Gombakrémleves
Hozzávalók:
• 2 dkg vaj
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg csiperke gomba
• 5 dkg shiitake gomba
• só
• bors
• majoránna
• rozmaring
• kakukkfű
• kb. 6 dl zöldségleves alaplé
• 2 evőkanál főzőtejszín
Tisztítsuk meg a gombát és szeleteljük fel.
A vajon pároljuk meg a felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a szeletelt gombát , a shiitakét és pároljuk saját levében. Fűszerezzük sóval, borssal, egy kiskanál majoránnával, ugyanennyi rozmaringgal és kakukkfűvel. Hintsük meg egy evőkanál liszttel, és öntsük fel zöldségleves alaplével. Forraljuk össze, majd az egészet botturmix segítségével krémesítsük. Lágyít az ízén, ha belekeverünk két evőkanál főzőtejszínt. Kínáljunk mellé pirítóst.
Gombás cannelloni
Tésztával a gomba megunhatatlan, igaz, nem annyira kalóriakímélő fogás.
Hozzávalók:
• 6 nagyalakú lebbencstészta
• 1 kisebb vöröshagyma
• 30 dkg csiperke
• 1 maroknyi spenót vagy mángold
• 2 dkg vaj
• 2 kanál liszt
• 3 dl tej
• 1 dl főzőtejszín
• reszelt sajt a tetejére
• só
• bors
• majoránna
Tisztítsuk meg a gombát, és szeleteljük fel.
Aprítsuk fel a hagymát, és egy kanálnyi olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a gombát és a fűszereket. Amikor a gomba megpárolódott, keverjük hozzá a spenótlevelet. Tegyük félre.
Készítsünk besamelmártást. Olvasszuk fel a vajat, szórjuk meg liszttel és öntsük hozzá – kevergetve – a tejet. Fűszerezzük csipetnyi sóval, és főzzük krémesre.
A száraz lebbencstésztát lobogó forró vízben főzzük puhára. Amikor elkészült, szűrjük le. Egyenként terítsük szét, és a palacsintához hasonlóan töltsük. Kenjünk rá egy-két kanállal a besamelmártásból, majd 2-3 kanálnyit a gombából, és tekerjük fel. Tegyük a tekercseket egymás mellé egy jénai tálba. Öntsük rá a tejszínt, szórjuk meg kevés reszelt sajttal, és 170 fokos sütőben süssük még 20 percig.
Gombával töltött kosárka
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
• 5 dkg vaj
• 40 dkg csiperke
• 10 dkg tejszínes krémsajt
• só
• zsálya
• majoránna
• fél csokor petrezselyem, felaprítva
• 400 g mirelit leveles tészta
• 1 tojás a tetejére
Tisztítsuk meg a gombát, és szeleteljük fel. Pároljuk meg a felolvasztott vajon, és fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni, és dolgozzuk össze a krémsajttal. Lisztes deszkán nyújtsuk ki a felolvadt mirelit tésztát, a fele mennyiségből szaggassunk belőle akkora köröket, amivel kibélelhetjük a muffinforma alját, illetve annyit, hogy a tetejére is jusson. Kanalazzuk bele a gombás anyagot. Egy villával lazán keverjük össze a tojást, és kenjük le vele a tészta széleit, majd fedjük be a maradék tésztakorongokkal. Kenjük le tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Salátával fogyasszuk.