
Ez az egyik legjobb őszi recept, amint idén mindenképpen ki kell próbálnod. A fánk a sütőtöknek köszönhetően könnyű és lágy lesz, nem szárad ki, hűvös helyen akár két napig is frissen tárolhatod. Kiváló reggeli vagy uzsonna lehet a gyerekeknek, vagy csak úgy, ha különleges édességre vágysz. A megadott mennyiség 18-20 sütőtökös fánk elkészítéséhez elegendő.
A sütőtökös fánk hozzávalói
- 35 dkg + 2 teáskanál univerzális liszt
- 50 dkg kanadai sütőtök
- 8 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg cukor
- 3 nagy tojás
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
- két csipetnyi őrölt szerecsendió
- fél teáskanál reszelt gyömbér
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 1 tasak sütőpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanálnyi só

Hámozd meg, távolítsd el a magjait és kockázd fel a sütőtököt a fánk első lépéseként. Kevés vízben fedő alatt kb. 15-20 perc alatt főzd puhára. Öntsd le a vizet, és pürésítsd. Ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanálnyi főzővizet adhatsz hozzá.
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Ha van fánksütőtepsid, akkor azt vajazd ki. Normál tepsiben is megsütheted a sütőtökös fánkokat, ez esetben sütőpapírral béleld azt.
Keverőtálba mérd ki a lisztet, add hozzá a sütőport, a sót és a fűszereket. Alaposan keverd el.
Egy másik tálba öntsd a cukorhoz az olajat, folyamatos kevergetés mellett add hozzá egyesével a tojásokat, a sütőtökpépet és a vaníliaaromát. Ha szükséges, turmixgép segítségével keverd simára. Kanalanként adagolva add a fűszerkeverékes lisztet a sütőtökös hozzávalókhoz.

A sütőtökös fánk tésztájából 18 golyót formálj. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adhatsz hozzá. A golyókat lapítsd el kissé, és a közepét ujjaddal lyukaszd ki. Tedd a fánksütőtálba vagy fektesd a sütőpapírra. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára.
Az elkészült fánkokat fahéjas porcukorral meghintve melegen tálald. Hidegen fogyasztva is kiváló étel.
További fánk és sütőtök témájú receptek az NLCafén
- 3 szuper fánkrecept, amit kár lenne kihagyni
- 5 elronthatatlan fánk kezdőknek és haladóknak
- 2 különleges sütőtökös recept
- Tarts sütőtöknapot: 5 bevált recept
Fotó: Pinterest