nlc.hu
Gasztro
Már tudjuk, mit esztek a sült húsok mellé: csatnit!

Már tudjuk, mit esztek a sült húsok mellé: csatnit!

Ha nyitottak vagytok az új ízekre vagy az indiai konyha különlegességeire, akkor még ma ragadjatok fakanalat, és töltsétek fel a kamrát csatnikkal. Mutatunk 3 kipróbált receptet.

Ha a lekvárok befőzése kezdene már kissé unalmassá válni, pakold meg a kamrád polcát izgalmas csatnikkal is. A nyár végi gyümölcsökből pikáns fűszerekkel, hagyma, cukor és ecet hozzáadásával olyan különleges ízvilágot keverhetsz, ami kiváló kísérője lehet sajtoknak, sonkáknak, sült húsoknak.Remek kiegészítő fogás egész évben a reggeli vajas kenyérhez, foszlós kalácshoz, amerikai palacsintához vagy sültek mellé.

 

Barackos csatni

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 1 ek. olaj
  • 1,5 dl almaecet
  • 1 lila hagyma
  • fél kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. friss reszelt gyömbér
  • fél kk. őrölt fahéj
  • 6 szem őszibarack
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Kevés olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt barackokat, a cukrot, az ecetet és a fűszereket. Alacsony hőfokon főzzük 40-45 percig, gyakran megkeverve. Még forrón töltsük a csatnit az előkészített befőttesüvegekbe. Zárjuk le az üvegeket, és kb. 5 percre állítsuk a fejük tetejére. Csomagoljuk újságpapírba, és dunsztoljuk be.

 

Áfonyás csatni

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 dl balzsamecet
  • pici chili paprika
  • 2 cm friss gyömbér
  • 35 dkg friss áfonya
  • 15 dkg barnacukor
  • fél mk. őrölt kardamon
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Aprítsuk fel a vöröshagymát, és tegyük lábasba. Adjuk hozzá az áfonyát, a cukrot, a meghámozott és lereszelt gyömbért. Ízesítsük fahéjjal, kardamommal. Tegyük hozzá az apróra felvágott fokhagymát, és kicsi csilipaprikát. Öntsük hozzá az ecetet, és állandó kevergetés mellett főzzük lekvárszerűen sűrűre. 

Még forrón töltsük a csatnit előkészített befőttesüvegekbe. Zárjuk le a tetejüket és kb. 5 percre állítsuk a fejük tetejére. Csomagoljuk újságpapírba, és dunsztoljuk be meleg helyre.

 

Fűszeres szilvacsatni

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 50 dkg kimagozott szilva
  • 1 csillagánizs
  • fél narancs leve
  • 1 alma
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. friss reszelt gyömbér
  • fél kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 lila hagyma
  • 1,5 dl vörösborecet
  • fél kk. őrölt kardamon
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szilvát magozzuk ki, és szeleteljük fel! Hámozzuk meg az almát, és reszeljük le. Keverjük össze a gyümölcsöket, és adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét és a vörösborecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket, és nagyjából egy óra alatt, alacsony hőfokon főzzük össze! Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztba (újságpapírba csomagolva, melegen betakarva) hagyjuk teljesen kihűlni.

Még több indiai csatni receptje az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top