Gasztro

Könnyű, franciás…

Valami könnyűt kellene… – sóhajtozik ilyentájt az ember lánya, és csupa olyan ételen töri a fejét, amely a vészesen közeledő fürdőruhaszezonhoz vezető úton a szövetségese lehet. Ami azért finom, nem is annyira bonyolult és fel lehet használni hozzá a tavasz hozta friss zöldségeket. Akkor lássuk, miről is beszéltünk eddig!

Vannak, akik nem annyira konkrét recepteket, inkább ötleteket keresnek. Olyasmit, ami elindítója lehet a fantáziának, alapja több más ételnek is. Tamás nekik – is – ajánlja a francia konyhában gyakori és kedvelt quiche-eket, vagy a kisebb formákban készíthető tortelette-eket.

Elég egyszer megtanulni, és máris számos új recepttel bővült a repertoárunk. Hiszen a töltelékek sora végtelen, ki mit szeret, azt halmoz a tésztára. A tésztára, amely tulajdonképpen egy cukor nélküli linzertészta, és némi elősütést igényel. Sós és édes változatban is elkészíthető, ehető hidegen, melegen, még melegíthető is.

A két sós, főételként is kínálható zöldségtorta után Tamás egy desszertnek valót is ajánl, de ebből hagyjuk ki a sajtot, helyette a tejszínhez több tojássárgáját keverjünk! A körtére pedig reszeljünk marcipánt, mert ez a két íz nagyszerűen illik egymáshoz.

Pórés-csirkés-kéksajtos


Hozzávalók: 25 dkg csirkemell, 10 cm-es póréhagyma, 2 cl olívaolaj, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg kéksajt; a tésztához: 20 dkg liszt, csipet só, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája.

A lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, és kézzel elmorzsoljuk. Beleütjük a tojássárgáját, adunk hozzá kevés hideg vizet (kb. 2-3 evőkanálnyit), és addig kevergetjük, amíg a tészta kezd összeállni. Végük kézzel összegyúrjuk, és golyót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Utána enyhén lisztes felületen kör alakúra nyújtjuk, majd egy kerek, laposabb tortaformába simítjuk. A csirkemellet és a póréhagymát csíkokra vágjuk. Serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, és pórét a hússal együtt lepirítjuk. Tálba tesszük, belemorzsoljuk a kéksajtot, és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a tojást, és alaposan összekeverjük. Az így kapott masszát a tésztába öntjük, és légkeveréses sütőben 170 °C-ra, normál sütőben 190 °C-ra előmelegített sütőbe téve 20-25 perc alatt megsütjük.

További két ínycsiklandozó Tamás-receptet (Körtés-Marcipános illetve Gombás-Rozmaringos) találsz a Nők Lapja április 9-én megjelenő, 15. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Audrey Tautou harmincévesen lett felnőtt »
D. Tóth Kriszta: Őrültek raktára »
Higgy magadban, ez a lényeg! »
10 kérdés és válasz a fogamzásgátlásról »
Visszamennék dolgozni, mit szól a főnököm? »
Egyszülős családok »
Harcoljunk együtt a kiégés ellen!

Nők Lapja Ezotéria:
Asztrotörténet »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top