nlc.hu
Gasztro
Finom, olcsó, gyors: főzz brokkolival és kelkáposztával!

Finom, olcsó, gyors: főzz brokkolival és kelkáposztával!

A kelféléket sokan mostohagyereknek tartják, csak akkor eszik, ha nincs más, pedig megfelelően elkészítve vitamindús és izgalmas fogások születhetnek. Akkor meg minek utálkozni?

Kelkáposztaleves sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 5 dkg fehér bab
  • negyed kiskanál őrölt kömény
  • 30 dkg kelkáposzta
  • 8 dl (vagy víz) alaplé
  • 1 kiskanál currypor
  • 1 db paradicsom
  • 2 db fehérrépa
  • 3 db sárgarépa
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 1db babérlevél
  • 0,5 dl + 1 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 10 dkg sütőtök
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Mielőtt hozzákezdenénk a zöldségek előkészítéséhez, a babot öblítsük át alaposan vízzel, és tegyük fel főni. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!

Tisztítsuk meg a répákat, hámozzuk le a sütőtök héját és daraboljuk fel. Tegyük a zöldségeket egy tálba (vagy egy zacskóba), dobjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot. Locsoljunk rá fél deci olajat és szórjuk meg a fűszerekkel: sóval, köménnyel, kakukkfűvel, kevés majoránnával. Forgassuk jól össze, majd az egészet szórjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire és lefedve süssük 30 percig, fólia nélkül további 15 percig. A kelkáposztát szedjük leveleire, a vastag szárát vágjuk ki, zöld részét csíkozzuk fel. Egy kanálnyi olajon pároljuk meg, majd öntsük fel kb. 8 dl vízzel vagy leves-alaplével.

A sült zöldségek közül vegyük ki a paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát, sütőtököt, adjunk hozzá egy-két kanál alaplét, fél kiskanál curryport és turmixoljuk sűrű pürévé. A sült répákat adjuk a kelleveshez, tegyük hozzá a babot, a babérlevelet, és főzzük még 15-20 percig. Legvégül adjuk hozzá a paradicsomos, sütőtökös, hagymás pürét, hogy sűrűbbé váljon. Egyet forraljunk rajta és tálaljuk. Igazi melengető, édeskés ízű, fűszeres leves. 

 

Brokkoli-cukkini saláta, kesudiós öntettel

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • néhány szelet bacon
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 db paprika
  • 1 fej brokkoli
  • 1 kiskanál méz
  • 10 ml fehérborecet
  • 1 db salátacukkini
  • 10 dkg kesudió
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Lobogó forró vízben pároljuk meg a brokkolit, szűrjük le és tegyük át egy tálba. A bacont vágjuk csíkokra és serpenyőben pirítsuk meg. A szalonna visszamaradt zsírjában süssük, grillezzük a vékony szeletekre vágott cukkinit, majd a felcsíkozott paprikát is.  Halmozzuk a zöldségeket és a pirított szalonnát egy tálba, és locsoljuk meg a kesudiós vinaigrette-tel. Az öntethez turmixoljuk össze a kesudiót, a fokhagymát, a borecetet az olajat és cukrot.

 

Brokkolis-kelkáposztás rizses hús

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 db kápia paprika
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej brokkoli
  • 15 dkg csirkemell
  • 1-2 csipet bors
  • 2 dl fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél fej (felcsíkozva) kelkáposzta
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A brokkolit mossuk meg és szedjük rózsáira, a kelkáposztát vágjuk csíkokra. A rizst öblítsük át! Kevés olajon pirítsuk meg a felszeletelt vöröshagymát, adjuk hozzá a kockára vágott csirkét, és erős tűzön pároljuk fehéredésig. Adjuk hozzá a csíkokra vágott kelkáposztát, pároljuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a rizst és öntsük fel a borral. Amikor elpárolog, adjunk hozzá még kb. fél liter vizet vagy húslevesalaplét. Főzzük félpuhára a rizst, adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit és pároljuk együtt néhány percig. Fűszerezzük sóval, borssal, keverjük jól össze, és töltsük át egy jénai tálba a levével együtt. Ha szükséges, önthetünk még alá egy kevés fehér bort vagy levesalapot, amit majd sütés alatt magába szív. 180 fokra előmelegített sütőben süssük még további 15 percig. Szórhatunk rá reszelt sajtot is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top