Gasztro

Hizlal a 100%-os gyümölcslé?

Vital, light, wellness, fitnesz... Számos élelmiszer kínálja magát az alábbi csalogató jelzőkkel, de ha nem olvassuk el a címkéken szereplő apró betűs részt, könnyen pórul járhatunk.

Nem kell nagyítóval keresnünk az olyan embert a környezetünkben, aki naponta legalább egy liter 100%-os gyümölcslevet önt magába, mondván, hogy az egészséges. Tény, hogy így pusztán folyadékkal fontos rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat vihetünk be, de közben nem gondolunk bele abba, hogy az ilyen üdítőknek ára van. Méghozzá kalóriákban mérhető. Magunk is könnyen találtunk egy közeli élelmiszerboltban olyan 100%-os almalevet, aminek egyetlen decijében 45 kalória volt. Ha belegondolunk abba, hogy valaki egész nap ezzel csillapítja szomját és megiszik két-három literrel, akkor észrevétlenül juttat a testébe 900-1350 kalóriát, amikor a testünk napi igénye körülbelül 1800-2000 kalória. És akkor még nem is ettünk semmit! Valamiért az idők során magunkra pakoltunk egy olyan tévképzetet is, miszerint a diabetikus ételek energiaszegények, de rövid bevásárlókörutunkkal bebizonyítottuk, mekkorát tévedünk. A találomra Hizlal a 100%-os gyümölcslé?kiválasztott mandulás csokis szelet 100 grammja például 35 grammnyi zsírt tartalmazott, pedig a hasonló, nem diabetikus finomságok gyakran megálltak 20-30 grammnyi zsírtartalomnál. Teljes elbizonytalanodásunkban szakértőhöz fordultunk. Kocsis Ágnes dietetikus szerencsére felvilágosított minket, hogy nem mi születtünk félnótásnak, a diabetikus ételekről tényleg az a tévképzet, hogy fogyókúrásak. Pedig a helyzet az, hogy a kalóriatartalmuk közel azonos a normál édességekével, sőt kifejezetten magas zsírtartalommal is rendelkezhetnek, pusztán összetételüket tekintve eltérők. Ezek mellett még jó néhány olyan termék akad, melynek megnevezése sokak számára félrevezető lehet.

Hizlal a 100%-os gyümölcslé?Nem minden wellness, ami fénylik

Ági szerint egyetlen módja van annak, hogy kizárjuk az ilyen meglepetéseket: mindig figyelmesen olvassuk el az élelmiszerek címkéinek apró betűs részeit! Ha rászánjuk az időt, ott aztán mindent megtudhatunk az ételek tápértékéről, vitamin- és ásványianyag-tartalmáról, összetevőiről vagy gyártójáról/forgalmazójáról. Ezzel a módszerrel kiszűrhetjük a nagy energiatartalmú, zsírban dús vagy cukorban gazdag élelmiszereket. „Nem szabad mindig bedőlnünk a »wellness« termékeknek, mivel néha más, ilyen jelzővel nem ellátott élelmiszer is ugyanannyi energiát, fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz – magyarázza Ági. – Gyakran megéri összehasonlítani az ún. egészséges terméket a hagyományossal, és meglepődhetünk azon, hogy nem olyan nagy a különbség. Persze nem árt hozzátenni, hogy ezek inkább kirívó esetek. Az ilyen megkülönböztetett jelzésű élelmiszerek az esetek többségében valóban egészségesebbek társaiknál.”

Hizlal a 100%-os gyümölcslé?Rostmentes reggelizőpelyhek és barna kenyerek

A kivételek közé tartozhatnak még a reggeli pelyhek is, melyek csomagolásait vizslatva könnyen szembejöhetnek az egészséges, fitnesz, wellness és hasonló kifejezések, a címkéket átnézve azonban meg kell állapítanunk, hogy némelyik termék bizony hagy némi kívánnivalót maga után. Az ismertebb márkák esetében ilyen problémába nem ütköztünk, viszont egyes no name zabpelyhek rosttartalma 100 grammból mindössze 0,6 gramm volt, szemben a nívósabb pelyhek 5-6 grammos tartalmával, vagyis erősen megkérdőjelezhető, hogy ezek egészséges élelmiszereknek számítanának. Érdemes odafigyelni a light szóval megkülönböztetett joghurtokra is, ugyanis a jelző gyakran csak a csökkentett zsírtartalomra utal, viszont a cukortartalom sok esetben a hagyományos termékben található mennyiséghez közelít. Szintén az egészséges élelmiszerek között tartják számon a teljes kiőrlésű péksüteményeket, de sok esetben az ilyen pékáruk (főként a kenyerek) valójában nem teljes kiőrlésű lisztből készülnek, csupán malátával színezik őket, hogy a kívánt jelleget kapják. Így pedig a rosttartalmuk semmivel sem magasabb, mint a fehér kenyereké.

Hizlal a 100%-os gyümölcslé?Májatlan májasok és tea nélküli jeges teák

Nemcsak az egészségesnek hitt termékeknél akadnak félreértések, más termékek esetében is bőven akadnak problémák. Az egyik legtipikusabbnak a boltokban kapható jeges teák teatartalma számít, ami a legtöbb esetben alulról közelít az egy százalékhoz. Ha pedig gyümölcsös (citromos, barackos…) teákról beszélünk, a gyümölcstartalmuk könnyen lehet, hogy 0,1% körüli mennyiségű. Talán ildomosabb volna kiírni, hogy nyomokban teát és citromot is tartalmazhatnak… A másik leggyakoribb félreértés a kenőmájasokat övezi. A boltokban legalább hatféle márkát néztünk végig, és a termékek májtartalma általában alulról verdeste a 30%-ot, de sikerült találnunk 20%-osat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top