Lecsót télire elrakni egyszerűbb, mint gondolnád. Érdemes vele elbíbelődni, mert egyrészről a friss, lédús és zamatos paradicsomból, paprikából sokkal finomabb ételt készíthetsz, mint a téli hónapokban kapható zöldségekből, másrészt csak leveszed a polcról az előkészített lecsót, amelyből villámgyors vacsorát készíthetsz. Nemcsak tojásos vagy kolbászos formában tálalhatod, hanem felhasználhatod zöldséges ételek, pörköltek, gulyás alapjaként is.
Hozzávalók a lecsó befőzéséhez
- 3 kg piros vagy sárga húsú paprika
- 1,5 kg érett paradicsom
- 50 dkg vöröshagyma
- 5 dl kókusz- vagy étolaj
- ízlés szerint só
Így főzd be télire a lecsót
A paprikát és a paradicsomot alaposan mosd le. A paprikát csumázd, majd szeleteld kb. ujjnyi vastagra. A paradicsomot kockázd fel, a fehér részt vágd ki. A vöröshagyma héját távolítsd el, majd darabold apróra.
A lecsó elrakásához a nagyobb edényben felforrósított olajon fonnyaszd meg a vöröshagymát. A felszeleteld paprikát dobd a hagymára, sózd, majd időnként megkevergetve, nehogy leégjen, lassú tűzön főzd legalább 15 percig. Amikor a paprika kellően összeesett öntsd hozzá a paradicsomot is. Miután bőséges levet engedett, kóstold meg, ha szükséges, adj még hozzá sót.
Addig főzd, amíg elforr a lé, és az olaj felúszik a lecsó tetejére. Ekkor leveheted a tűzről, és az előzőleg kifőzött, kifertőtlenített üvegekbe – teljesen megtöltve – merd a forró lecsót. Jól zárd rá az üvegekre a szintén kifőzött kupakokat. Legalább egy napig hagyd száraz dunsztban lehűlni.
További lecsó, befőzés témájú cikk az NLCafén
- Van olyan, hogy tökéletes lecsó?
- Így készül gyorsan, egyszerűen a görög lecsó
- Mit főzz vacsorára? Imre papa lecsóját!
- Befőzés: készíts mindenmentes szilvalekvárt
- Egyszerű befőzés: készíts mennyei körtebefőttet
Fotók: Pinterest