A cékla gazdag vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-forrásunk. Télen még inkább fontos, hogy feltöltsd vele a kamrát, és fogyaszd rendszeresen. Segítünk, hogyan rakd el egyszerűen, könnyedén télire. Imádni fogod a ropogós céklát, melyet fogyaszthatsz sült húsok mellé köretként, olívaolajon átsütve vagy önmagában is.
Így rakd el egyszerűen télire a céklát
Hozzávalók
- 1,5 kg cékla
- 1 liter 10 százalékos ecet
- 25 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 tk őrölt fahéj vagy 1 szál egészben
- 6-8 egész szegfűszeg
- 8-10 szemes bors
- két-három csipet só
A céklákat nagyon alaposan mosd le, majd egészben, úgy hogy a víz ellepje, lassú tűzön főzd kb. 20 percig. Vedd ki az edényből és húzd le a cékláról a héját, majd vágd fel tetszőleges méretű, formájú darabokra. Szelelheted vagy kockákra vághatod, ahogy tetszik.
A többi hozzávalót egy másik főzőedényben lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Ha szükséges, rotyogtasd addig, amíg a cukor maradéktalanul feloldódik.
Kifőzött befőttes üvegeket tölts meg a megfőtt céklával, majd annyi ecetes szirupot adj hozzá, hogy legfeljebb kb. 1 centi maradjon az üveg szájáig. Zárd rá jó alaposan a szintén kifőzött kupakokat. Néhány percre fordítsd fejre az üvegeket. Dunsztolhatod is, vagy a nélkül állítsd a kamra polcára. Amikor teljesen kihűltek az üvegek, máris megkóstolhatod a télire elrakott céklát.
További céklás receptek az NLCafén
- Az ezerarcú cékla: receptek sütve, főzve, reszelve
- Paradicsomos, zöldbabos, céklás tonhalsaláta, melyet ki kell próbálnod!
- Így készíthetsz vacsorára sült céklából salátát
- Kihagyhatatlan recept: céklás palacsinta kecskesajtkrémmel
Fotók: Pinterest