A cikk ötletét a Megsúgom.hu egyik usere adta, akinek 3000 forint kajapénze maradt egy hétre. Akkor szuper tippeket adtatok neki, most mi próbálunk segíteni…
Először is tisztázzunk néhány dolgot! Hó végén nincs lehetőség olyan luxusokra, mint 3,6 százalékos tej vagy 8 tojásos tészta, mindenből a lehető legolcsóbbat vettük alapul, általában a hiperek kínálatából, az utolsó 6500 forintunkkal a zsebünkben nincs helye a biomániának, sajna ez van. A zöldségeket piacon vegyük, mert a szépséghibás darabokra kaphatunk engedményt, és ezzel is sokat spórolhatunk. Ezt a menüt csak olyan háztartásban érdemes kipróbálni, ahol néhány alapélelmiszer van otthon: olaj, só, bors, cukor, ecet, pirospaprika, vaj vagy margarin, mustár. Valamint azzal is jó lesz megbarátkozni, hogy nem lesz minden egyes nap friss fogás az asztalon, a újramelegítés nagy barátunk lesz a héten. Kenyérre napi egy kilót számoltunk, ami valószínűleg több, mint amennyi elfogy, de egy régi mondásból indultunk ki: ha kenyér van, minden van…
A fogások:
Hétfő–kedd
reggeli – Tojáskrémes szendvics
ebéd – Besameles rakott krumpli zöld fűszerekkel és pirított hagymával
vacsora – Padlizsánkrém pirítóssal
Szerda–csütörtök
reggeli – Csirkemáj-pástétomos szendvics
ebéd – Krumplis tészta paradicsom,paprika-salátával
vacsora – Paprikás tojás
Péntek
reggeli – Csirkemáj-pástétomos szendvics
ebéd – Kapros joghurtos tökfőzelék tükörtojással
vacsora – Bundás kenyér fokhagymás tejföllel
Szombat–vasárnap
reggeli – Hagymás tojásrántotta
ebéd – Szalonnás, tésztás bableves és kókuszos tejberizs barackkal
vacsora – Héjában sült krumpli pirított szalonnával és kapros tejföllel
A bevásárlólista: összesen 6545 forint
- 4 kg krumpli – 400 forint
- 1 kg liszt – 160 forint
- 2 zacskó fodros tészta (tojás nélküli) – 200 forint
- 0,5 kg bab – 290 forint
- 30 dkg füstölt zsírszalonna – 300 forint
- 2 liter tej – 320 forint
- 30 db tojás – 900 forint
- 0,5 kg csirkemáj – 300 forint
- 7 kg kenyér (napi 1 kg) – 1120 forint
- 1 fej fokhagyma – 100 forint
- 2 kg hagyma – 300 forint
- 1 kg padlizsán – 200 forint
- 2 kg paradicsom – 300 forint
- 2 kg paprika – 300 forint
- 1 liter tejföl – 340 forint
- 1 pohár joghurt – 55 forint
- 0,5 kg barack – 150 forint
- 2-2 csomag petrezselyem, kapor – 200
- 1 csomag makaróni – 150 forint
- 1 konzerv paradicsompaszta – 150 forint
- 1 nagyobb tök – 200 forint
- 1 zacskó kókuszreszelék – 110 forint
Receptek hétfőre és keddre
Tojáskrém
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál tejföl
- 6 db tojás
- fél db vöröshagyma
- fél csokor petrezselyem
- 1 evőkanál (olvasztott) vaj
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint mustár
Elkészítés
A tojást megfőzzük, leszedjük a héját, majd robotgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a vajat vagy a zsírt, a tejfölt, a hagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Egy kevés mustárral finomra hangoljuk, és mehet bele a petrezselyem is.
Tipp: egy kevés pirított szalonnával is felturbózhatjuk, sőt piros paprika is mehet bele.
Besameles rakott krumpli zöldfűszerekkel és pirított hagymával
Hozzávalók:
- 3 evőkanál liszt
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 evőkanál vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 0,7 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db vöröshagyma
- 4 dl tejföl
- pár csipet só
- 1,25 kg burgonya
Elkészítés
A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és felkarikázzuk, minél vékonyabbra, annál jobb. A tejet sóval és borssal felforraljuk. A zsiradékot felhevítjük majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, mehet rá a liszt is, majd aranyszínűre pirítjuk és állandó kevergetés mellett ráöntjük a tejet. (Akkor járunk a legjobban, ha ennél a résznél habverőre váltunk.) A hagymát egy kevés olajon barnára pirítjuk. A krumplit elkeverjük a besamellel, a hagymával és a petrezselyemmel, majd tepsibe öntjük és meglocsoljuk tejföllel. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Tipp: Ha van a mélyhűtőben darált hús vagy valamilyen maradék felvágott, akkor az is mehet hozzá. Jót tesz neki, ha a másnapi felmelegítésnél adunk még hozzá tejfölt.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- ízlés szerint őrölt bors
- igény esetén majonéz
- 2 kg padlizsán
Elkészítés
A padlizsánt 180 fokos sütőben puhára sütjük, majd még melegen lehúzzuk a bőrét. Egy fa- vagy műanyag késsel apróra vágjuk, majd az olajat állandó keverés mellett óvatosan hozzáöntjük. Fontos, hogy annyit adjunk hozzá, amennyit felvesz, ne tocsogjon a zsiradékban. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a hagymát, valamint a fokhagymát. Ha valaki szereti, tehet hozzá 1-2 evőkanál majonézt is.
Itt megtaláljátok a szerdai és csütörtöki, itt pedig a hétvégi menüajánlatunkat!