Gasztro

Mi a csuda az a pástétom?

A kérdést sokan felteszik magukban, mert napjainkban a kence, számos zöldségkrém, húskrém elnevezése gyakran egyféle ételt takar. Van, aki terrine-t emleget, van, aki pástétomot, de mégiscsak valamilyen feltétről, kenhető krémről van szó.

Az irodalmi érdeklődésűek (értsd: szeretnek olvasni) és enyhe gasztronómiai behatásokkal megáldottak (értsd: szeretnek enni, és olvasni is róla) figyelmét valószínűleg nem kerülte el az Agatha Christie regényeiben megteremtett miliő, amelyben a gyilkosság kibogozása közben terítékre kerül néhány elegáns angol porcelán teáscsésze, Poirot fanyar gyógynövényteája, számos vajas aprósütemény és a háziasszony saját készítésű pástétoma. És ott van Mrs. Lipton (Csengetett, mylord?), akit nemcsak a kuglófjaiért szerettek a „jónépek”, hanem ízletes piknikre szánt, kacsazsírral leöntött, tésztába burkolt vadpástétomáért is.

Szóval akkor mi a csuda az pástétom? Talán valami angol úri étel? Nem kifejezetten. A „pâté” szó ugyanis francia eredetű, és a francia vidéki gasztrokultúrában a pástétomfogyasztásnak nagy hagyományai vannak, ami valószínűleg összefügg azzal, hogy a franciák meglehetősen szeretik a hasukat finomságokkal kényeztetni. A különböző ízesítésű pástétomok számos változatban megtalálhatók a kisebb falubeli boltok húspultjain éppúgy, mint elegáns fogadások svédasztalain.

 

A pástétom karakterét az alaphús adja, amely leginkább valamilyen vadhús, nyúl vagy szárnyas, terrine de lapin vagy pâté de foie gras, esetleg ezek keverten. A húst darabokra vágják, majd megdarálják, fűszerekkel, zöldségekkel, alkohollal és zsiradékkal ízesítik. Többnyire egy hosszúkás, keskeny formájú vagy ovális, fedeles agyagedény formában (terrine) tésztába burkolva megsütik (pâté en terrine). A tésztakérget meglékelik, majd sütés után, még melegében meglocsolják az alapléből vagy alkoholból készített zselével.

Az évtizedek során leegyszerűsödött a házi változat, és meglehetősen közkedvelt lett, halból, csirkemájból készítve. Elmaradt a tésztaburok, és kisebb agyagedény formákban (terrine), vízgőzben párolva sütik készre a tölteléket. A tetejére olvasztott vajat vagy ízesített zselatint öntenek, amely a pihentetés ideje alatt rádermed. Ma már a pástétomot, a terrine-t és a sokféle kencét szinte egymás szinonimájaként használjuk.

 

nlc.hírlevél

Iratkozz fel az nlc hírlevelére, és olvasd elsőként a legizgalmasabb híreket!

FELIRATKOZOM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése