Medvehagymás tojásos nokedli
A tavasz legnépszerűbb növénye kétségtelenül a medvehagyma. Most már nagyjából tudjuk, hogyan készítsünk belőle levest, hogyan tartósítsuk, és hogy milyen finom vele a pogácsa. És milyen jól illik néhány egyszerű fogáshoz is, mint ehhez a tojásos nokedlihez.
Hozzávalók:
• 2 tojás
• 1,5 dl tej
• 1,5 dl víz
• 40 dkg liszt
• 1 csokor medvehagyma
• 4-5 tojás
• fejes saláta
• 1-2 kanál olaj
• só
A nokedli összeállításához keverjük el a 2 tojást a vízzel és a tejjel, majd fokozatosan szórjuk bele a lisztet, mindig átkeverve. Egy nagy lábosba forraljunk vizet, és szaggassuk bele a galuskákat. Szűrjük le, ha kész, és tartsuk melegen. A medvehagymát mossuk meg, és vágjuk fel. Egy nagy serpenyőbe melegítsük az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a medvehagymát. Üssük hozzá a tojásokat, keverjük össze, és adjuk hozzá a kifőtt nokedlit is. Ízesítsük csipetnyi sóval.
Tálalhatjuk hagyományosan fejes salátával.
Petrezselyem-pestós spagetti
A petrezselyem a magyar konyha leggyakrabban használt zöld fűszere, mégis többnyire csak mellékszereplő egy ételben. Érdemes lenne nagyobb mennyiségben fogyasztani, hogy érvényesüljön jótékony hatása, magas C- és A-vitamin-tartalma is.
Hozzávalók:
• 2 csokor petrezselyem
• 3 kk. felaprított metélőhagyma
• 1 kk. tengeri só
• 8-10 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 1 marék héj nélküli mandula
• 3 ek. reszelt sajt (Gouda, vagy Trappista)
• 25 dkg spagetti
Főzzük ki a spagettit, és a főzővizéből tegyünk félre kb.1,5 decit.
A mandulát egy serpenyőben pirítsuk át, hogy intenzívebb legyen az íze, majd mozsárban törjük durvára. A sajt kivételével tegyük az összes hozzávalót és az olívaolaj felét egy aprítóba, és zúzzuk össze. Locsoljunk még hozzá az olívából, hogy krémes legyen az állaga. Amikor elkészültünk vele, adjuk hozzá a reszelt sajtot. Egy lábosba keverjük össze a szószt a spagettivel és egy kevés főzőlével. Melegítsük át, és tálalhatjuk.
Kakukkfüves, mézes fagylalt
A mediterrán ízvilágot idéző kakukkfű leginkább húsos fogások, paradicsomos ételek fűszere, pedig kis mennyiségben pikáns ízt kölcsönöz az édességeknek is.
Hozzávalók:
• 2,5 dl habtejszín
• 1 dl tej
• 4 ág kakukkfű
• 3 ek. cukor
• 3 ek. méz
• 1 tojás sárgája
Öntsük össze a tejet a tejszínnel. Adjuk hozzá a kakukkfűágakat, és pihentessük 20 percre, hogy a növény aromája jobban átjárja. Forraljuk fel, majd tegyük megint félre.
Keverjük össze a cukrot és a mézet a tojás sárgájával, majd néhány kanállal merjünk hozzá a meleg tejből. Dolgozzuk össze a tojásos alapot a langyos tejjel, tegyük vissza a tűzre a lábost, és alacsony hőfokon sűrítsük be, de ne forraljuk. Állítsuk az edényt hideg vizes tálba, hogy hamarabb kihűljön. Vegyük ki előle a kakukkfűágakat, majd öntsük a fagyialapot egy tároló edénybe. Tegyük mélyhűtőbe legalább egy éjszakára, másnap tálalhatjuk.