Az egres vagy ahogyan még gyakran nevezik, a piszke hazánkban sajnos nem tartozik a legnépszerűbb gyümölcsök közé. Mégis érdemes beszerezni ebből a bogyós gyümölcsből néhány kilónyit, mert fantasztikusan finom lekvár készíthető belőle. Próbáld ki egyszerű és könnyű receptünket, és győződj meg róla magad is. A siker nem marad el.
Az egreslekvár hozzávalói
- 2 kg egres
- 40 dkg cukor vagy méz
- 2 dl víz
- 1 csomag lekvárzselésítő
Ilyen egyszerűen készül az egreslekvár
A bogyókat jól mosd meg, majd tedd föl főni. Öntsd hozzá a vizet és a cukrot. A forrástól számítva 15-20 percig rotyogtasd az egreslekvárt. Amikor a gyümölcs kezd puhulni, burgonyatörővel finoman összenyomhatod.
A főzés végén szórd bele a zselésítőt, keverd el, majd forrón kanalazd a lekvárt a tisztára mosott befőttesüvegekbe, alaposan zárd rá a kupakokat. Fordítsd fejre 5-10 percig. Másnap megkóstolhatod mennyei egreslekvárodat.
Tipp: Az egres- vagy piszkelekvár nemcsak kenyérre kenve, palacsintába töltve nagyon finom, íze sajtok, sült húsok mellé kínálva is kitűnően érvényesül.
További lekvár, befőzés cikkek az NLCafén:
- Befőzés: nincs ennél egyszerűbben elkészíthető lekvár
- Így készül a legfinomabb minden mentes meggylekvár
- Tuti tippek befőzéshez és három egyszerű recept
- Dunszt: eljött a befőzés ideje
Fotók: Pinterest