nlc.hu
Gasztro
A praktikus padlizsán nyomában

A praktikus padlizsán nyomában

Eredeti hazájának Indiát mondják, innen terjedt el Ázsiában, késõbb Egyiptomban. A 15-16. században arab illetve török közvetítéssel jutott el Európába és napjainkban is a mediterrán konyha egyik nélkülözhetetlen eleme, kiváló diétás alapanyag.

Számos más néven is fellelhető, úgy mint a tojásgyümölcs, kékparadicsom, törökkobak, vagy törökparadicsom.

A padlizsán ismérvei

Sötét ibolyás, már-már fekete színű, ovális, hosszúkás tojás alakú, egész évben






Padlizsános ötletek

Rakott padlizsán hús nélkül
Bundás padlizsán
Rakott makaróni cukkínivel és padlizsánnal

beszerezhető gyümölcs, de szezonja és a legkedvezőbb piaci árfekvése május és október között van. Alapos tisztítás után a héja, és a húsában található magok is megehetők.

Mire figyeljünk vásárlásakor?

Mindenképpen sima, feszes héjú, zsengébb padlizsánt válasszunk (ezt úgy ellenőrizhetjük, ha ujjunkkal kissé megnyomkodjuk, akkor megfelelő, ha héja rugalmas, kemény), mert amelyik puha, túlérett, annak belseje szivacsos és fonnyadt lehet.
Érdemes a vásárlás után, legkésőbb 5-7 napon belül elfogyasztani. Ennyi idő alatt még megőrzi értékes tápanyagait.





Jótékony hatásai

A padlizsán gazdag ballasztanyagokban és folsavban, továbbá jelentős a kálcium, kálium, magnézium, vas, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma. Olyan ízanyag is fellelhető benne, amely izgatólag hat a szervezetre, vagy görcsoldóhatású az emésztőszervekre.
Fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek, valamint a reumában, a máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Mivel energiaértéke meglehetősen alacsony (24-25 kcal/ 100g) fogyasztása hasznos lehet fogyókúrák idején is. Nem ajánlott viszont gyomorsavtúltengésben vagy gyomorfekélyben szenvedőknek.

A padlizsán praktikái

• Kesernyés íze megszűntethető, ha hosszabb-rövidebb ideig besózzuk, majd miután levet eresztett leöblítjük
• Leggyakoribb fogyasztása: grillezve, rántva, töltve, vagy rakottasan.
• A balkáni népek leginkább hús helyett fogyasztják, erősen fűszerezve.
• Legkedveltebb kísérő fűszerei: fokhagyma, fahéj, paprika, rozmaring, só, bors






Padlizsános-spenótos pite

Hozzávalók:

• 20 dkg rizs,
• mélyhűtött vajas-leveles tészta
• 1 nagyobb padlizsán
• 1 fej vöröshagyma
• 30 dkg parajlevél (friss)
• 10 dkg feta sajt
• 4 tojás
• 1 dl joghurt
• 0,5 dl tej
• só, bors

Előkészületek: A felengedett tésztát, belisztezett deszkán nyújsd ki kb. fél centi vastagra, majd bélelj ki vele egy 25 centi átmérőjű gyümölcstorta-formát. Az alját villával szurkáld meg és 8-10 perc alatt süsd halványsárgára. A rizst dupla annyi vízzel párold készre.
A padlizsánt alaposan tisztítsd meg és vágd fel vékony karikákra, majd egy serpenyőbe pirítsd meg mindkét oldalát, majd tedd át papírtörlőkendőre. A padlizsán sütéséből visszamaradt olajon fonnyaszd meg a megtisztított, finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát. Add hozzá a csíkokra vágott parajleveleket, majd párold rövid ideig. Tűzről levéve keverd össze a tojásokkal, az összemorzsolt fetasajttal, a joghurttal, kevés tejjel. Ízesítsd sóval, borssal, esetleg kevés szerecsendióval.
A rizzsel béleld ki a félig sült tésztát, helyezz rá padlizsánszeleteket (tegyél félre néhány darabot a tetejére), majd öntsd le a spenótos-sajtos-tojásos masszával. Tetejét fedd be padlizsánszeletekkel.

Előmelegített sütőben kb. 180 hőfokon, 30-40 perc alatt készre sül. Melegen vagy hidegen tálalható, tortaszerűen felvágva.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top