Gasztro

Házi croissant





Hozzávalók:

Az alaptésztához:
• 4 deci langyos tej
• 1,5 zacskó szárított élesztő
• fél kiló finomliszt
• 1,5 kávéskanál só
• 7 deka cukor

A vajas részhez:
• 30 deka hideg vaj
• 5 deka finomliszt

A nyújtáshoz:
• finomliszt

A kenéshez:
• 1 tojás


Elkészítése:

1. Először az alaptésztát készítjük el. Az élesztőt beleszórjuk a langyos tejbe, és megvárjuk, amíg felhabosodik. Ezután egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, és fakanállal összekeverjük az egészet.

2. A tálat letakarjuk folpackkal, és az alaptésztát minimum 8 órára betesszük a hűtőbe, de jobb, ha egy teljes éjszakát marad.

3. Miután megkelt az alaptészta, elkezdjük megcsinálni hozzá a vajas részt. Az 5 deka lisztet egy kupacban kitesszük a gyúródeszka közepére, majd a hideg vajat felvágjuk 1 centi vékonyságú szeletekre, és téglalap alakzatban kirakosgatjuk a lisztkupac tetejére. Nem baj, ha a szeletek kicsit fedik egymást.

4. A vajszeleteket nyújtófával addig ütögetjük finoman, amíg bele nem dolgoztuk a teljes mennyiséget a lisztbe. Ha ez megvan, akkor a vajas lisztet végül téglalap alakúra formázzuk, és betesszük a fagyasztóba. Ennek az a célja, hogy minél gyorsabban lehűljön, és keményre dermedjen. De vigyázat, nehogy megfagyjon!

5. Ha a vajas rész már hideg és kemény, az alaptésztát lisztezett vágódeszkán meglisztezett nyújtófával kinyújtjuk 25×50 centis lappá. Úgy alakítjuk, hogy a rövidebb oldala nézzen felénk. Ezt követően kinyújtjuk a vajas részt is, de ezt csak egy kisebb téglalappá, úgy kb. 20×30 centi méretűre.

6. A kinyújtott vajas részt rátesszük a kinyújtott alaptészta alsó kétharmadára. Fontos, hogy ilyenkor a vajas rész rövidebb oldala párhuzamos legyen az alaptészta rövidebb oldalával. És az is lényeges, hogy az alaptészta jobb- és baloldalán, valamint az alján üresen maradjon 2-2 centi perem. Ide ne kerüljön vajas rész! (Kicsit úgy néz ki az egész, mintha a vajas rész egy kép lenne, az alaptészta pedig egy képkeret, de a keretező ügyetlen volt, és a kép lecsúszott a keret aljára.)

7. Következik az első hajtogatás. Az alaptészta szabadon maradt felső harmadát ráhajtjuk a vajas részre, de csak annyira, hogy félig fedje. Utána erre ráhajtjuk az alaptészta alsó, vajas résszel fedett harmadát. Az így kapott keskeny téglalapot elfordítjuk úgy, hogy a rövidebb oldala nézzen felénk.

8. Az első hajtogatás után enyhén belisztezzük a deszkát, és a meglisztezett nyújtófával ütögető mozdulatokkal kinyújtjuk az egészet 25×50 centis téglalappá. Azért kell ütögetni, mert az alaptészta lágy, a vajas rész viszont kemény, és az első találkozásnál nem vegyülnek szívesen.

9. Jön a második hajtogatás. Megragadjuk a tészta alsó negyedét, és visszahajtjuk a kinyújtott tésztalap feléig. Utána megfogjuk a tészta felső negyedét, és ezt is visszahajtjuk a tésztalap feléig. Ekkor találkozik a tészta két vége. Most az összehajtott tészta egyik oldalát megemeljük, és mintha a közepe egy könyv gerince lenne, becsukjuk a könyvet. Így a tészta alsó és felső felét egymásra hajtottuk. Az összehajtogatott tésztát ezután újra elfordítjuk úgy, hogy a rövidebb oldala nézzen felénk.

10. A második hajtogatás után megint meglisztezzük a deszkát és a nyújtófát, aztán kinyújtjuk a tésztát 25×50 centis téglalappá. Ha ez megtörtént, akkor harmadszor is összehajtogatjuk a tésztát. Ez a hajtogatás pontosan ugyanúgy történik, mint a második hajtogatás.

11. A harmadik hajtogatás után már nem nyújtjuk ki többször a tésztát, hanem folpackba csomagoljuk, és minimum 4 órára betesszük a hűtőbe, hogy pihenjen. Maradhat itt akár egy teljes éjszakát is.

12. Ezután előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kevés liszttel meghintünk 2 nagy tepsit. A kiflik kenéséhez villával enyhén felverjük a tojást, és félretesszük.

13. A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán meglisztezett nyújtófával ½ centi vékony téglalappá nyújtjuk, és felvágjuk 20 darab kifejezetten hosszúkás formájú háromszöggé.

14. A háromszögeket szélesebb oldaluknál indítva feltekerjük, majd picit meghajlítjuk őket, hogy csinos kifliket kapjunk. A kifliket aztán egymástól viszonylag nagy távolságban letesszük a tepsikre, és vékonyan megkenjük mindet a felvert tojással.

15. Megvárjuk, hogy a kiflik a duplájukra nőjenek. Ez 20-40 perc alatt megtörténik, attól függően, mennyire van meleg a konyhában. Amikor már szép ducik, sorra betesszük a tepsiket a sütőbe, és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.

20 croissant lesz belőle.






Kóstold meg ajánlatunkat!


• Ha előre készülsz… Mustáros-szőlős csirkecombok »
• Ha kettesben ünnepelsz… Mandarinos csirkemell »
• Ha sokan jönnek… Fűszeres malac »
• Ha már túl sokat ettél… Édeskömény-saláta vöröskáposztával és füstölt lazaccal »
• Ha különlegesre vágysz… Kacsamell vörösboros áfonyamártással »
• Ha valami olaszosra vágysz… Mozzarellás tészta citrommal, fokhagymával és sonkával »
• Ha a baba is ünnepel… Baba – menü: Sütőtökös pulyka túróval
Mama-menü: Vajas pulykacsíkok chilis sütőtökpürével »

• Ha hagyományos ízeket szeretnél… Gesztenyés pulyka »
• Ha unod már a rántott halat… Daniel sült lazaca »

Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top