Gasztro

Barátkozzunk a zöldekkel!

A férfiak általában nemes egyszerűséggel nyúlkajának nevezik a salátás ételeket, és a legtöbb nő is leginkább akkor fanyalodik rájuk, ha többet mutat a mérleg a kelleténél. Bár mi is úgy álltunk hozzá, hogy egy csirkepörkölt mindig jobb a zöld leveleknél, Vrábel Kriszta bebizonyította, igenis lehet rucolából és kínai kelből is szenzációs kreációkat alkotni.

 

Ha a friss zöldekhez való viszonyunkat szeretnénk alapjaiban megváltoztatni, kezdjük azzal, hogy alaposan szemügyre vesszük a közeli zöldséges vagy a szupermarket kínálatát, így hamar kiderül, hogy a tojásos nokedli mellé vásárolt fejes saláta mellett csupa olyan alapanyag sorakozik, amivel érdemes közelebbről is megismerkedni.

Második lépésként szerezzünk be néhány jófajta ecetet, és felejtsük el a 10-20 százalékos, megszokott eceteket. Meglátjuk, mennyire megváltozik majd a salátákról alkotott képünk, ha finom balzsam- és boreceteket teszünk a zöld levelekre. Ezek már minden nagyobb üzletben kaphatók, az áruk se riasszon el senkit, hiszen sokáig ki fognak tartani, egyszerre viszonylag kis mennyiség elég belőlük. Aki tényleg szeretné beiktatni a rendszeres salátaevést az életébe, gondolkodjon el egy salátacentrifuga beszerzésén is, így nem fordulhat elő, hogy a salátán maradt víz gusztustalan tócsát alkot a tányér alján az olajjal. Alternatív megoldásként persze próbálkozhatunk azzal, hogy a megszokottnál jobban lecsepegtetjük a megmosott levelekről a vizet, de hosszú távon sokkal egyszerűbb és kényelmesebb a salátacentrifuga.

S hogy milyen zöldeket érdemes hazavinni a piacról egy kis barátkozás céljából? Például a mutatós cikóriát, ami zöldes, sárgás, illetve lilás változatban kapható. Meleg ételekhez kiváló alapanyag, mivel nyersen kesernyés íze van a levelének, ami sütéskor eltűnik. Aki mégis nyersen szeretné salátába aprítani, de nem bírja a keserűt, néhány órára áztassa sós-ecetes lébe a leveleket. Cikóriából krémlevest is főzhetünk, mi most besamellel és sajttal együtt dugtuk be a sütőbe.

Keserűség szempontjából a radiccho hasonlít a cikóriához (nem véletlenül, rokonok ugyanis), íze kellemesen kesernyés, kicsit borsos. Sötét- vagy halványlila színben kapható, néha fehérrel is találkozhatunk. Nyersen salátába tegyük, de érdemes megpróbálkozni azzal is, hogy főzünk vele: párolva zöldségételekbe és rizottókba is kerülhet belőle. A nyári grillezéskor azzal is feldobhatjuk az ebédet, ha negyedbe vágott radicchiót dobunk a grillrácsra, és ezt (is) kínáljuk a szaftos húsok mellé.

Bár szintén kesernyés ízű egy kicsit, az endívia is nagyon jó salátaalap lehet. Vitaminban gazdag, kalóriában viszont szegény, ezért azoknak is érdemes beilleszteni étrendjükbe, akik éppen fogyókúráznak. Olaszországban és Franciaországban főzeléket is főznek belőle, mi most némi erőspaprikával és tenger gyümölcseivel készítettünk belőle meleg salátát.

Ma már itthon sem számít különlegességnek a rucola, a legtöbb hipermarket salátáspultjában megtalálhatjuk a kisebb-nagyobb dobozba csomagolt borsmustárt. Akinek valamiért a pitypang jut eszébe róla, nem téved nagyot, hiszen a levél alakja meglehetősen hasonlít a gyermekláncfűére. A legegyszerűbb felhasználási módja, ha teszünk belőle friss salátánkhoz, de ennél komolyabb szerepe is lehet: levesbe szórhatjuk, rizottóba főzhetjük, vagy éppen pestót is készíthetünk belőle. Mi most a világ egyik leggyorsabb tésztáját készítettük el a felhasználásával, ami annyi idő alatt megvan, míg kipakoljuk a szombati nagybevásárlásban összegyűjtött szerzeményeket.

A kínai kel azért jó alapanyag, mert elég semleges íze van, így sokféleképpen elkészíthetjük. Kerülhet tízóraira adott szendvicsbe, de akár hússal-tojással-hagymával-mustárral-tejföllel melegszendvicsre való tölteléket is gyárthatunk belőle. Nagyon finom rakott ételek alapja lehet, ha rizzsel és darált hússal kombináljuk, és születhet belőle krémleves vagy főzelék is. Természetesen salátákba is tehetünk belőle, mi most csicseriborsóval és csirkével kombináltuk, a könnyű és egészséges vacsora hamar megvan, ha előzőleg bepácoltuk a felkockázott csirkemellet.

Mivel sokan csak főzelék formájában ismerik a sóskát és a spenótot, ráadásul azt is mirelitből csinálják, két olyan receptet is kínálunk, amiben a friss, zsenge spenót- és sóskalevelek főszerephez jutnak. Munka szinte semmi sincs velük, hiszen vagy nyersen, vagy pár percet párolva kerülnek az ételekhez, az eredmény pedig egy könnyű, tavaszi fogás, aminek elfogyasztása utána boldogan nyugtázhatjuk, hogy most tettünk valamit az egészségünkért és jó közérzetünkért.

 Salátaszendvics

Hozzávalók:

  • 1 bagett
  • 10 dkg vegyes salátakeverék
  • 15 dkg mini mozzarella
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 4 kiskanál bazsalikomos pesto
  • extra szűz olívaolaj

Barátkozzunk a zöldekkel!

Elkészítés:

Vágjuk hosszában félbe, majd kb. 10 centis darabokra a bagettet. Egy kis olívaolajon pirítsuk meg a kenyerek vágott felét, kenjük meg vékonyan a pestóval, helyezzük rá salátákat, az aszalt paradicsomot és a kettévágott mozzarellákat.

Tipp:
A szokásos kevert saláta laktatóbb, ízletesebb verziója. Ideális tavaszi, nyáresti harapnivaló, de ha kettőt összeborítunk belőle, az irodába is magunkkal vihetjük ebédnek
Joghurttorta friss gyümölcsökkel
A tartalomból:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Fogyjunk mediterrán diétával!
• Süssünk gyümölcsökkel!
• Tüzes ételek forró napokra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top