Ha a lekvárok befőzése kezdene már kissé unalmassá válni, pakold meg a kamrád polcát izgalmas csatnikkal is. A nyár végi gyümölcsökből pikáns fűszerekkel, hagyma, cukor és ecet hozzáadásával olyan különleges ízvilágot keverhetsz, ami kiváló kísérője lehet sajtoknak, sonkáknak, sült húsoknak.Remek kiegészítő fogás egész évben a reggeli vajas kenyérhez, foszlós kalácshoz, amerikai palacsintához vagy sültek mellé.
Barackos csatni
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 1 ek. olaj
- 1,5 dl almaecet
- 1 lila hagyma
- fél kk. őrölt szegfűszeg
- 1 kk. friss reszelt gyömbér
- fél kk. őrölt fahéj
- 6 szem őszibarack
Elkészítés
Kevés olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt barackokat, a cukrot, az ecetet és a fűszereket. Alacsony hőfokon főzzük 40-45 percig, gyakran megkeverve. Még forrón töltsük a csatnit az előkészített befőttesüvegekbe. Zárjuk le az üvegeket, és kb. 5 percre állítsuk a fejük tetejére. Csomagoljuk újságpapírba, és dunsztoljuk be.
Áfonyás csatni
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 dl balzsamecet
- pici chili paprika
- 2 cm friss gyömbér
- 35 dkg friss áfonya
- 15 dkg barnacukor
- fél mk. őrölt kardamon
Elkészítés
Aprítsuk fel a vöröshagymát, és tegyük lábasba. Adjuk hozzá az áfonyát, a cukrot, a meghámozott és lereszelt gyömbért. Ízesítsük fahéjjal, kardamommal. Tegyük hozzá az apróra felvágott fokhagymát, és kicsi csilipaprikát. Öntsük hozzá az ecetet, és állandó kevergetés mellett főzzük lekvárszerűen sűrűre.
Még forrón töltsük a csatnit előkészített befőttesüvegekbe. Zárjuk le a tetejüket és kb. 5 percre állítsuk a fejük tetejére. Csomagoljuk újságpapírba, és dunsztoljuk be meleg helyre.
Fűszeres szilvacsatni
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 50 dkg kimagozott szilva
- 1 csillagánizs
- fél narancs leve
- 1 alma
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. friss reszelt gyömbér
- fél kk. őrölt szegfűszeg
- 1 lila hagyma
- 1,5 dl vörösborecet
- fél kk. őrölt kardamon
Elkészítés
A szilvát magozzuk ki, és szeleteljük fel! Hámozzuk meg az almát, és reszeljük le. Keverjük össze a gyümölcsöket, és adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét és a vörösborecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket, és nagyjából egy óra alatt, alacsony hőfokon főzzük össze! Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztba (újságpapírba csomagolva, melegen betakarva) hagyjuk teljesen kihűlni.
Még több indiai csatni receptje az NLCafén:
- 2 ínycsiklandó csatnirecept húsok mellé
- Mézes-lila hagymás csatnis csirke
- Így készül a fenséges birsalmacsatni