Gasztro

Grépfrút – az utálatos jótevő

Á la nature keveseknek csúszik, pedig felsorolni is nehéz jótékony hatásait. Két felturbózott recepttel igyekszünk legyűrni utálatodat.
A grapefruit

Narancs, körte, banán – 3 gyümölcsös édesség Bereznay Tamástól »

A grépfrút magyarosított – és egyben megmosolyogtató – neve a citrancs, és a gyümölcs a legnagyobb méretű citrusfélének számít. Kesernyés íze miatt valaki vagy nagyon, vagy egyáltalán nem szereti, de senki sem tud iránta közömbös maradni. Egy dolog azonban biztos: minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetünkre.

A grépfrút nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot és foszfort, míg kisebb mennyiségben B-, E- és K-vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint-csökkentő.

„A grépfrút minden része felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Húsa és a leve gazdag C-vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású.”

A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk, kellemes citrusillatot érzünk, ugyanis a grépfrút a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle.

Tipp: A frissen facsart grépfrútlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik.

Mire jó a grépfrútmag?

A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében. A grépfrút remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyasételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.

A grapefruitMézes grillezett grépfrút

Hozzávalók: 2 grépfrút, méz, kardamom, fahéj.

Elkészítés: Az alaposan megmosott grépfrútokat félbevágjuk, majd a húsát körbevágjuk, de nem emeljük ki a héjból. A gyümölcsöket nyakon öntjük mézzel, ízlés szerint megszórjuk kardamommal és fahéjjal, majd a sütőben 5 percig grillezzük. Reggelinek magában is kiváló, de akár salátaágyon vagy valamilyen hús mellé köretként is tálalhatjuk.
 

Grépfrútfalatok salátaágyon

Hozzávalók: rukkola, 1 grépfrút, 1/2 citrom leve, 8-10 szem rózsabors, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál gyömbérgyökér, 2 evőkanál olívaolaj, 3 szem zöld kardamom, egy csipet só.

Elkészítés: A grépfrútot és a rukkolát alaposan megmossuk. A rukkolaleveleket elhelyezzük egy tálban, majd a megtisztított és a hártyától is megszabadított grépfrúthúsokat elhelyezzük rajta. A citrom levét összekeverjük egy kevés grépfrútlével, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a mézet, a kardamomot, a lereszelt gyömbért és olívaolajat. Ezt az egészet alaposan elkeverjük, majd a salátára locsoljuk.

Forrás: Napsugár Életház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top