Petrezselymes bulgursaláta mazsolával
Hozzávalók:
- 1 kiskanál só
- 1 maroknyi mazsola
- 2 csokor petrezselyem
- 60 ml olívaolaj
- 4 db paradicsom
- 60 ml citrom leve
- 2-3 szál újhagyma
- 10 dkg bulgur
Elkészítés
Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.
Bulgurfasírt spenótos bulgurkörettel, párolt hagymával
Spenótos bulgur:
- pár csipet só
- 10 dkg bulgur
- 25 dkg spenótlevél
- dél doboz paradicsomkonzerv
- 2 db lila hagyma
- pár csipet őrölt bors
- 2-3 evőkanál olaj
Fasírt:
- 1-2 csipet só
- 5 dkg bulgur
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- fél citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál bazsalikom
- 1 db lila hagyma
- 1 csipet őrölt bors
- fél kiskanál kakukkfű
- sütéshez olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg darált pulykahús
Elkészítés
Kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára a bulgurt (a köret mennyiségével együtt). Mossuk meg a spenótot, a szárát vágjuk le, és egy kanál olajon pároljuk meg. A darált húshoz adjunk 5 kanál főtt bulgurt. Dolgozzuk össze a fűszerekkel, az apróra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával és a citrom lereszelt héjával. Formázzunk belőle gombócokat, és ujjnyi olajban minkét oldalát süssük aranybarnára.
A körethez a párolt spenótot keverjük össze a főtt bulgurral. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, és főzzük össze. Ízesítsük sóval, borssal. A hagymát szeleteljük fel, és egy kanál olajon pároljuk meg. Tálaljuk a spenóttal együtt.
Gyümölcsös bulgur desszert
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 3-4 dl tej
- 1,5 dl habtejszín
- 1 db alma
- 10 dkg bulgur
- 1 db aszalt gyümölcs
Gyümölcsszirup:
- 1-2 evőkanál cukor
- 0,5 dl víz
- 1 bögre mirelit szeder
Elkészítés
A szedret öntsük fel fél deci vízzel és a cukor hozzáadásával forraljuk össze. Tegyük félre hűlni.
A bulgurt öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Kezdjük főzni, ha a lé nagy részét magába szívta, adjuk hozzá a tejet. Ízesítsük cukorral, és főzzük puhára a bulgurt (mintha tejberizst készítenénk). Keverjük bele az aszalt gyümölcsöt.
Amikor kihűlt, adjuk hozzá a gyufaszálra vágott almát és körtét. Verjük fel kemény habbá a tejszínt, és lazán forgassuk össze a gyümölcsös bulgurral. Tálaláskor locsoljuk meg a kihűlt szedersziruppal.