. A képen: Benedek Tibor a repülőtéren a Szuper Kupával. „Szerencsésnek tartom magam, mert olyan dolgokat csináltam egész életemben, amiket szeretek, és ez szerencse. Bár azt gondolom, hogy nincsenek véletlenek, tehát az ember valamiért kerül oda, ahova kerül. De, hogy ezt végig tudtam járni, azt már a saját munkámnak köszönhettem.” (Szerencse Híradónak adott interjúból) (MTI Fotó: Németh Ferenc)

Benedek Tibor a 2000-es sydney-i olimpián

Az olasz Carlo Silipóval harcol a labdáért Benedek Tibor, sydneyi olimpiai játékok vízilabdatornájának negyeddöntõjében. 2000-ben olimpiai aranyérmes lett a férfi vízilabda válogatott, 1976 óta először. „A többieknek is megmondtam, nem az a lényeg, ki egyszeres, ki kétszeres, ki háromszoros, az megosztana. Az a lényeg, hogy ez a csapat olimpiát nyerjen. És ez igaz volt az utolsó pillanatig: aztán már az éremosztás pillanatában volt néhány olyan, aki ott legendává vált, hiszen nem csak háromszoros bajnoknak mondhatta magát, hanem három egymást követő olimpián győzött, ami ebben a sportágban is egyedülálló, de talán sok másikban is. Ettől függetlenül továbbra is állítom: nekem az első volt a legfontosabb, ezerszer, tízezerszer fontosabb, mint bármi más.” (vlv.hu-nak adott interjúból) (MTI Fotó: Földi Imre)

Benedek Tibor a 2000-es sydney-i olimpián

A magyar csapat ünnepel a 2000-es sydney-i olimpia döntője után. (Fotó: Billy Stickland /Allsport)

Benedek Tibor a 2000-es sydney-i olimpián

Az olimpiai aranyérmes magyar vízilabda-válogatott Sydneyben (Fotó: Billy Stickland /Allsport)

Benedek Tibor a 2004-es athéni olimpián

Benedek Tibor a 2004-es athéni olimpia elődöntőjében, az orosz válogatott ellen szerzett gólját ünnepli. Ebben az évben is a magyar férfi vízilabda válogatott állhatott a dobogó tetejére. „„Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra…Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem”  (Sportalkímia c. könyvből) (Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)

A magyar vízilabda-válogatott győzelmét ünnepli a pekingi olimpián

Az aranyérmes magyar vízilabda csapat a 2008-as pekingi olimpián. A döntőben az Egyesült Államokat ütötte ki (Fotó: Lars Baron/Bongarts/Getty Images)

Benedek Tibor az olasz Reccoban

Benedek az olasz Recco csapatában, a Savona elleni döntőben. 2010-ben Tibor megnyerte az olasz kupát, az Euroligát és az olasz bajnokságot is csapatával. „A fiatal sportolókat is arra biztatom, hogy lássanak világot, tanuljanak másutt is – és aztán hozzák haza az új tudásukat.” (A Szabad Földnek adott interjúból) (Fotó: Massimo Cebrelli/Getty Images)

Benedek Tibor a vízilabda csapat kapitánya, a 2013-as VB győzelem után

A 2013-as világbajnokságon, Barcelonában, Montenegro csapatát győzte le a döntőben Benedek Tibor vezette magyar vízilabda-válogatott.  „Szerettem Mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként és büszke vagyok a csapatra, amelyikkel másfél szezont együtt dolgoztam.” (Fotó: Clive Rose/Getty Images)

Benedek Tibor szövetségi kapitány

Benedek Tibor szövetségi kapitány a 2014-es budapesti vízilabda Európa-bajnokság Magyarország – Németország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. A magyar válogatott ezüstérmes lett a tornán. „Nem törvényszerű, hogy jó játékosból jó edző lesz. Azért akartam szövetségi kapitány lenni, mert úgy érzem, most értek a legjobban a vízilabdához. Még nem túl távoliak a játékosként szerzett tapasztalataim, de elég érett vagyok ahhoz, hogy vezetőként hasznosíthassam azokat.” (A Szabad Földnek adott interjújából)  (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Benedek Tibor szövetségi kapitány a belgrádi EB-n

Benedek Tibor szövetségi kapitány és Vámos Márton örül a győzelemnek a 2016-os belgrádi vízilabda Európa-bajnokság bronzérméért játszott Magyarország – Görögország mérkőzés végén. A magyar válogatott 13-10-re nyert. „A három olimpiai arany titka a tehetségen kívül az alázat és a szerénység volt.” (Az Origónak adott interjújából) (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Benedek Tibor és felesége Epres Panni

Benedek Tibor és felesége Epres Panni a 2016-os férfi vízilabda országos bajnokság döntõjének elsõ mérkõzéseként vívott Szolnoki Dózsa-Közgép – ZF-Eger találkozón (MTI Fotó: Bugány János)

Benedek Tibor a Millennium Masters játékosa

Benedek Tibor a Millennium Masters játékosa a vízilabda All Star-gálán a Duna Arénában ,2018. július 31-én. „Az, hogy (gyerekkoromban) az orvos azt mondta, hogy menjek el úszni a gerincferdülés miatt, és utána jó csapatba kerültem, jó edzőhöz, jó körülmények közé, jó társakkal, ez nyilván mondható szerencsének” (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Benedek Tiborra emlékezünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.