Fetakrémes, paradicsomos bruschetta
Hozzávalók:
- 1-2 csipet só
- ízlés szerint bors
- 4 kk. olívaolaj
- pár levél bazsalikom
- 100 g feta
- 2-3 ek. mascarpone
- 1 kk. fehér borecet
- 1 baguette
Elkészítés
Vágjuk fel nagyon apróra a paradicsomot, locsoljuk meg borecettel és olívaolajjal.
Turmixoljuk össze a fetát, a mascarponét, és ízesítsük sóval, borssal, egy kevés citromlével. Pirítsuk meg a bagettszeleteket, majd kenjük meg a fetakrémmel, és tegyük rá a feldarabolt paradicsomot.
Tálaláskor díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel, és meglocsolhatjuk egy csöppnyi olívaolajjal is.
Kuszkusz spenóttal, csirkével és fehér babbal
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 konzerv fehér bab
- 1 ek. paradicsompüré
- tetejére reszelt sajt
- 15 dkg spenótlevél
- fél citrom leve
- 15 dkg csirkemell
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg kuszkusz
Elkészítés
A kuszkuszt tegyük egy mély tálba, és öntsük fel annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje (ízesíthetjük egy kevés ételízesítővel). Takarjuk le, és tegyük félre 10 percre, hogy a levet magába szívja. Amikor a kuszkusz megpuhult, adjunk hozzá egy kanál vajat, és villával keverjük át.
Kockázzuk fel a csirkemellfilét. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy-egy kanál vajat és olajat, és a csirkekockákat pirítsuk át rajta. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és tegyük a a helyére a felszeletelt hagymát, karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a megtisztított spenótleveleket és a babot. Adjunk hozzá egy kanál paradicsompürét, és öntsünk hozzá fél deci vizet. Sózzuk. Rövid ideig pároljuk, majd keverjük össze a megpirított csirkehúst a kuszkusszal, és keverjük hozzá a hagymás spenótot is. Tegyük egy jénai tálba. Öntsünk alá fél deci vizet, reszeljünk rá egy kevés sajtot, és 15-20 percre tegyük be a sütőbe. Fogyasszunk mellé salátát.
Spanyol burgonyatortilla
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 8 tojás
- a sütéshez olívaolaj
- 80 dkg burgonya
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. (Készíthetjük uborkagyaluval is.) Nagyon kevés olívaolajon, több részletben puhára sütjük, lehetőleg úgy, hogy ne kapjon színt.
Ez után a tojást kettéválasztjuk, és a fehérjét könnyedén felverjük. Nem kell kemény habot kapnunk, elég, ha kissé felhabosodik, és levegőt viszünk bele. Ezután apránként belekeverjük a tojássárgáját, és beleforgatjuk a közben kihűlt burgonyát.
Széles serpenyőben olajat forrósítunk, és lapos lepényeket sütünk belőle. Csak akkor fordítsuk meg, ha már teljesen megsült az alja, és egyben tartja a tortillát!
Sütés után sózzuk csak meg! Szórhatunk rá frissen vágott zöld fűszereket, pirított szalonnát vagy kolbászt is.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi receptek: az egészségestől a klasszikusig
- 3 szuper alakbarát recept a hétvégére