Gasztro

Húst hússal – Férfias fogások

"Férfiuról szólj nékem, Múzsa" – így kezdődnek az Odüsszeia sorai, férfiúról, aki egykoron állatokra vadászott, sokat vándorolt, harcolt, és mindehhez a szükséges energiaforrásokat – többnyire – a húsevésből merítette.

Robin McKie az Emberré válás című könyvében írja, hogy a törzsfejlődés során az egyszerűen emészthető és energiában gazdag húsból nyertük azokat a tápanyagokat, amelyek az agykapacitásunk növekedéséhez szükségesek. És ahogy elkezdtünk húst enni, „ötletesebbek lettünk, és ötletes módszereket dolgoztunk ki ahhoz, hogy még több húshoz jussunk”. Talán ez lehet az oka, talán nem, de a férfiak többsége mind a mai napig jobban szereti a húsokat, azon belül is a testesebb vörös húsokat majszolgatni, mint egy könnyű szárnyast salátával.

Jöhet kergemarha-kór, vagy akár antibiotikummal kezelt állatok, fehérjedús diéta, vörös húsok, és vannak a vegetáriánus táplálkozás mellett szóló érvek is, a marhahúsfogyasztás előnyeit azonban érdemes mindenkinek figyelembe vennie.

A hús legjava!

A marhahús bizonyul az egyik legjobb választásnak, ha a vasszükségletünket akarjuk kielégíteni, hiszen legalább háromszor annyi vas van benne, mint a csirkében. Hasznos lelőhelye további anyagoknak, mint a cinknek, a jódnak, a szelénnek, a fluornak. A benne levő L-karnitin segíti a szívizom működését, sőt jótékony hatású lehet egy fellépő szívritmuszavart kezelő diétában. A marhahús L-karnitinből 640 mg-ot tartalmaz kilogrammonként, szemben a 75 mg-ot tartalmazó szárnyashússal.

Húst hússal - Férfias fogások

 

Helye a diétában

A marhahús sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mint egykor, és kevesebb benne a telített zsírsav, ezért egy fogyókúrás étrendbe is bátran beilleszthető. Segíti a zsírsavak elégetését, és részt vesz az izmok anyagcseréjében is. Sőt, táplálkozástudományi szakemberek megállapították, hogy testedzés előtt fogyasztva úgy másfél órával hamarabb indul be a szervezet zsírégetése.

De mint minden ételnél, óvakodni kell attól, hogy egyoldalúan táplálkozzunk belőle, mert ez mozgásszegény életmód mellett káros következményekkel járhat számunkra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top