Gasztro

Mit főzzek ma vacsira? Zöldségkrémlevest túrógombóccal

A meleg zöldségkrémleves eleve remek ötlet vacsorára egy hideg őszi estén, hát még akkor, ha ilyen különlegesség kerül bele, mint a zöldfűszeres túrógombóc.

Zöldségkrémleves zöldfűszeres túrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint só
  • 2 zsenge karalábé
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 8 levél zsálya
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 3 szál újhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 4 ek vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 szál (30 dkg) zsenge sárgarépa
  • fél dl száraz fehérbor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fehérbors

A gombóchoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 nagy tojás
  • fél csokor snidling
  • 3,5 dkg búzadara
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.

2 evőkanál vajat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk az aprított zöldségeket és a zöldborsót, hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét és a zsályát, sózzuk. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott az alkohol, felöntjük a zöldségalaplével vagy vízzel, ízesítjük a római köménnyel, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

Az egészet összeturmixoljuk, utána megmelegítjük a tejszínnel és a maradék 2 evőkanál vajjal, de már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk.

A gombóchoz a túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással, a vágott snidlinggel, a maradék aprított petrezselyemmel és sóval, végül lobogva forró sós vízben kifőzzük. Miután feljön a víz színére, még 3-4 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezt kínáljuk levesbetétként a krémleveshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top