Gasztro

A tojás jó neked, értem?

Őrület, hogy már mindennek van lassan világnapja – ma a tojásnak. Várom, hogy mikor lesz mondjuk a fekete zokniknak is egy. De azért a tojás fontos étel az életünkben, úgyhogy nézzünk körül, mihez is kezdjünk vele, a rántottán innen és a bundás kenyéren túl.

A tojás kell nekünk. Azért is van világnapja, mert őrült sok vitamin van benne és az egészségünk szempontjából igenis fontos összetevője az étrendünknek. Konkrétan 13-féle (!!!) vitamint tartalmaz, tulajdonképpen a C-vitaminon kívül mindent megtalálhatunk benne van, amire csak szükségünk van. Sokáig tartotta magát az az elmélet, hogy a koleszterin miatt félnünk kell tőle, de mára már kiderült, hogy igazából a tojás koleszterinje nem káros a számunkra, hanem kifejezetten hasznos. Úgyhogy ezt is kipipálhatjuk, és nyugodt szívvel állhatunk neki a különleges tojásreceptek elkészítésének.

A képeket kifejezetten étvágygerjesztő céllal vadásztuk, nem feltétlenül egyeznek tökéletesen a receptekkel.

1. Mivel a tojásrántotta alapvetően a tojás létezésének célja, ezért egy továbbfejlesztett változatot mindenképp próbáljunk ki. A frittata a paleodiétán élők egyik kedvence, mert amolyan “mindent bele” sült étel, liszt nélkül, tojásból. Ráadásul bármit rakhatunk bele, elrontani szinte lehetetlen, dobjunk hozzá zöldséget, kolbászt, vagy akár húscafatokat, ahogy linkeken található receptekben is olvashatjuk.

A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?

2. Az egyik kedvenc eledelem a röszti, amihez nemrég fedeztem fel, mennyire jól illik a tükörtojás. A röszti a legjobb dolog szerintem, ami krumplival történhet, a tojás pedig tökéletes kiegészítője, és teljessé teszi az amúgy is laktató ételt.

A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?

3. Szoktál a szendvicsre, szendvicsbe, szendvics köré – és ugyanezt pizzával – tojást tenni? Ha eddig nem tetted, akkor kimaradtál egy kulináris élvezetből. Itt az ideje, hogy nagy merészséggel használd a tojást úgy is, hogy belesütöd, rásütöd a szendvicsekre, pizzákra, mert lággyá és ízletessé teszed a legegyszerűbb vacsorát is ezzel.

A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?

4. A saláták nemzetsége mindig is örömmel látta soraiban a tojásokat. A tojássalátától kezdve a töltött tojáson át, a hidegtálakig mindenhol kap helyet. Ne a szokásos módon készítsük el, turbózzuk fel a hagyományos ízeket. Vagy ha nincs kedvünk pepecselni vele, akkor nemes egyszerűséggel kockázhatunk pár főtt tojást az aznapi vacsorára szánt sima salátánkba, és máris ínyencséggé válik.

A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?

5. Az édességek sem maradhatnak ki: a francia clafoutis tulajdonképp csupa tojás, tej és tejszín, amivel a gyümölcsöket jól nyakon öntik. Könnyebben elkészíthető szinte, mint bármelyik bögrés sütemény, cserébe viszont sokkal finomabb. Legyen áfonyás, szilvás vagy epres, vagy tegyünk bele többféle gyümölcsöt akár, mellé nem foghatunk ezzel az édességgel.

A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?
A tojás jó neked, értem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top